Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Što temperatura tijela otkriva: Od ovulacije do upala i bolesti

Što temperatura tijela otkriva: Od ovulacije do upala i bolesti
1

Stalno povišena temperatura može biti znak kronične bolesti metabolizma, ali i raka, dok njeno sniženje upućuje na slabi rad štitnjače. Otkrijte još zanimljivosti

VIDEO

Kao normalna tjelesna temperatura za zdravog čovjeka izmjerena na koži uzima se vrijednost od 36 do 37 Celzijusa. Prirodno je da je jutarnja tjelesna temperatura niža za oko 0,3 stupnja od one večernje. Obično je nešto viša kod male djece. Temperatura na sluznicama može mjeriti i do jedan stupanj više od one na površini kože.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja od normalne temperature mogu biti i zdravstveni indikatori, piše Every Day Health.  

Niža temperatura otkriva i sporiji metabolizam

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stupnjeva tijekom dana najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, debljanja, ispucalih nokti i ispadanja kose - ona može upućivati na usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireozu. Ta je hormonalna bolest sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnosticira analizom hormona štitnjače i antitijela u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povišenje jutarnje temperature uslijed ovulacije

Jedan od najjednostavnijih načina utvrđivanja ovulacije je određivanje bazalne temperature. Ta se metoda može koristiti kod redovitog menstrualnog ciklusa u trajanju od 28 do 30 dana. Temperatura se mjeri pet minuta nakon buđenja svakog dana ciklusa, u prvom dijelu ciklusa ona iznosi oko 36,5 stupnjeva, prije same ovulacije i otprilike oko 14. dana ciklusa dolazi do pada od 0,2 stupnja,  a uslijed ovulacije dolazi do povećanja od 0,4 do 0,5 stupnjeva. Ako želite dijete, seks se preporučuje unutar 24 sata nakon pada temperature ili 24 sata nakon njezina povećanja.

Ubrzana štitnjača diže temperaturu

Hormoni štitnjače najveći su regulatori brzine metabolizma, a ako je njihova razina povećana, ubrzavaju se svi tjelesni procesi, što rezultira povišenom temperaturom od oko 0,5 stupnja. Dodatni simptomi su ubrzani rad srca, ubrzana probava, znojni dlanovi, valovi vrućine, nesanica - što upućuje na hipertireozu

Laži povisuju temperaturu

Jedna od bizarnosti povezanih s tjelesnom temperaturom je njeno povišenje uslijed laži. To se događa zbog rasta razina hormona stresa kortizola, budući da je laganje stresno. Tada dolazi do tzv. Pinokio efekta, odnosno blagog crvenila na području oko nosa, gdje se krvne žilice nalaze blizu površine kože i služe kao pokazatelj povišenja temperature.

Snižavanje temperature pospješuje san

Tjelesna temperatura može utjecati na kvalitetu sna, a na to se može utjecati namještanjem temperature u spavaćoj sobi. Otvaranje prozora ili smanjenje grijanja na optimalnih 18 Celzijusa će rezultirati smanjenjem tjelesne temperature od oko 0,2 stupnja, što je dovoljno da olakša uspavljivanje.

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje tjelesna temperatura za oko 0,3 stupnja. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija te hladni udovi.

Muškarci i žene su različiti

Kod izlaganja hladnoći, tijelo počinje čuvati toplinu kako bi zaštitilo vitalne organe poput srca, pluća i mozga. Zbog toga manje krvi dopire do područja poput dlanova i stopala, a to se znatno brže događa kod žena. Osim toga, žene će te promjene iskusiti na temperaturi od pet Celzijevih stupnjeva više nego muškarci.

Stalno povišena temperatura zahtijeva pretrage

Ako netko urođeno i cijeli život ima prirodno povišenu temperaturu, od oko 37 Celzijusa, to ne predstavlja razlog za brigu. No, ako do povećanja temperature dođe u nekom razdoblju života te ono potraje dulje od mjesec dana, savjetuje se odlazak liječniku. Mogući uzrok su razna autoimuna oboljenja, mononukleoza, ali i karcinomi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru