Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Marijela sve pretvara u tortu: Oduševljenje su izazvale Harry Potter i Igra Prijestolja

Marijela sve pretvara u tortu: Oduševljenje su izazvale Harry Potter i Igra Prijestolja
1

Kada sam napravila vilu od 12 cm i skulpturu ženskog tijela glinom, znala sam da mogu napraviti sve što poželim, rekla je Marijela Spaić (42), ekonomistica iz Dubrovnika, koja radi nevjerojatne torte

VIDEO

Marijelu su oduvijek zanimale slastice pa je tako svoj prvi kolač napravila s nepunih 10 godina. 

- Ljubav prema slasticama otkrila sam kao dijete tako što sam gledala rodicu u izradi raznoraznih jednostavnih kolača. Onda sam počela znatiželjno prikupljati recepte i savjete domaćih slastičara. One s kojima sam bila zadovoljna zapisala bih u svoju posebnu bilježnicu. U tom razdoblju sam postavila temelj svog znanja o slasticama – rekla je Marijela koja najviše voli raditi torte, a počela ih je raditi za rođendane svoje djece.

- Moja prva torta je bila Barbie torta na kat. Bila je čokoladna jer djeca takve najviše vole. Na katu torte, koju sam ukrasila cvjetićima, čokoladom i šlagom, je stajala Barbi kojoj je haljina bila torta. Djeca su bila oduševljena – ispričala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
10 recepata iz 1813. godine: Od juhe od piva do telećih knedli
10 recepata iz 1813. godine: Od juhe od piva do telećih knedli

Sve što vidi ona može pretvoriti u tortu koje radi isključivo iz hobija obitelji i prijateljima koji su i prvi primijetili njen talent.

- Najviše volim raditi one koje sa sobom donose nove izazove, gdje pomičem vlastite granice prateći svjetske trendove. Osim na vanjski izgled istu pažnju posvećujem okusima u torti. Nastojim postići savršeni balans izgleda i okusa – kaže Marijela koja je ozbiljnije torte počela raditi prije samo godinu dana.

10 stvari koje bi žene voljele da njihovi muškarci konačno znaju
10 stvari koje bi žene voljele da njihovi muškarci konačno znaju

 Najpopularnije su joj Harry Potter, Igra prijestolja i Violinistica.

- Prva ozbiljna torta mi je bila Harry Potter koju sam napravila za moju prijateljicu odnosno njezinu kćer koja obožava Harry Pottera. Ova torta je također izazvala oduševljenje svih – otkrila je ova ekonomistica.

Ne znate što za ručak ili večeru? Ovaj trik za planiranje pomaže
Ne znate što za ručak ili večeru? Ovaj trik za planiranje pomaže

Inspiraciju za torte pronalazi u slikama, savjetima i receptima poznatih svjetskih slastičara.

- Sastavljam i svoje recepte za koje se nadam da će ih osim mojih najbližih imati priliku kušati i drugi ljudi – dodala je.

Iza njenih torti osim talenta stoji jako puno truda, rada i učenja.

- Za kompliciraniju tortu treba mi tri dana rada, ali ne konstantnog. Torta se radi u četiri etape: izrada torte, hlađenje, obloga i dekoracije. Za manje zahtjevne mi je potrebno dva dana rada - rekla je.

Najviše vremena joj je oduzela tematska torta 'Igre prijestolja'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Iz škafetina (@iz.skafetina)

- Dugo sam planirala njenu izvedbu. Kako je dio serije sniman u Dubrovniku, a sama serija me oduševila, nije me trebalo nagovarati da je pokušam napraviti - kaže Marijela koja je ponosna na sve svoje torte, ali posebno na svadbenu tortu 'Labudovi' koju je napravila za vjenčanje svoje kćeri.

Njene torte ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a na prvi pogled se i ne čini da je riječ o torti. Međutim, na njenim tortama je baš sve jestivo.

- Dekoracije radim od jestivih namirnica kao što su fondan, gum pasta, marcipan, rižin papir, čokoladne dekoracije, šećerne dekoracije i ostalo. Često su dekoracije i razni keksići, macaronsi, puslice. Na tortu se može staviti i živo cvijeće, što je dozvoljeno u slastičarstvu – objašnjava Marijela koja već ima neke ideje za buduće torte.

- Želim napraviti tortu 'crkvu Sv. Vlaha', 'Onofrijevu česmu' i sam Dubrovnik u rukama sv. Vlaha te također tortu neke znamenitosti meni jako dragog grada Zagreba. Međutim, to su veliki i zahtjevni projekti pa će mi trebati malo vremena - dodala je.

Njena želja je jednog dana i otvoriti svoju slastičarnu.

- Imam neke planove, ali prije svega bih željela raditi i steći iskustvo u nekoj  inovativno orijentiranoj slastičarni na području Hrvatske. Imala sam i dvije izvrsne ponude. Prva je bila za posao glavnog slastičara u jednom renomiranom hotelskom kompleksu, a druga van granica. Također sam bila pozvana na jedno natjecanje u Engleskoj nakon što je tora Harry Potter izazvala pravi 'bum'. Nažalost natjecanje i posao u hotelu su propali zbog COVIDA, a posao u inozemstvu sam odbila jer moja želja je uvijek bila i ostala živjeti i raditi u svojoj domovini - rekla je za kraj Marijela.

Njene torte možete pogledati na njenoj službenoj Facebook stranici 'Iz Škafetina.' ili na Instagram stranici 'iz.skafetina'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje