Sve promjene u trudnoći: Na prvi pregled do desetog tjedna | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve promjene u trudnoći: Na prvi pregled do desetog tjedna

Sve promjene u trudnoći: Na prvi pregled do desetog tjedna

Tijekom prvog tromjesečja najvažnije je uzimati folnu kiselinu, a kasnije jesti uravnoteženo. Dobitak kilograma tijekom cijele trudnoće trebao bi biti između 10 i 15 kilograma

VIDEO

Razdoblje trudnoće ispunjeno je velikim tjelesnim i emocionalnim promjenama žene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, pa je 1. tjedan trudnoće zapravo prvi tjedan menstrualnog ciklusa u kojem će nastati trudnoća. Uobičajena podjela trajanja trudnoće je na tri tromjesečja, a svako sa sobom nosi niz različitih promjena kako za majku tako i za bebu. Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između šestog i desetog tjedna od posljednje menstruacije kad se utvrđuju trudnoća i njezino trajanje.

Kod prvog pregleda, osim ginekološkog i UZV nalaza, liječnik će napraviti i PAPA test. Kod svakog idućeg pregleda trudnica se važe, mjeri joj se krvni tlak i provjeravaju proteini u urinu. 

- Prva tri mjeseca trudnoće su najrizičnija jer je to period organogeneze. Razvijaju se organi što traje do 20. tjedna. Žene često u tom periodu nisu svjesne trudnoće, a najrizičnije je koristiti lijekove ili alkohol - pojasnila je specijalistica ginekologije i porodništva, dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Što se tiče suplemenata u prehrani, tijekom prvog tromjesečja dovoljno je uzimati samo folnu kiselinu, a kasnije se preporučuju i vitaminsko-mineralni pripravci i dodaci prehrani koja mora biti uravnotežena.

Dreamstime

Ukupni poželjan porast težine trudnice je između 10 i 15 kg (beba teži oko 3,5 kg, plodna voda i maternica po 1 kg, placenta 500 grama, grudi također toliko, masno tkivo 1,7 kg, dodatna količina krvi kilogram i pol, dok zadržana tekućina u tijelu iznosi oko 2 kg). Kako trudnoća napreduje razina endorfina se povećava kako bi pri porođaju bila analgetik.  

Prvo tromjesečje - 1.- 3. mjesec

Dvostruko veća - U četvrtom tjednu embrij je veličine zrna maka. U sedmom tjednu tijelo trudnice počinje se mijenjati, maternica se udvostručila. Grudi se povećavaju, a koža poprima ‘sjaj’.

Kuca srce - Bebino srce počinje kucati oko 6. tjedna. Beba je još u fazi embrija no velika je oko pola centimetra. Pojavljuju se prsti i ušne školjke, gornja usna, vršak nosa i kapci. 

Spolni organi - Prsti se izdužuju i formiraju se otisci prstiju, a beba se lagano počinje micati. u 11. tjednu beba je narasla do četiri centimetra i teži oko 5 grama. Počinje razvoj spolnih organa. 

Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica
Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica

Drugo tromjesečje - 3. - 6. mjesec

Bebini pokreti - Počinje se nazirati trudnički trbuh, a većina osjeti prve pokrete bebe. Pojavljuje se pojačana pigmentacija kože, a na trbuhu se može pojaviti tamna linija. 

Masne naslage - Na početku drugog tromjesečja beba teži oko 20 grama. U trbuhu može osjetiti vibracije zvukova. U 16. tjednu beba dosiže 100 grama i dugačka je oko 12 centimetara. Počinje stvaranje masnih naslaga. 

Razvoj osjetila - Prema 20. tjednu beba postaje sve aktivnija, teška je otprilike 300 grama i vježba probavu gutanjem amnionske tekućine. Organi i sustavi postaju sve složeniji i razvijaju se sva bebina osjetila. 

U trbuhu uzimao više krvi od brata blizanca i jedva preživio
U trbuhu uzimao više krvi od brata blizanca i jedva preživio

Treće tromjesečje -  6. - 9. mjesec

Proizvodnja mlijeka - Mogući su bolovi u leđima i grčevi u nogama. Grudi su otečene, a hormoni potiču proizvodnju mlijeka. Učestao je nagon na mokrenje jer beba pritišće mjehur. 

Razvoj pluća - Do kraja sedmog mjeseca beba raste do 40 cm, a teži između 1400 i 1600 grama. U 28. tjednu pluća su prilično razvijena i šanse za preživljavanje su oko 90 posto. Udarci su sve jači.

Konačni položaj - S tijela opadaju lanugo dlačice, a verniks ostaje na površini kože. Dijete se  namješta u konačni položaj za porođaj. U 37. tjednu spremno je za život van maternice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?
DUUUUUGI POPIS

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?

Jedan pomalo frustrirani muškarac odlučio je zabilježiti sve razloge zbog kojih je supruga odbila seks s njim, a izgleda da nije jedini s ovakvim problemima u spavaćoj sobi

4 najhrabrija znaka Zodijaka
MOĆNI SU

4 najhrabrija znaka Zodijaka

Radi se o specifičnim karakteristikama koje krase neke znakove, oni se izuzetno dobro snalaze u situacijama koje zahtijevaju brzo donošenje odluka
Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta
ZNA ŠTO ŽELI

Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta

Danyelle Noble kaže da je uvijek bila sretna sama i unatoč tome što želi vezu, nije spremna pristati na bilo koga, čak ni na vezu za jednu noć samo zbog seksa