Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Kobne posljedice svađe: Znate li kako 'izbrisati' ružne riječi?

Drugi dan, kad se strasti donekle stišaju, započnite razgovor o tome što se dogodilo. Ne dopustite da svađa 'okošta' i preraste u dublji problem. Ne žurite i ne počinjite taj razgovor ako ste oboje u žurbi

Foto: Dreamstime
24 komentara

Užurbanost, uz premorenost, malo alkohola i prezaposlenost, mnogo su veći izgledi da neka inače svakodnevna i lako rješiva situacija završi svađom. A svađa je podjednako prostor za izražavanje zatomljenih mišljenja kao i za stvaranje novih problema, pogotovu ako popuste obziri i izleti ponešto što gotovo istog trena zažalimo.

Nepromišljeno izgovorene riječi, tvrdnje ili predbacivanja mogu stvoriti previše problema ako se zanemare i pokušaju potisnuti kao da se nisu dogodili. Guranjem pod tepih ne dobivamo na kvaliteti, samo se gomila “smeće”, koje je bolje počistiti dok je u manjim “hrpicama“ kako nam ne bi onečistilo odnos. Nakon što je izrečeno što jest, važno je spriječiti da se uvredljive riječi dalje lijepe i pogoršaju odnos. Ne dopustite da prođe previše vremena, savjetuje psihologinja Deborah Hill.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najgore što možete jest praviti se da se ništa nije dogodilo i uvjeriti sami sebe da se druga osoba zapravo i ne sjeća svega što je izrečeno. Drugi dan, kad se strasti donekle stišaju, započnite razgovor o tome što se dogodilo. Ne dopustite da svađa “okošta” i preraste u dublji problem. Ne žurite i ne počinjite taj razgovor ako ste oboje u žurbi.

Pričekajte trenutak kad imate malo vremena. Počnite s isprikom i svakako ustrajte na tome da shvatite što je partnera najviše povrijedilo. Pokušajte objasniti razloge koji su vas potaknuli na to da tako nešto kažete. Često riječi koje povrijede zvuče mnogo gore nego što je velik problem koji ih je potaknuo. Ako se nemate hrabrosti odmah suočiti licem u lice, neće biti loše sročiti i poslati e-poruku ili SMS u kojem se ispričavate za to što ste povrijedili njegove, ili njezine, osjećaje.

NAUČITE KOMUNICIRATI Posvađajte se kako treba: Bez udaranja, 'tihe mise' i prekida

Uzmite si malo vremena sročiti toplu poruku i razmisliti o pravim riječima koje će “omekšati” partnera. Nakon takve će vam poruke biti lakše povesti i razgovor o svemu što se dogodilo. A osoba koja je primi imat će vremena polako pročitati poruku, možda i više puta.

Stručnjakinja za bračne odnose dr. Ceri Parsons ističe da će takva poruka obaviti pola posla. Ali mora joj slijediti usmeni razgovor. Pojasnite najprije u sebi što se zapravo dogodilo i izazvalo svađu. Koliko god vam bilo teško slušati rekapitulaciju svega što ste dan prije pogrešno napravili i rekli, suzdržite se i bez prekidanja poslušajte partnera ili partnericu dok vam govore o tome što ih je povrijedilo.

DESET UPOZORENJA Više se ne svađate? To je jedan od znakova da se vezi bliži kraj

Nemojte parafrazirati njegove ili njezine riječi niti pokušati naknadno pojasniti što ste upravo čuli. Progovorite tek kad ste sigurni da je sve rečeno. Ponovite ispriku. Nemojte inzistirati na tome da čujete da vam je oprošteno, nekome treba malo više vremena za taj proces. Spremnost da razgovara o tome što se dogodilo znači da mu je, ili njoj, stalo. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message