Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svaki sat umre jedan Hrvat od srčanog zastoja, učimo pomoći

Svaki sat umre jedan Hrvat od srčanog zastoja, učimo pomoći
1

Tijekom studenog i prosinca u Zagrebu će građani moći besplatno naučiti kako reanimirati unesrećenog i pomoći mu prilikom srčanih zastoja. Većina njih dogodi se izvan bolnice

VIDEO

Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me» organizira za građane besplatne radionice o oživljavanju 16.11., 23.11., 30.11., 7.12. i 14.12. od 10 do 12.00 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon).

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana nauči postupak kardiopulmonalne reanimacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Simptomi srčanog udara 00:32

- Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom i Udrugom StEPP provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 5.000 građana ima znanje o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. Zahvaljujući dosadašnjim edukacijama, ovo ljeto svjedočili smo pozitivnom primjeru u jednoj zagrebačkoj školi kada je domar, koji je savladao postupak oživljavanja, spasio život čovjeku koji je pretrpio srčani zastoj ispred školske zgrade - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Na radionicama građani će moći u malim grupama naučiti postupak oživljavanja samo s rukama, oživljavanje s umjetnim disanjem i upoznati se s radom automatskog vanjskog defibrilatora.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru