Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Sumnjate da ste zaraženi? Evo koje brojeve možete zvati 0-24

Sumnjate da ste zaraženi? Evo koje  brojeve možete zvati 0-24
1

Ako slučajno osjećate simptome, bili ste u kontaktu s nekime tko je stigao iz ugroženih područja, ili samo ne želite biti u nedoumici, na raspolaganju vam je niz dežurnih brojeva, 24 sata dnevno

VIDEO

Bolje spriječiti nego liječiti, stara je poslovica, pa smo upravo iz tog razloga odlučili na jednom mjestu popisati sve važne brojeve telefona vezane uz informacije o korona virusu..

Ako slučajno osjećate simptome, bili ste u kontaktu s nekime tko je stigao iz ugroženih područja, ili samo ne želite biti u nedoumici, na raspolaganju vam je niz dežurnih brojeva, 24 sata dnevno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Italija update 01:16

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, glavna državna organizacija koja bavi ovim problemom, ima dvije otvorene linije na kojima se građani mogu informirati na temu korona virusa.

Brojevi telefona HZJZ-a dostupni su za građane svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati, a dežurni se na navedene brojeve zaista javljaju:  

091 468 30 32 i 099 468 30 01

Građane se moli da ne šalju SMS poruke već da zovu jer iz tehničkih razloga ne mogu odgovarati na SMS poruke koje su poslane na ove brojeve telefona.

Broj dežurnog epidemiologa u pripravnosti je: 098 227 753

Novi slučaj zaraze u Istri: 14. oboljeli od korona virusa
Novi slučaj zaraze u Istri: 14. oboljeli od korona virusa

Javite se epidemiologu u svojoj županiji!

Svaka županija ima Županijski zavod za javno zdravstvo, kao i dežurnu epideomiološku službu.

Ako imate već poznate simptome korona virusa kao što su povišena temperatura, respiratorni problemi, kašalj i slično, ili sumnjate na zarazu, preporučuje se da nazovete nadležnog dežurnog epidemiologa prije nego odete liječniku ili u bolnicu.

Ako ste odlučili nazvati dežurstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ne možete ih dobiti, vjerojatno ste ih nazvali van radnog vremena. Zato su dežurni epidemiolozi na navedene brojeve telefona dostupni 0-24, sedam dana u tjednu.

1. Preporuke za osobe koje putuju na područja zahvaćena novim koronavirusom

- Izbjegavati kontakt s bolesnim ljudima.
- Izbjegavati životinje (žive ili mrtve) i tržnice sa životinjama.
- Ne jesti sirove ili polusirove proizvode životinjskog podrijetla, već samo one koje su dovoljno termički obrađene (prokuhane i dovoljno pečene).

'Korona je sve - proljev, kratak dah, vrućica, bolovi u prsima'
'Korona je sve - proljev, kratak dah, vrućica, bolovi u prsima'


- Često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, treba koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola nakon što se ukloni vidljiva nečistoća s ruku.
- O svom inozemnom putovanju obavijestiti svog liječnika. To se osobito odnosi na starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, koje imaju veći rizik težeg oblika bolesti i komplikacija.

2. Preporuke za povratnike iz područja zahvaćenih novim koronavirusom koje razviju simptome povišene temperature, kašalj ili otežano disanje tijekom boravka ili unutar 14 dana po povratku iz zahvaćenog područja

- Odmah potražiti liječničku pomoć, pri čemu se preporučuje da se prethodno telefonski najavi i obavezno spomene svoje nedavno putovanje i simptome bolesti.
- Ne putovati u bolesnom stanju.
- Izbjegavati kontakt s drugim osobama. Ako to nije moguće, nositi kiruršku masku koja pokriva nos i usta dok su u kontaktu s drugim osobama.

Zbog korona virusa Talijani ne trebaju plaćati porez i režije...
Zbog korona virusa Talijani ne trebaju plaćati porez i režije...


- Tijekom kihanja i kašljanja pokriti usta i nos jednokratnom papirnatom maramicom ili rukavom (ne rukama).
- Često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola nakon što se prethodno ukloni vidljiva nečistoća s ruku. 
- Osoba koja nema izabranog liječnika u mjestu boravka može se javiti u hitnu medicinsku službu (ili telefonom nazvati) ili nazvati epidemiologa u pripravnosti prema mjestu stanovanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?
ŽESTOKA ČIPKA

Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?

Baby Lasagna nosi modernu tradiciju - njegova je kostimografkinja iskombinirala etno elemente iz cijele Hrvatske: 'Na njemu se odmah vidi odakle je došao'