Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Svi uzročnici osipa: Infekcije, stres, znoj i alergija na hranu

Svi uzročnici osipa: Infekcije, stres, znoj i alergija na hranu
1

Osip na koži može biti posljedica autoimune bolesti kao što je lupus koji karakterizira osip u obliku leptira na licu, a uzrokuju ga i gljivične infekcije

VIDEO

Osip na koži može biti posljedica pretjeranog znojenja zato što kapljice znoja začepe pore i izazivaju upalu. Najčešći je ljeti, a može ga se ublažiti hlađenjem kože i smanjenjem trenja. Trenje je najjače na kritičnim točkama kao što su laktovi, koljena i bedra.

Kako ublažiti osip pogledajte u videu:

VIDEO

Alergija na hranu

Osim znojenja osip može uzrokovati i alergija na hranu. Nju prate valovi vrućine, a osip je popraćen oteklinom, crvenilom i pojačanim svrbežom. Najbolje je pokušati izdvojiti hranu koja ga uzrokuje i izbjegavati je šest tjedana kako bi vidjeli koje su namirnice odgovorne za osip. Ako se stanje pogorša valja posjetiti liječnika.

Alergija na lijekove

Osip je najčešće posljedica alergijske reakcija na lijekove. Pojavljuje se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja tableta, a razlikuje se po težini. Može varirati od blagog crvenila do ljuštenja kože. Kod pojave prvih simptoma najbolje je posjetiti liječnika.

Autoimuna bolest

Kad imunološki sustav zabunom napadne vlastito tijelo pojavi se autoimuna bolest. Jedna od njih je i psorijaza koju prate crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama. Te se mrlje najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu.

Osip također može biti posljedica lupusa. Prepoznatljiv znak jest osip u obliku leptira na licu.

Infekcija

Osip uzrokuju i gljivične i bakterijske infekcije. Atletsko stopalo koji karakteriziraju svrbež i bolni osip izazivaju gljivice, a češće je za ljetni dana zbog pojačanog znojenja. Bakterijske su najčešće izazvane stafilokokom. Ako je osip intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da se razvila infekcija šarlaha. Sve takve promjene zahtijevaju medicinsku skrb i preporučuje se javiti liječniku.

Stres

Stres mijenja kemiju tijela i čini kožu osjetljivijom nego ona to doista jest. Zbog toga su moguće promjena poput mrlja, ekcema ili osipa, piše All Women Stalk .

Kontaktni dermatitis

Ova se vrsta dermatitisa pojavi kad tijelo dođe u dodir s alergenom. Koža najčešće reagira na kemikalije iz deterdženata i kozmetičkih preparata, a posljedica su osip, svrbež, crvenilo i bolno ljuštenje. U liječenju se najčešće koriste kortikosteroidne kreme čije je korištenje ograničeno jer stanjuje kožu. Terapiju određuje liječnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti