Obavijesti

Lifestyle

Komentari 88

Brak kroz desetljeća: Izazovi i prednosti koje prođe svaki par

Brak kroz desetljeća: Izazovi i prednosti koje prođe svaki par
4

U 20-ima treba jasno naznačiti što očekujete od budućnosti, 30-e su idealne za istraživanje intimnosti, a nakon što djeca napuste dom za rad na sebi kao paru

VIDEO

Ljubav i zajedničke vrijednosti te interesi povezuju parove. Te bi vrijednosti trebale biti trajne, ali to ne znači da se sve ostalo neće promijeniti. Upravo je vješto prilagođavanje promjenama ključ dobrog braka zato što znači da partneri rastu i zajedničkim snagama rješavaju nadolazeće probleme, piše Woman's Day

Brak u 20-ima

Budite otvoreni i jasni što želite u budućnosti

Prije ulaska u brak parovi najčešće pričaju o tome gdje će živjeti, koliko će djece imati i na što će trošiti novac, ali rijetko spominju ozbiljnije stvari za koje znaju da se oko njih možda neće složiti. Međutim, čim se odluče za taj sljedeći korak trebali bi biti precizni i otvoreni u svojim planovima za budućnost, tvrdi američka bračna terapeutkinja Lisa Bahar. 

Ako na primjer želite nastaviti školovanje, a bojite se hoće li vas partner poduprijeti, odmah to recite. Takve stvari ne treba potiskivati jer bi mogle izroditi zamjeranje, dodala je. 

Rješavajte probleme kao par

Problemi se ne rješavaju sami i to je vrlo važno shvatiti. S time mladi bračni parovi najčešće imaju problema jer su naviknuti sve probleme rješavati sami. U rješavanju sukoba najbolje je reći "Mislim da imamo problema, vidiš li i ti to?" - to će partneru dati prostora da podijeli svoju zabrinutost, preporučuju terapeuti. 

Brak u 30-ima

Uživajte u seksu

U 30-ima partneri najčešće točno znaju što žele, što je ujedno i izvrsna prilika za veću intimnost. Važno je partneru dati do znanja da ga želite. Poljubite ga strastveno svaki dan i napomenite mu da ne možete bez njega, to će održati plamen strasti, savjetuju bračni terapeuti. 

Također, osim intime valja poraditi i na seksualnom životu. Rutina ga lako može uništiti i treba uložiti trud kako bi bio jednako strastven kao i na početku kad se sve činilo tako laganim. Unatoč užurbanom načinu života i nedostatku vremena, za seks treba naći vremena. To bi trebao biti užitak, a ne teret.

Fleksibilnost je bitna

Koliko u 20-ima treba biti precizan u svojim planovima, toliko u 30-ima treba biti fleksibilan. Normalno je da se s vremenom planovi i prioriteti promijene, naročito ako dođu djeca. Tada je važno sjesti i porazgovarati koje od tih planova želite ostvariti, a koji su na čekanju. Najbitnije je da oboje partnera budu sretni, tvrde stručnjaci. 

Brak u 40-ima

Udružite snage

U 40-ima su djeca već najčešće u tinejdžerskim danima i nije se nimalo lako nositi s njima, tvrdi profesorica sociologije Pepper Schwartz sa Sveučilišta Washington. Partneri se svađaju zbog njih, a nerijetko i krive jedan drugoga za probleme. Upravo je to pogrešan korak, dodaje profesorica. Važno je udružiti se i o svemu odlučivati zajedno. To će spriječiti djecu da manipuliraju vašim odlukama.

Zaštitite svoj brak

Djeca čim odrastu traže svoju slobodu što može biti jako teška situacija za brak. Partneri mogu poželjeti isto zato što se osjećaju "zatočeno" u vezi. Mogu se prisjetiti kako im je bilo kad su bili solo i taj ih osjećaj može ponijeti. Važno je o toj kušnji raspraviti s partnerom i ne dopustiti da stvari odu predaleko.

Brak u 50-ima

Pomaže i bračna terapija 

Brojne zajedničke godine nisu garancija uspjeha, pa se ne treba iznenaditi ako komunikacija odjednom postane teška. Partneri toliko naviknu jedno na drugo da više pretpostavljaju što drugi govori nego što doista slušaju. Ako ni aktivno slušanje ne pomaže, ne treba se sramiti i tražiti pomoć treće strane, bračnog terapeuta. On može pomoći da se prisjetite zašto ste se na kraju krajeva i zaljubili.

Sindrom praznog gnijezda

Nakon što djeca napuste roditeljski dom, parovi se jednostavno ne mogu međusobno prepoznati. Godinama im se život svodio samo na brigu o djeci da su zaboravili kako je to biti par. Upravo zbog toga u tom je razdoblju razvod najčešći. 

Ako se nađete u takvoj situaciji, krenite malim koracima. Bavite se aktivnostima koje ne uključuju djecu kako biste se ponovno povezali i pričajte o svojim osjećajima. Ako ne znate što bi s njima, potražite pomoć, savjetuju bračni terapeuti. 

Brak u 60-ima i 70-ima

Razmjenjujte nježnosti

Sretni parovi ne prestaju izmjenjivati nježnosti i bilo kojem desetljeću bili, ali to ne znači ako su lijepe geste i prestale, da ih ne možete vratiti, tvrdi profesorica Schwartz. 

Doskočite mirovini

Iako parovi svoju mirovinu zamišljaju kao šetnju plažom, prije toga treba razmisliti koliko je vaš brak doista sretan. Cjelodnevno druženje nakon toliko godina na poslu može biti jako teško za brak. Ljudi se jednostavno odviknu jedan od drugoga, pa takva promjena može biti šok. Stoga je važno pronaći hobi ili neku aktivnost u kojima ćete moći biti sretni. Što ste vi sretniji i zadovoljniji sobom, to će i partner biti, dodala je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje