Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Oprez! 4 prehrambene navike koje ubijaju ljude diljem svijeta

Oprez! 4 prehrambene navike koje ubijaju ljude diljem svijeta

Umjesto da se s vremenom smanjuje, smrtnost povezana sa lošom prehranom se u 21. stoljeću drastično povećala. U svijetu je tako samo u 2017. 11 milijuna smrti povezano s lošom prehranom

VIDEO

U medicinskom časopisu The Lancet objavljeno je šokantno novo izvješće koje tvrdi da je čak petina smrtnih slučajeva diljem svijeta povezana s lošom prehranom; samo je u SAD-u u 2017. potvrđeno 11 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s lošom prehranom, a 'top' tri bolesti koje su ih uzrokovale su kardiovaskularne bolesti, karcinomi i dijabetes tipa 2. 

POGLEDAJTE VIDEO (namirnice koje ometaju san):

Pokretanje videa...

01:10

Iako su se stope smrtnosti od raka, na primjer, smanjile i za muškarce i za žene od 1999. do 2015. godine, novo je izvješće pokazalo da se stopa smrtnih slučajeva povezanih s prehranom povećala: u SAD-u je npr. 1990. godine iznosila samo 8 milijuna, naspram današnjih 11 milijuna ljudi. 

Hodanjem i trčanjem do sreće i boljeg sna: Odmah se pokrenite
Hodanjem i trčanjem  do sreće i boljeg sna: Odmah se pokrenite

Evo što izvješće kaže, koje su najveće greške u prehrani zbog kojih se povećala smrtnost povezana sa prehranom:  

Nedovoljno orašastih plodova i sjemenki

Najveći nedostaci u optimalnom unosu zabilježeni su za orašaste plodove i sjemenke, navodi se u priopćenju, a pokazalo se da unesemo samo 12 posto preporučene dnevne doze. Studija kaže da bi idealno bilo 21 gram dnevno, a prosječni je unos svega 3 grama dnevno. Naime, orašasti su plodovi izvrstan izvor proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina.

- Umjesto da jedete hranu s nezdravim zasićenim mastima, pokušajte ju zamijeniti sa šakom orašastih plodova - preporučuju iz Mayo Klinike. 

Premalo mlijeka

Fresh cow

Prema novoj studiji, dnevno unesemo u prosijeku 16 posto preporučene količine mlijeka (idealno bi bilo 435 grama u danu).

Konzumiranje punomasnog mlijeka i drugih punomasnih mliječnih proizvoda povezano je s manjim rizikom od pretilosti. Osim toga, punomasno mlijeko može djeci pomoći da učinkovitije apsorbiraju vitamin D, a opće je poznato da je usko povezano s jačim kostima.

Premalo cjelovitih žitarica

Njihov je prosječni unos prema ovoj studiji 29 grama u danu, a idealno bi bilo unijeti 125 grama dnevno.

Konzumacija dovoljne količine cjelovitih žitarica usko je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, boljim zdravljem probavnog sustava, i pomoći u kontroli težine. 

Cjelovite žitarica su inače smeđa riža, ječam, zob, a puni su ih kruh od cjelovitog pšeničnog zrna, tjestenina od cjelovite pšenice i kokice.

Kokice mogu biti jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...
Kokice mogu biti  jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...

Previše soli, slatkih pića i obrađenog mesa

Vjerojatno ste čuli za brojne posljedice pijenja previše slatkih i gaziranih sokova, a neke od njih su povećanje tjelesne težine, dijabetes i propadanje zuba. Povezuje ih se i s moždanim i srčanim udarom, demencijom i povećanjem težine. Previše natrija pak može uzrokovati visoki krvni tlak i srčani udar, a prerađeno meso može povećati šanse za dijabetes, bolesti srca i neke vrste raka.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica osvanua gola u novinama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku