Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Oprez, plastika se može naći i u hrani: Štetna je za DNK djece

Bisfenol A je izuzetno štetna kemikalija koja se ne nalazi samo u plastičnim bocama nego i u plastičnom omotaču kojim su s unutrašnje strane premazane limenke i konzerve

1 komentara

Bez obzira zagrijavamo li plastiku ili ne, sve tvari iz plastične ambalaže mogu se naći u hrani. Jedna od najopasnijih je bisfenol A, koji rabe u proizvodnji polikarbonata, materijala od kojih se proizvodi plastična ambalaža.

- Još je tridesetih godina dokazano da bisfenol A remeti endokrini sustav oponašajući rad hormona estrogena. Dokazani su njegovi mnogi štetni utjecaji na zdravlje, od pretilosti, neuroloških poremećaja, poremećaja u radu mozga, poremećaja u radu žlijezda, pojavi nekih oblika raka, poremećaja seksualnih funkcija. Tek posljednjih godina se njegova upotreba pokušava zabraniti - objašnjava mag. nutricionizma Jasna Čerić i dodaje da su mala djeca posebno osjetljiva na bisfenol A jer remeti njihov rast i razvoj te oštećuje DNK. Prodaja plastičnih bočica za bebe napravljenih od polikarbonata zabranjena je u EU, SAD-u i Kanadi.

VAŽNO OTKRIĆE Spas za planet? Nova plastika može se reciklirati unedogled

- Međutim, nije zabranjena prodaja hrane upakirane u ove spojeve. Problem je u tome što je većina pakirane hrane u doticaju s plastikom. Istraživanja su pokazala kako se kod 95 posto ljudi testiranih u Europi, Americi i Aziji u organizmu nalazi bisfenol A - kazala nam je Čerić.

Napominje da se ova izuzetno štetna kemikalija ne nalazi samo u plastičnim bocama nego i u plastičnom omotaču kojim su s unutrašnje strane premazane limenke i konzerve.

POGLEDAJTE VIDEO

- Ostali spojevi koji se nalaze u plastičnoj ambalaži od materijala koji poznajemo kao PVC su ftalati te glutaraldehidi. Također je dokazana njihova toksičnost za ljudski organizam, a utjecaj, na primjer, dietil heksil ftalata na hormone može dovesti do toga da se već kod muških fetusa razviju neke ženske osobine te manji spolni organi. Također, utječe na pretilost i krvožilni sustav. Ovaj spoj se nalazi u svemu proizvedenom od PVC-a, plastičnim vrećicama, omotima.

Peter Gash snorkels with Oliver Lanyon and Lewis Marshall during an inspection of the reef's condition in an area called the 'Coral Gardens' located at Lady Elliot Island located north-east from the town of Bundaberg in Queensland OTKRILI MILIJARDE KOMADA Ogromna prijetnja za koraljne grebene: Preplavila ih plastika

Ako hrana sadrži tvari koje ne možemo probaviti ili nam mogu štetiti zdravlju, takvu hanu treba maksimalno izbjegavati - upozorava ova stručnjakinja za hranu, koja, kao i mnogi znanstvenici, smatra da kemikalije i plastika ne bi smjeli biti sastojci ljudske prehrane.

Brojke na koje morate paziti

Svaki proizvod u plastičnoj ambalaži trebao bi imati specifičan trokutasti znak (desno) u kojem se nalazi brojka. Ta brojka označava o kojoj je vrsti plastike riječ, kao i koliko se puta reciklirala.

Steven Guerrisi/Flickr SVE BRŽE GOMILAMO OTPAD Šokantna karta otkriva koliko plastika zagađuje naše oceane

1. Napad bakterija - Od nje su napravljene boce za pića. Može se koristiti jednokratno.

2. Sigurna plastika - Izrađuju se igračke i boce za deterdžente. Može se češće upotrebljavati.

3. Ne smije se grijati - U ovima se hrana ne smije zagrijavati zbog toksičnih spojeva. 

4. I ova je sigurna - Koristi se za boce, vrećice, tkaninu i namještaj. Može se reciklirati.

5. Za pelene i čašice - Prilično je sigurna i otporna pa se rabi za pelene i ambalažu hrane. 

6. Nije za kuhanje - Ne preporučuje se zagrijavanje, služi za čuvanje hrane i ambalažu za jaja.

7. Opasni bisfenol - Sadrži bisfenol, koji može djelovati poput ženskog hormona. Izbjegavati!

Nitko ne testira hranu na toksine

Steven Guerrisi/Flickr RAZMISLIMO Pogledajte što plastika doista radi i životinjama i ljudima

Propisi Europske unije i drugih zemalja utvrđuju maksimalnu dopuštenu količinu bisfenola A u hrani, ali nitko, zapravo, ne testira hranu na spojeve iz plastične ambalaže u hrani osim znanstvenika. Mnogi od njih smatraju da su propisane količine prevelike, kaže magistrica nutricionizma Jasna Čerić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message