Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Stravična knjiga za djecu iz 19. stoljeća - nevjerojatno brutalna

Iako bi knjiga danas većinu roditelja uznemirila, ipak roditeljima 1845. godine se sviđala i bila im je smiješna. U knjizi su djeca kažnjena zbog bizarnih pogrešaka i lošeg ponašanja

18 komentara

U 19. stoljeću, njemački psihijatar i pisac napisao je dječju knjigu koja bi, da je objavljena danas, vjerojatno izazvala skandal. Bilo je to 1845. godine kada je Heinrich Hoffmann napisao knjigu 'Der Struwwelpeter' ili 'Shaggy Peter'. To je najneobičnija knjiga koja je ikad objavljena u Njemačkoj, a priče o moralnosti u njoj su trebala upozoriti djecu na loše ponašanje.

Posted by Der struwwelpeter on Tuesday, August 21, 2012

Iako bi ova knjiga danas većinu roditelja uznemirila, roditeljima 1845. godine se sviđala i bila im je smiješna. Knjiga se sastoji od deset, kratkih, ali nemilosrdnih priča. Za razliku od ostalih priča za laku noć, u ovoj knjizi djeca su bila kažnjena zbog bizarnih pogrešaka i lošeg ponašanja. 

MALI PAMETNJAKOVIĆI Genijalne dječje ideje koje će vam izmamiti osmijeh na lice

Primjer jedne takve priče je 'Priča o Augustusu'.  Augustus je bio bucmasti, zdravi i sretni dječak koji je iznenada odlučio da više ne želi jesti juhu. Iako je Augustus jeo sve ostale obroke, ipak se jako razbolio jer nije jeo juhu i nakon pet dana je preminuo.

Posted by Der struwwelpeter on Tuesday, August 21, 2012

Drugi primjer je 'Priča o sisanju' gdje majka upozorava svog sina da ne siše palac jer će mu doći krojač i odrezati škarama palac. Međutim, čim mama okrene leđa, sin nastavlja sisati palac, a onda se pojavljuje krojač koji mu za kaznu reže oba palca. 

Objavljuje Der struwwelpeterUtorak, 21. kolovoza 2012.

'Užasno zli dječak' Frederick, antagonist u priči 'Okrutni Frederick', koji ubija bube, muči životinje i ometa ljude, također dobiva veliku kaznu. Pas, kojeg je Frederick mučio, ga je ujeo i ostavio da krvari u krevetu. Dok Frederick trpi bol, pas jede njegov obrok.

Posted by Der struwwelpeter on Tuesday, August 21, 2012

Hoffmann je napisao ove priče kao božićni poklon za svog trogodišnjeg sina. Kasnije je priče čitao svojim mlađim pacijentima i prijateljima iz kluba knjiga koji su ga ohrabrili i pomogli mu da objavi priču. 

Dreamstime JESTE LI I MEĐU NJIMA? Emocionalno inteligentni ljudi: Prepoznat ćete ih po pet stvari

Knjigu je Hoffmann nazvao 'Der Struwwelpeter' po antagonistu u jednoj od priča. Tiskano je najmanje 1.500 primjeraka, a možda čak i 3000, kako se navodi u pismu koje je Hoffmann poslao prijatelju. Knjiga je rasprodana za manje od dvije godine, a drugo izdanje je objavljeno s izmjenama izvornih ilustracija. 

Posted by Der struwwelpeter on Tuesday, August 21, 2012

Veliki obožavatelj knjige bio je Mark Twain, koji je 1891. godine prvi preveo knjigu na engleski. 

Knjiga je priznata  kao remek djelo, ne samo zbog priča nego i zbog ilustracija koje se smatraju prethodnicama stripova.

Posted by Der struwwelpeter on Tuesday, August 21, 2012

Neke priče su pretvorene u kratke filmove, a neke su prilagođene kazališnim predstavama. Osim toga, i poznate autorice poput Agathe Christie i Astrid Lindgren su govorile o Hoffmannovim pričama i likovima.

GLUMICA OBJAVILA VLASTITE GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE: Hakeri joj prijetili pa ih sama stavila na Twitter

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message