Lifestyle

Komentari 9

Stvari kojih se mnogi ne sjete oprati, a leglo su prljavštine

Stvari kojih se mnogi ne sjete oprati, a leglo su prljavštine

Korisnici društvenih mreža podijelili su iskustvo s čišćenjem stvari koje rijetko dolaze na red, poput poklopca i cijevi odvoda, jastuka ili plastičnih igračaka s kojima se djeca igraju u kadi

Na prvi pogled, vaš dom vjerojatno izgleda vrlo uredno i čisto i možda ste zadovoljni time kako ga uspijevate održavati, sve dok ne pogledate neku reklamu za sredstva i alate za čišćenje na TV-u, u kojoj pokazuju kako je lako posebno dizajniranim vrhom boce sa sredstvom za čišćenje dosegnuti ispod ruba wc školjke ili savitljivom metlom prebrisati prašinu iza kuhinjskog ormarića. 

POGLEDAJTE VIDEO: Magična četka za wc postala hit na društvenim mrežama

Priznajte da u vašem domu postoje mjesta koja možda nikad niste očistili, ne zato što vam se to ne bi dalo, nego zato što se jednostavno ni ne sjetite toga. Evo nekih od mjesta koja čistimo rijetko, ili gotovo uvijek ostanu 'ispod radara', piše The Sun.

Gumena brtva na perilici rublja

Iako često imamo posla s rubljem koje stavljamo u perilicu, ili vadimo da bi ga prostrli za sušenje, nerijetko zaboravljamo da i perilica rublja zahtijeva održavanje. Ako se ne prebriše i ne provjetrava redovito, guma na vratima plodno je tlo za razvoj plijesni. 
Tako je influencerica Sophie Hinchliffe u grupi Hinch Cleaning Tips na Facebooku, pokazala koliko se plijesni tu može nakupiti.

Često se previdi i čišćenje kadica za prašak i omekšivač, kaže ona, te dodaje kako je za osvježavanje gume upotrijebila Dettol sprej za skidanje plijesni. Nakon što ga je ostavila da djeluje oko pola sata, upalila je perilicu i pokrenula ciklus pranja bez rublja, na 60 stupnjeva. Bila je oduševljena rezultatom. 

Odurne gumene patkice 

Iz večeri u večer djeci ubacujete u kadu plastične igračke, ne razmišljajući uopće o tome jesu li gumene patkice dovoljno čiste. Ne biste ni pomislili da mogu biti leglo plijesni. Nakon što je pročitala vijest o djetetu koje je umalo oslijepilo nakon što je diralo oči rukama prljavim od igračke za kupanje, jedna je mama odlučila pobliže pogledati igračke svojih mališana. Otvorila ih je i zgrozila se, upozorivši putem Facebooka i druge roditelje na to. 

- Razrezala sam igračke za kupanje svoje djece i šokirala se. Nikad više neću kupiti novu. U njima stalno buja plijesan jer se nikad ne mogu potpuno osušiti, doslovno su mi se zgadile – napisala je. 

Odvodna cijev  

Vaš umivaonik može izvana izgledati čisto, no razmišljate li kad što se krije u odvodu? Na površini još i djeluje čisto, no  Hinch kaže da su velike šanse da ćete već i u prvim centimetrima pronaći veliku prljavštinu. Nakon što je odvrnula poklopac odvoda pokazalo se da je ispod njega doista jako prljavo, uz gomilu ostataka hrane. 

U jednoj objavi na Instagramu influencerica je ubacila žlicu sode bikarbone u odvod, pa ulila alkoholni ocat. Ova kombinacija za čišćenje je provjerena metoda koja lako čisti unutrašnjost vaših cijevi i rješava neugodne mirise, tvrdi. 
Jedna je mama isprobala metodu i objavila slike 'prije' i 'poslije', podsjećajući korisnike Tik Toka da se to itekako isplati napraviti. 

Užasni jastuci

Znamo da bismo posteljinu morali prati svaki drugi tjedan, no kad ste zadnji put pomislili oprati jastuke? Korisnica TikToka Lexi oprala je suprugove jastuke prvi put u pet godina natopivši ih u vodi. Dodala je dosta deterdženta i dodala perlice koje pojačavaju njegov miris. Po vrhu je posipala i prašak za otklanjanje mrlja i ostavila jastuke da se natapaju cijeli dan. Nakon dva sata voda je postala mračna smeđa, a nakon 24 sata i neizmjerno prljava. 

Pranje popluna

U postu na Facebooku, jedna je Australka otkrila kako je oprala poplun u kadi, nakon što je shvatila da je prevelik da bi ga ubacila u perilicu rublja. U toplu vodu dodala je kristale sode bikarbone i tekući deterdžent i ostavila pet sati. Užasnulo ju je to kako je voda prljava, što ukazuje na to kako je zakasnila s pranjem. Kad je podijelila slike popluna u prljavoj vodi, naglasila je da uopće nije izgledao tako prljavo prije nego što ga je smočila. Na kraju je objavila i sliku snježno bijelog popluna nakon pranja, sretna zbog rezultata. 

Najčitaniji članci