Lifestyle

Komentari 1

Što se dogodi vašem tijelu ako nosite tešku torbu svaki dan?

Što se dogodi vašem tijelu ako nosite tešku torbu svaki dan?

Nosimo li stalno težak teret na leđima, to može uzrokovati probleme s kukovima, koljenima i zglobovima nogu, a posebno se ne preporučuju ruksaci i torbe na jedno rame

Preteške torbe ili ruksaci koje nosimo na leđima, ili - još gore - samo na jednom ramenu, mogu dovesti do značajnog poremećaja u držanju tijela, te do iskrivljenja kralježnice, upozorava viši fizioterapeut Goran Čop te dodaje kako o tome posebno treba voditi računa kad su u pitanju djeca, koja ovih dana s teškim torbama na ramenu kreću u školu.

Opasnost za kukove i leđa

Kad nosimo torbu na leđima koja ne 'leži' dobro, gornji dio pod pritiskom je da se nagne prema nazad. Jedna je mogućnost da ćemo s gornjim tijelom ostati nagnuti previše unazad, zbog čega se kukovi neprirodno izbacuju prema naprijed, da bismo održali ravnotežu. Druga je mogućnost, koja se češće viđa upravo kod djece, to da cijeli gornji dio tijela uz veliki napor previše saginje prema naprijed, pa leđa postaju pognuta, prenosti Readers Digest

POGLEDAJTE VIDEO:

- U oba slučaja to predstavlja veliki napor za mišiće ramena i vrata. To može rezultirati i ukočenošću tog dijela tijela te slabijom cirkulacijom, a dugoročno uzrokovati i glavobolje.  Uz to, iskrivljuje se postura tijela, pa držanje postaje sve lošije, što s vremenom može dovesti i do bolova - objašnjava naš sugovornik.

Ruksaci i torbe na jedno rame 

Dodaje kako su poseban problem ruksaci i torbe koji se nose na jednom ramenu, jer dodatnu utječu na iskrivljavanje kralježnice. Nosimo li težak teret na leđima baš svaki dan, to može uzrokovati i probleme s kukovima, koljenima i zglobovima nogu, dodaje. 

Vinka Potočki

- Stoga je vrlo važno obratiti pažnju na izbor torbe koju nosimo svakodnevno. Kad su u pitanju odrasli, bolji izbor su ruksaci koji bi trebali imati pojačanje na leđima, kako bi sa strane koja prijanja uz leđa bili ravni. Važno je dobro prilagoditi naramenice koje drže ruksak na ramenima, kako on ne bi visio na stražnjici, odnosno 'povlačio' leđa prema nazad - savjetuje fizioterapeut Čop.

Dobar izbor su ruksaci koji imaju pojačanje naramenica na prednjoj strani, kako bismo se po potrebi mogli rukama uhvatiti za njih i tako smanjiti pritisak teret.

- Naravno, kod trpanja stvari u torbu treba voditi računa da ne pretjerujemo, pa je ponekad dobro prebaciti dio tereta u manju torbu koju možemo nositi u ruci, kako ne bismo previše opteretili leđa, kaže. I vrlo je važno da sam ruksak ne bude pretežak. 

- Kad su u pitanju školske torbe, danas se na tržištu zaista mogu naći lagani i ergonomski prihvatljivi modeli, pa prednost treba dati takvima, dok bi za mlađe dijete svakako bilo najbolje izabrati torbu-kofer na kotačima - savjetuje.

Pritom bi roditelji trebali poučiti dijete kako da s takvim koferom lakše svladaju stepenice ili manju uzbrdicu. Na primjer, kod hodanja uzbrdo bit će im lakše ako torbu guraju ispred sebe, nego ako je vuku iza sebe, jer je tako tijelom mogu zaustaviti i pridržati ako trebaju stati.   

Najčitaniji članci