Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi moglo bi pojačati njegov okus a u tome bi hip-hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski znanstvenici
Švicarci tvrde da na okus sira najbolje utječe hip-hop glazba
Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je rujna smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj glazbe na njihov miris i okus.
Pet kolutova izlagano je neprekidno glazbi iz Mozartove "Čarobne frule", Led Zeppelinovom rock klasiku "Stairway to Heaven", hip-hop snimku grupe A Tribe Called Quest "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV" odnosno "Monolithu" Yelloa. Četiri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije, a zadnji kolut 'uživao' je u tišini.
- Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa - objavili su znanstvenici s bernskog sveučilišta umjetnosti pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.
- Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip-hopu u smislu voćne note. Bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa - objavili su.
Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.
Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. Slijedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati utjecaj te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.