Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj je žrtva digitalnog nasilja: Svoje zaštitite, a drugoj pomozite

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj je žrtva digitalnog nasilja: Svoje zaštitite, a drugoj pomozite
4

Organizacija Justice Initiative prikuplja potpis za peticiju kako bi se podržala zakonska regulativa protiv nasilja nad djecom, počevši od primjene adekvatnih alata poznavanja i preventivnog djelovanja

VIDEO

Organizacija Justice Initiative jučer je u Zagrebu održala okrugli stol  'Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu', kao dio svoje kampanje koja se bori protiv zlostavljanja djece na internetu. Svoje stručno mišljenje o zabrinjavajućim brojkama komentirali su Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, dok je profesorica s Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka prezentirala rezultate istraživanja deShame Hrvatska.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

- Sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog djeteta. Problem nije daleko, nije riječ o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja. Preko 60 posto svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU-a - istaknuo je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative. 

- Iza svake slike ili video zapisa je stvarna patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Mnogo toga možemo napraviti da se zastrašujući niz zlostavljanja djece smanji i konačno zaustavi. Kao društvo smo odgovorni i moramo napraviti više u prevenciji i zaštiti djece na internetu - rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet. 

Prvi korak borbe protiv zlostavljanja djece na internetu je osvijestiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sustave prevencije i zaštite djece i mladih.  To je jedna od glavnih zadaća organizacije Justice Initiative, koja se javlja kao odgovor na slučajeve zlostavljanja djece diljem Europe. Jedan od načina potpore jest i peticija koja se provodi, kako bi se podržala zakonska regulativa protiv nasilja nad djecom, počevši od primjene adekvatnih alata poznavanja i preventivnog djelovanja. 

U Hrvatskoj 110 tisuća djece živi u riziku od siromaštva
U Hrvatskoj 110 tisuća djece živi u riziku od siromaštva

Peticija je u Hrvatskoj do sada prikupila preko 20 000 potpisa, sve s ciljem da se izrazi podrška prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama. Prijedlog bi trebao biti na glasanju tijekom jeseni ove godine, a svoju podršku izrazili su i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler te Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila. 

Seksualno zlostavljanje teško je kazneno djelo, koje ima dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve. U mnogim slučajevima djecu seksualno zlostavljaju osobe koje poznaju i u koje imaju povjerenja te o kojima ovise. To je ujedno jedan od razloga zašto je takva kaznena djela teško spriječiti i otkriti. Danas djeca više vremena provode na internetu. S jedne strane to im je omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, dok s druge strane vreba povećani rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima. 

Više informacij o inicijativi i peticiji možete saznati na web stranici www.justice-initiative.eu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu