Lifestyle

Komentari 20

Što raditi, a što ne dok je potres

Što raditi, a što ne dok je potres

Ako znate kako se ponašati u potresu, možda si možete spasiti život i smanjiti rizik od ozljeda. Potražite utočište i zaklonite se, a potom se pokušajte smiriti i izaći na otvoreno

Unazad nekoliko dana tlo ne prestaje podrhtavati, pa valja naučiti kako se ponašati u slučaju snažnijih potresa. Dražen Štajduhar, načelnik sektora za smanjenje rizika od katastrofa u Ravnateljstvu civilne zaštite ističe kako je najvažnije suzbiti paniku i pokušati ostati smiren. S njim se slaže i prof.prim.dr.sc. Zvonimir Lovrić, glavni tajnik Svjetske udruge vojnih kirurga i bivši ratni kirurg tijekom Domovinskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO: Pogreške države prilikom pomoći stradalima u potresu

- Zato je iznimno važno kad osjetite da počinje potres odmah potražiti mjesto uz neki nosivi zid ili potražiti sklonište u tzv. životnom trokutu, ne leći pod stol nego se šćućuriti pored nekog relativno čvrstog stola ili stolca u fetalni položaj - pojašnjava dr. Lovrić ističući kako ćete zauzimanjem takve poze zaštititi prsni koš i unutrašnje organe od mogućih teških ozljeda kakve se najčešće javljaju prilikom potresa.

Štajduhar ističe kako je važno procijeniti dobro mjesto koje će poslužiti kao zaklon.
-  Kad govorimo o stolu, misli se na velike masivne stolove koji vas donekle mogu zaštititi, ali nipošto nemojte legnuti pod stol nego se sklupčajte u fetalni položaj ispod njega. Konstrukcija masivnih stolova ostavlja dovoljno prostora da se zaštitite. Ako je pak riječ o stolu od iverice zauzmite istu pozu, ali pored njega, dok staklenom stolu uopće ne prilazite - savjetuje Dražen Štajduhar.

Dr. Lovrić se nadovezuje kako je to važno zbog tzv. trokuta života koji nastaje u kritičnim situacijama ukoliko se zbog potresa zgrada krene urušavati.


- Zamislite stol i kako na njega pada strop ili beton. Kad legnete pod stol, beton će zajedno sa površinom stola pasti na vas i zdrobiti vas. Kad legnete pored, ako se stol i zdrobi, ostaje malo prostora, otprilike za debljinu stola i njegove konstrukcije. Također,  greda neće pasti pljoštimice, nego pod nekim kutem u tu je tzv. trokut života. Isto vrijedi i ako ste u krevetu tijekom potresa. U tom slučaju se bacite pored kreveta i materijal će pasti dijelom na postelju, a dijelom na pod. Između toga je trokut života - savjetuje Lovrić.


Štajduhar ističe kako su djelatnici Civilne zaštite detaljne upute građanima o ponašanju tijekom potresa ili bilo koje druge katastrofe objavili na Portalu smanjenja rizika od katastrofa te se ondje možete informirati o svemu što učiniti prije, tijekom i nakon katastrofe kako biste sačuvali svoje, i živote svojih najmilijih.

U slučaju da ste se jače ozlijedili čekajte dolazak Hitne i smirite se

Odmah nakon potresa izađite na otvoreni prostor. Ako ste se ozlijedili, provjerite može li vam tko pružiti prvu pomoć.
- Nipošto nemojte trčati ili sjedati u auto kako biste otišli do bolnice. Trčanjem gubite energiju, a u slučaju ozljede sjedanjem za volan riskirate svoj i živote drugih. Ako nema nikoga oko vas, sjednite sa strane, pokrijte se i pokušajte utopliti te tako pričekajte pomoć. Netko će sigurno doći - pojašnjava dr. Lovrić ističući kako u takvim situacijama ljude obično vodi dramatičan izgled ozlijeđenih, a ne znanje o njihovom stanju.

Zato će netko s lakšom ogrebotinom na glavi biti obliven krvlju i djelovati teško ozlijeđeno iako nije životno ugrožen, dok će čovjek s ozljedama unutarnjih organa nerijetko blijed šutke ležati ili sjediti ne zapomažući. Dr. Lovrić ističe da je važno ostaviti djelatnike Hitne koji stignu na teren da u miru procijene situaciju i rade svoj posao.

Vijesti na društvenim mrežama često su lažne i šire paniku

Kad ste izašli na otvoreno, pokušajte se odmah informirati kroz medije i sredstva javnog informiranja jer će stručne službe tim kanalima slati obavijesti o daljnjem postupanju. Nipošto ne uzimajte u obzir objave na društvenim mrežama gdje će se širiti lažne informacije i dovesti vas u još veću zabludu i paniku - kaže Dražen Štajduhar.

Pravila za potres

Civilna zaštita objavila je letak "LJUDI SU PREŽIVJELI KATASTROFALNE POTRESE. MOŽEŠ I TI, PRIPREMI SE" u kojem donose detaljne upute o ponašanju u slučaju potresa.

Ukoliko ste unutar građevine:

Ostati smiren

Što morate učiniti

Ostanite unutra (postoji mogućnost od pojave popratnih potresa koji mogu biti dovoljno jaki da uzrokuju dodatnu štetu na već ionako oslabljenu konstrukciju, većina ozljeda događa se prilikom ulaska i izlaska iz građevina)
Ukoliko vas potres probudi, pokušajte se koncentrirati pa tek potom krenite prema sigurnom mjestu


Sklupčajte se ispod masivnog komada namještaja, nosive grede te pokrijte glavu rukama

Udaljite se od stakla, prozora, pregradnih zidova, kamina i visokih komada namještaja

Što ne raditi

Ne koristite stepenice
Ne koristite dizalo (ukoliko se nalazite u liftu pritisnite tipku za zaustavljanje i izađite na prvom sljedećem katu)
Ne skačite kroz prozor

Ne stojite ispod lustera i ostalih teških vise ih predmeta

Ukoliko se nalazite na otvorenom:

Ostati smiren

Što morate učiniti
Odmaknite se od građevina, stupova, žica te bilo  čega  što može pasti na vas, odmaknite se od staklenih površina

U slučaju velikog razaranja ne pokušavajte ući u građevine
Ukoliko ste u središtu grada pokušajte izbjegavati građevine/ objekte koji se mogu urušiti (posebice su opasne staklene građevine, crjepovi i sl.)

Ukoliko se nalazite u vozilu:

Ostati smiren

Što morate učiniti
 Pričekajte da vozač  zaustavi autobus/tramvaj/vlak te da potres prestane nakon  čeka slijedite upute nadležnih osoba
 Automobil zaustavite dalje od građevina i objekata koji mogu pasti na vas, ne zaustavljajte se na mostovima i vijaduktima, u podvožnjacima i ispod nadvožnjaka
 Zaustavljeni automobil smjestite tako da ne ometa prolaz hitnim službama

Ukoliko ste zatrpani:

Ostati smiren

Što morate učiniti

Preko lica navucite masku za disanje ili neku tkaninu kako ne biste udisali prašinu

Pokušajte obznaniti svoju lokaciju lupanjem po zidovima, cijevima, svjetlosnim (baterija) i zvučnim (zviždaljka) signalima

Što ne raditi

Ne pokušavajte koristiti šibice ili upaljač  zbog mogućnosti eksplozije uslijed curenja plina

Ne vičite kako biste spriječili ulazak prašine u dišne organe, sa čuvali energiju i kisik

Ako imate smetnje kretanja:

Ostati smiren

Što morate učiniti
Ukoliko se nalazite u kolicima, zakočite ih te se sklupčajte i prekrijte glavu rukama

Što ne raditi
Ne pokušavajte se kretati kolicima tijekom potresa unutar građevine

Najčitaniji članci