Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sve smo bliže cjepivu protiv šarlaha i streptokoknih bolesti

Znanstvenici koji proučavaju bakteriju - uzročnika šarlaha, bliže su razvoju cjepiva koje bi jednog dana moglo spriječiti stotine tisuća infekcija godišnje

Foto: Dreamstime
0 komentara

Šarlah je zarazna bolest koju prati osip. Jedna je od mogućih manifestacija infekcije beta hemolitičkim streptokokima grupe A, bakterijama koje uz šarlah mogu uzrokovati i druge bolesti poput streptokokne upale nosa i ždrijela, streptokokne angine, streptokokne upala pluća, crvenog vjetra ili reumatske groznice. 

Reumatska groznica je upalna reakcija na infekciju koja pogađa brojne dijelove tijela (multisistemna je), poput srca, zglobova i kože.

Prenosi se kapljično, dok su drugi oblici širenja infekcije - konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakt s kontaminiranim predmetima znatno rjeđi. Mjesto ulaska uzročnika u organizam u pravilu su sluznica nosa i ždrijela.

ZARAZNE BOLESTI Nakon šarlaha i kozica dječji se organizam najdulje oporavlja

Britanski i australski znanstvenici su na temelju podataka iz 22 zemlje svijeta otkrili razlike između sojeva streptokoka grupe A, no pronašli su i više molekularnih mehanizama zajedničkih brojnim sojevima, čime su utrli put razvoju cjepiva. 

Streptokok grupe A jedan je od deset najčešćih uzročnika smrti kada su posrijedi posljedice zaraznih bolesti u svijetu. Procjenjuje se da svake godine uzrokuje više od pola milijuna smrtnih slučajeva. 

DVOSTRUKO VIŠE NEGO LANI Šok u Zagrebu: Kod 170 ljudi otkrili zloćudne tumore kože!

Zasad ne postoji djelotvorno cjepivo za Streptokok grupe A, a napore da se ono razvije otežavaju njihov velik broj i raznolikost sojeva streptokoka A. To znači da je iznimno teško razviti univerzalno cjepivo koje bi moglo biti učinkovito za sve sojeve. 

Istraživači s britanskog Instituta Wellcome Sanger i Sveučilišta Cambridge te s australskog Instituta Doherty i Sveučilišta Queensland, uspjeli su sekvencirati DNK više od 2000 uzoraka streptokoka A iz dvadeset i dviju zemalja, uključujući Afriku i područja naseljena australskim aboridžinskim zajednicama. Rezultate znanstvenog rada objavili su u časopisu Nature Genetics.

Fried chicken liver with onions and herbs. Top view ŠTO JESTI, A ŠTO NE? Zabranjena hrana: Nutricionisti otkrili što nikada ne bi pojeli

- Koristeći sve podatke prikupljene u raznim dijelovima svijeta, globalno smo sveli uobičajene gene na one najbitnije u gotovo svim sojevima streptokoka A. Ovo je golem korak naprijed u identificiranju onoga što bi jednog dana moglo postati učinkovito univerzalno cjepivo protiv streptokoka - rekao je suautor studije Mark Davies iz Instituta Wellcome Sanger. 

Internet KOJE GREŠKE RADIMO? Oprez! 4 prehrambene navike koje ubijaju ljude diljem svijeta

Mark Walker, direktor australskog Centra za istraživanje zaraznih bolesti, smatra da bi rezultati studije trebali omogućiti brz pristup univerzalnom cjepivu protiv streptokoka jer će potencijalni proizvođači lijekova moći koristiti bazu podataka da bi pronašli molekularne mehanizme zajedničke brojnim sojevima, koji će najvjerojatnije rezultirati izradom učinkovitog cjepiva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message