Lifestyle

Komentari 1

Svijet zagađuju i morske ptice: U njima se zna taložiti plastika

Svijet zagađuju i morske ptice: U njima se zna taložiti plastika

Otkrili su kemikalije iz plastike u jetri i masnom tkivu ptica u količini tisućama puta većoj od normalne. Praćenje morskih ptica, među kojima i albatrosa, otkrilo je slične rezultate

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su morske ptiće hranili plastičnim peletima kako bi otkrili izravne učinke izloženosti plastici, prenosi BBC.

Otkrili su kemikalije iz plastike u jetri i masnom tkivu ptica u količini tisućama puta većoj od normalne. Praćenje morskih ptica, među kojima i albatrosa, otkrilo je slične rezultate.

Uz pad broja gotovo polovice vrsta morskih ptica i proglašavanje njih 28 posto ugroženima kemijsko zagađenje "prevladavajuća je i rastuća prijetnja", kažu znanstvenici.

Istraživanje je vodio Shouta Nakayama sa sveučilišta Hokkaido u Japanu.

"Ta otkrića izravni su dokaz izloženosti morskih ptica plastičnim aditivima i naglašavaju ulogu otpada u morima kao izvor kemijskog zagađenja", napisali su u radu u časopisu Current Biology.

S obzirom na sadašnje trendove procjenjuje se da će do 2050. godine 99 posto ptica progutati plastični otpad.

Ptice zamijene plastiku koja pluta morskom površinom s hranom i to ih može ozlijediti ili usmrtiti. Učinci toksičnih kemikalija koje apsorbira tijelo manje su jasni.

Idući korak je otkriti imaju li kemikalije u plasticipogubne učinke na razmnožavanje i preživljavanje, kaže dr. Samantha Patrick sa sveučilišta Liverpool koja nije sudjelovala u istraživanju.

Studije koje istražuju izravne posljedice gutanja kemikalija presudne su za razumijevanje "skrivenih" učinaka plastike na morske ptice, dodaje ona.

"Ta studija pokazuje da plastika može dovesti do povišenih razina zagađenja u mladuncima morskih ptica", objašnjava ona. "To je važan korak naprijed u našem razumijevanju kako plastika utječe na morske vrste".

Znanstveni tim proučavao je ptice s japanskog otoka Awashima i s Havaja. (kt)

 POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA'  S IVANOM ŠARIĆEM: 

Najčitaniji članci