Lifestyle

Komentari 7

Svaka treća žena u kasnim 20-ima ne ide redovito ginekologu

Svaka treća žena u kasnim 20-ima ne ide redovito ginekologu

Najčešći razlog za neredovite PAPA testove su sram i nedostatak vremena, a preglede najčešće zanemaruju one u visoko rizičnoj skupini - od 25. do 29. g.

Iako su u rizičnoj grupi, 36 posto žena u dobi od 25. do 29. godina ne ide na redovite godišnje preglede kod ginekologa, čime povećavaju rizik od raka grlića maternice, piše Daily Mail.

PAPA test služi za detektiranje abnormalnih promjena na stanicama vrata maternice nastalih HPV virusom, a najčešće se opisuje nazivom CIN podijeljenim u četiri stupnja. Zanemarivanje pregleda doprinosi razvoju bolesti i nastanku raka, upozoravaju stručnjaci iz britanskog Fonda za rak grlića maternice koji su analizirali podatke više od 2400 žena.

Prema njima, žene u kasnim 20-ima imaju najveći rizik od nastanka karcinoma te bi trebale redovito obavljati PAPA pregled. Taj bezbolni pregled kojim se drvenom spatulom uzima uzorak stanica cerviksa i gornjeg dijela vagine za mnoge je žene psihički neugodan, a neke tvrde kako su prezaposlene da bi zakazale pregled kod ginekologa.

- Rak grlića maternice najčešći je kod žena između 25 i 29. godine, a redoviti pregledi jedini su način rane dijagnoze, koja je iznimno važna u liječenju te bolesti - zaključio je profesor Kevin Fenton iz Udruge javnog zdravstva Engleske.