Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sutra ćemo na nebu moći vidjeti plavi Supermjesec - događa se jednom u 10 do 20 godina

Sutra ćemo na nebu moći vidjeti plavi Supermjesec -  događa se jednom u 10 do 20 godina

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca

VIDEO

U srijedu ćemo imati priliku vidjeti plavi Supermjesec. Sam Mjesec neće dobiti plavu nijansu, već ovaj izraz označava drugi puni Mjesec unutar istog mjeseca. Prvi puni Mjesec ovoga mjeseca bio je vidljiv 1. kolovoza, dok nam slijedi drugi (plavi) puni Mjesec sutra, 30. kolovoza, s tim da će najvidljivi biti u noći sa srijede na četvrtak i to oko 3:36 minuta u četvrtak ujutro. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

timelapse punog mjeseca VIDEO

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve, navode iz NASA-e.

Pogledajte trenutak slijetanja na Mjesec. Modi: 'Nebo nije granica, ovo je uspjeh za svijet'
Pogledajte trenutak slijetanja na Mjesec. Modi: 'Nebo nije granica, ovo je uspjeh za svijet'

Prema izračunima umirovljenog NASA-inog astrofizičara Freda Espenaka, Mjesec će se nalaziti na udaljenosti od otprilike 355.000 kilometara. To ga pozicionira kao najsjajnije osvijetljeni mjesec cijele 2023. godine.

Plavi Mjesec, pojava punog Mjeseca dva puta u jednom kalendarskom mjesecu

Samo 3% punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.

Što znači pojam Supermjesec?

Mjesečeva putanja oko Zemlje nije idealno kružna, već blago izdužena elipsa. Ta elipsa je blago pomaknuta, označavajući perigej kao točku najbližu Zemlji te apogej kao točku najudaljeniju od Zemlje. Prosječna udaljenost Mjeseca od Zemlje je približno 384.400 km.

Učinci gravitacije od Sunca i planeta (najviše Sunca) utječu na stazu Mjeseca oko Zemlje, uzrokujući dodatni pomak. Stoga perigej nije uvijek iste blizine, kao ni apogej iste udaljenosti. U perigeju, Mjesec nam se približi na približno 363.295 km, dok u apogej stoji na oko 405.503 km.

Iako pojam "Supermjesec" nije znanstveni izraz, već je to naziv koji su osmislili promatrači neba i mediji. Astronomi koriste izraze "Mjesec u perigeju" i "Mjesec u apogej" kako bi označili ovu pojavu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom