Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Šunka - kraljica uskrsnog stola stiže u tri najslasnija izdanja

Šunka - kraljica uskrsnog stola stiže u tri najslasnija izdanja
3

Nezaobilazno jelo na uskrsnom stolu, šunku, malo medene glazure ili pak omotač od tijesta pretvorit će u najslasniju deliciju u kojoj će uživati cijela obitelj

VIDEO

Uskrsna šunka

Sastojci: šunka od 3 kg, veliki lonac vode

Priprema: Dobro očistite šunku i stavite da se kuha u velikom loncu. Šunka mora potpuno biti prekrivena vodom. Šunka bi se trebala kuhati na laganoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma, u ovom slučaju tri sata. Kad se skuha, stavite je u lonac s hladnom vodom i neka tako odstoji do sljedećeg dana. lzvadite šunku iz vode pa je osušite krpom i narežite na kriške. Kuhanu šunku najbolje je poslužiti s tvrdo kuhanim jajima i mladim lukom.

Savjet: Dok se kuha, u vodu možete ubaciti i kocku za juhu ili lovor. No može se kuhati i u smjesi od pola vode i pola crnog vina. Poslije kuhanja ostavite je u vodi u kojoj se kuhala dok se ne ohladi. Režite je polako i tanko.

Fotolia

Medena šunka

Sastojci: 2 kg šunke, nasjeckana mrkva, luk i poriluk, štapić cimeta, žličica papra u zrnu, žličica sjemenki korijandra, 2 lovorova lista, 25 klinčića

Glazura: 250 g meda, 200 g smeđeg šećera, 25 ml vinskog octa s malo šerija, 100 ml vina madeire ili drugoga desertnog vina

Priprema: Stavite šunku u veliki lonac s vodom i prekrijte hladnom vodom. Dodajte mrkvu, luk, poriluk, cimet, papar u zrnu, sjemenke korijandra i lovor. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte dva i pol sata nadolijevajući kipuću vodu ako zatreba. Pokupite sve nečistoće s površine. Izlijte vodu i ostavite da se šunka malo ohladi, a pećnicu zagrijte na 190°C. Stavite šunku u posudu za pečenje, skinite joj kožicu i ostavite ravnomjeran sloj masti. Zasijecite je nožem i pospite klinčićima.

Stavite šećer, ocat i vino u posudu pa zakuhajte. Dodajte med, neka zakuha i maknite s vatre. Prelijte pola glazure po šunki, pecite 15 minuta, izlijte ostatak i vratite u pećnicu na 35 minuta polijevajući je sokovima tri-četiri puta dok se peče. Okrenite posudu za pečenje nekoliko puta kako bi šunka poprimila ravnomjernu boju te je nastavite polijevati sokovima. Izvadite šunku iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta prije rezanja. Šunku možete pripremiti i dva dana prije posluživanja, no tad je poslužite hladnu.

Dreamstime

Šunka u tijestu

Sastojci: 1 srednje velika šunka

Tijesto: 40-50 dag brašna, sol, 3 dag kvasca, 5 dag ulja, 2 dl mlijeka, 1 žumanjak, bjelanjak za premazivanje

Priprema: Pripremite tijesto s kvascem. Kad se tijesto dovoljno digne, razvucite ga na debljinu od 1 cm i premažite bjelancem. Opranu i obrisanu šunku stavite na tijesto i njime je ovijete. Od ostatka tijesta pomoću kalupa izrežite cvjetiće i listiće pa njima ukrasite šunku (tijesto pričvrstite klinčićima). Šunku stavite na lim za pečenje, premažite bjelancem i pecite u pećnici na 180 °C toliko sati kolika je težina šunke. Uz šunku poslužite hren, ukiseljene gljive ili povrće. 

Kuhanje šunke: Dimljenu šunku dobro isperite četkom u mlakoj vodi. Potkoljenicu odrežite u zglobu te obje položite u posebnu kadicu, veći lonac, posudu ili kotao. Nalijte toliko vode da meso bude potpuno prekriveno. Kuhajte na laganoj vatri. Ako je meso jako slano, za vrijeme kuhanja odlijte vodu i dolijte novu. Kad igla ili vilica s lakoćom prodre do kosti, meso je kuhano. Kuhanje traje dva i pol do tri sata. Šunka se hladi više sati, a najbolje ju je ostaviti da se preko noći ohladi u vodi u kojoj je kuhana. Drugi dan šunku dobro obrišite. 

I ostali dimljeni komadi mesa ne smiju biti prekuhani ako ih kuhate za hladan predjela. Za vrijeme kuhanja ne dodajte začine ni druge dodatke kako bi se sačuvala prirodna aroma i okus suhog mesa. Meso ostavite da se ohladi u vodi u kojoj je kuhano. Od vode koja ostane možete napraviti juhu od krumpira, graha i druge juhe, ričet i razna variva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje