Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Svakodnevni ritual: Kad i kojim preparatom treba čistiti lice?

Svakodnevni ritual: Kad i kojim preparatom treba čistiti lice?
1

Iako su preporuke kad i sa čime čistiti lice dosta različite, ono je nužno, no valja pripaziti na učestalost i tip formule, kako ne bismo napravili više štete nego koristi

VIDEO

Kao dio svakodnevne higijene, čišćenje lica jedan je od onih rituala oko kojega su mišljenja podijeljena, od toga koliko često ga raditi do preporuka raznih formula. Činjenica je da se koža mijenja ne samo s godinama, već i sezonski, ovisno o dobu godine i temperaturi zraka, na što treba obratiti pažnju.

Pranje lica tijekom tuširanja naišlo je na negativne komentare nekih dermatologa, no Dr. Shasa Hu, članica američkog Društva dermatologa, ima finalni odgovor.

- Kad čistite lice tijekom tuširanja, pore su otvorene radi topline vode, stoga apsolutno ima smisla detaljno očistiti lice i time uštedjeti ne samo vrijeme, već i vodu. No, nemojte koristiti agresivna sredstva, već neku laganu formulu jer koža je u tom trenutku osjetljiva – komentirala je Dr. Hu za Insider.

Kad je riječ o tome trebamo li lice čistiti dva puta ili jednom na dan, mišljenje ima Dr. Hadley King iz New Yorka.

- To ovisi o koži. Ako imate masnu, predlažem čišćenje dva puta, odnosno ujutro i navečer. Suhoj koži dovoljno je samo večernje čišćenje. S druge strane, ako navečer stavljate formule koje na koži ostavljaju tanki film, predlažem i jutarnje čišćenje - predlaže Dr. King.

Sve više čistača sadrži uljne komponente, što može dodatno zatvoriti pore.

- Ako čistite uljima, predlažem čišćenje formulama na bazi vode nakon toga, kako bi koža prodisala. Naime, čistači na bazi vode namijenjeni su svim tipovima kože i vrlo su lagani – ističe njujorška dermatologica Rachel Nazarian.

Klasični sapuni nisu namijenjeni čišćenju kože lica.

- Običan sapun skinut će s kože sloj prirodnih ulja, smanjiti hidrataciju i uništiti njezinu prirodnu barijeru, stoga predlažem čistače koji su namijenjeni koži lica. Ako imate osjetljivu kožu, izbjegavajte čistače s umjetnim parfemima – veli dermatologica Nazarian.

Ukoliko koristite previše pilinga, koža s vremenom može ući u fazu pretjerane proizvodnje masnoće iliti sebuma.

- Koža itekako reagira ako je previše čistimo i koristimo mehanički piling. Ona će postati osjetljiva, masna i neuravnotežena, što započinje začarani krug te je krenemo još više čistiti – ističe dr. Hu.

Akne su tema za sebe te mogu biti nasljedne. No, pojavljuju se i radi lošeg čišćenja kože.

- S druge strane, ako niste skloni aknama, kraće pranje lica neće ih uzrokovati. Mnogi misle da, ako će rijetko čistiti lice, da će dobiti akne, no to nije istina – komentirala je Dr. King.

Čišćenje lica ručnikom i agresivno trljanje često je tema u dermatološkim krugovima.

- Kao prvo, na ručnicima se skupljaju bakterije, a kao drugo, snažno trljanje može kožu učiniti osjetljivom. Radije tapkajte lice ručnikom koji samo koristite za tu svrhu – predlaže Dr. King.

Kad skidate jaku šminku s lica, dermatolozi predlažu više koraka čišćenja, ne samo skidačem šminke.

Istina da vlažne maramice i skidači šminke odstranjuju make-up, no nakon toga, sve bi trebalo dodatno očistiti, naročito mjesta oko očiju jer dosta toga ostane na licu – veli dermatologica Rachel Nazarian.

Prije čišćenja lica treba oprati ruke.

- Konstantno diramo mobitele, volan ili tipkovnicu na kojima se nalazi mnoštvo bakterija, tako da je pranje ruku prije samog čišćenja lica sigurnost da ćemo ritual napraviti kako treba – objasnila je Dr. Hu.

Čistači s granulama nisu namijenjeni koži koja pati od rozacee ili dermatitisa, već samo lagani, na vodenoj bazi kao što su micelarne otopine.

Masna koža može profitirati čistačima koji sadrže AHA kiseline jer one smanjuju sebum i ujednačavaju lice.

- Neki čistači imaju retinoide, no ako i vaša krema ima retinol, izaberite lagani čistač kako koža ne bi dobila retinoidni dermatitis – istaknula je Dr . Hu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje