Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kreme za samotamnjenje i solarij - kako ih ispravno rabiti

Kreme za samotamnjenje i solarij - kako ih ispravno rabiti
1

Najbolji i najzdraviji način dobivanja preplanulog tena su kreme za samotamnjenje čiji je glavni sastojak prirodan, a od solarija treba koristiti samo provjerene i sigurne

VIDEO

Kako bi se maksimalno zaštitili prije svakog ulaska u solarij konzultirajte se s voditeljem o jačini i starosti lampi, trenutačnom stanju vaše kože i zatražite njihov savjet o potrebnoj minutaži koja bi vam najviše odgovarala.

- Svakako valja koristi solarije koji su sigurni, koje vode ljudi s profesionalnim pristupom prema poslu, redovito kontroliraju lampe i mijenjaju ih. U slučaju bilo kakvih dvojbi, treba konzultirati dermatologa - savjetuje dr.sc. Ivana Nola. Također, ako već usprkos upozorenjima stručnjaka koristite solarij, dobro je odmoriti se od štetnog zračenja minimalno 48 sati, bez obzira jeste li se sunčali samo tri ili deset minuta. 

Za to vrijeme koža će se oporaviti od UV zračenja, a efekti starenja usporiti. Primijetite li ikakve promjene, poput opeklina ili svrbeža, prijavite ih voditeljima salona u koji odlazite i obavezno otiđite liječniku jer je moguće da ste dobili alergiju ili se zarazili zbog nehigijenskih uvjeta. Ako na ulazu u solarij postoje sigurnosne upute, pročitajte ih i obavezno ih se pridržavajte radi vlastite sigurnosti. 

Naočale za zaštitu nosite uvijek, a najbolje je da i unatoč njima žmirite. Idealno je i da između vas i samih lampi koje dodirujete postoji akrilska podloga kako biste izbjegli opekline. Ipak, najsigurniji način tamnjenja, bez izlaganja UV zrakama, su kreme, losioni, gelovi i sprejevi za samotamnjenje. Njihov rezultat vidljiv je već za 60 minuta, a puni učinak nakon osam sati. Tamnjenje u njima izaziva dihidroksiaceton (prirodni sastojak dobiven iz šećerne repe), koji površinski sloj kože upije. Boja se ne može oprati odmah, ali kako se mrtve stanice kože vremenom ljušte, tako pada i boja. Najčešće nestane nakon 5-7 dana.

- Kreme koje ne sadrže zaštitni faktor ne mogu se koristiti i za sunčanje, stoga ako ga nemaju, treba dodati kremu sa zaštitom i oprezno se izlagati suncu - dodaje dr. Nola.

Suha područja upijaju više kreme za tamnjenje

Za što prirodniji tamnoputi izgled dobro je izabrati svjetlije i srednje tamne tonove krema za samotamnjenje. Prije korištenja, istuširajte se i pomoću pilinga ili četkice uklonite mrtve stanice kože. Kako bi nanošenje kreme bilo što učinkovitije, ženama se preporučuje i depiliranje nogu. Proizvod nanosite u tankim slojevima i postupno. Na područjima gdje je koža oštećena ili suha, poput koljena, zglobova ili laktova, nanosite tanje slojeve jer oni apsorbiraju više kreme pa mogu izgledati neujednačeno.

Uz kreme je nužan i zaštitni faktor

Nakon nanošenja sredstava za samotamnjenje, temeljito operite ruke kako biste isprali sredstvo s dlanova. Dobro očistite i ostatke kreme ispod noktiju. Kako biste spriječili mrljanje odjeće, pričekajte od 15 do 20 minuta da se krema potpuno upije. No kako većina proizvoda za samotamnjenje ne sadrži zaštitni faktor, po izlasku iz kuće, pogotovo za toplijih i sunčanijih dana (neovisno o godišnjem dobu), nanesite kremu za sunčanje s minimalnim faktorom 15. To će vas štititi od UV zraka.

Solarij povećava rizik od melanoma za 75 posto

Genetika je najjači faktor uključen u nastanak melanoma. Oni koji imaju obiteljsku povijest melanoma nikako ne bi smjeli u solarij, upozorio je stručnjak David E. Fisher. Povezanost između izlaganja ultraljubičastim zrakama iz sunca i solarija te melanoma je neosporna, dodao je Fisher. Tu poveznicu proučavalo je 19 međunarodnih studija koje su otkrile da korištenje solarija prije 35. godine povećava rizik od melanoma za 75%. 

>>> Osjećaj ljepljivosti nakon nanošenja kreme spriječit će transparentni puder u prahu koji kožu neće obojiti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'