Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Svi uzročnici osipa: Infekcije, stres, znoj i alergija na hranu

Osip na koži može biti posljedica autoimune bolesti kao što je lupus koji karakterizira osip u obliku leptira na licu, a uzrokuju ga i gljivične infekcije

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Osip na koži može biti posljedica pretjeranog znojenja zato što kapljice znoja začepe pore i izazivaju upalu. Najčešći je ljeti, a može ga se ublažiti hlađenjem kože i smanjenjem trenja. Trenje je najjače na kritičnim točkama kao što su laktovi, koljena i bedra.

Kako ublažiti osip pogledajte u videu:

Alergija na hranu

Osim znojenja osip može uzrokovati i alergija na hranu. Nju prate valovi vrućine, a osip je popraćen oteklinom, crvenilom i pojačanim svrbežom. Najbolje je pokušati izdvojiti hranu koja ga uzrokuje i izbjegavati je šest tjedana kako bi vidjeli koje su namirnice odgovorne za osip. Ako se stanje pogorša valja posjetiti liječnika.

Alergija na lijekove

Osip je najčešće posljedica alergijske reakcija na lijekove. Pojavljuje se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja tableta, a razlikuje se po težini. Može varirati od blagog crvenila do ljuštenja kože. Kod pojave prvih simptoma najbolje je posjetiti liječnika.

Autoimuna bolest

Kad imunološki sustav zabunom napadne vlastito tijelo pojavi se autoimuna bolest. Jedna od njih je i psorijaza koju prate crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama. Te se mrlje najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu.

Osip također može biti posljedica lupusa. Prepoznatljiv znak jest osip u obliku leptira na licu.

Infekcija

Osip uzrokuju i gljivične i bakterijske infekcije. Atletsko stopalo koji karakteriziraju svrbež i bolni osip izazivaju gljivice, a češće je za ljetni dana zbog pojačanog znojenja. Bakterijske su najčešće izazvane stafilokokom. Ako je osip intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da se razvila infekcija šarlaha. Sve takve promjene zahtijevaju medicinsku skrb i preporučuje se javiti liječniku.

Stres

Stres mijenja kemiju tijela i čini kožu osjetljivijom nego ona to doista jest. Zbog toga su moguće promjena poput mrlja, ekcema ili osipa, piše All Women Stalk .

Kontaktni dermatitis

Ova se vrsta dermatitisa pojavi kad tijelo dođe u dodir s alergenom. Koža najčešće reagira na kemikalije iz deterdženata i kozmetičkih preparata, a posljedica su osip, svrbež, crvenilo i bolno ljuštenje. U liječenju se najčešće koriste kortikosteroidne kreme čije je korištenje ograničeno jer stanjuje kožu. Terapiju određuje liječnik.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message