Lifestyle

Komentari 3

Svjetski dan pčela: Odumiru, a još je Einstein upozoravao da bi njihov nestanak bio poguban

Svjetski dan pčela: Odumiru, a još je Einstein upozoravao da bi njihov nestanak bio poguban

Pčele su izuzetno bitne u eko-sistemu, one su oprašivači koji dnevno posjete 1000 cvjetova, veliki radnici, a ako nestanu, nestat će i plodova i život kakvog danas poznajemo

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja. Pčele su iznimno inteligentna i vrijedna stvorenja i jedini su insekti koji ujedno proizvode hranu za čovjeka. Bez njihova vrijednog zujanja i sakupljanja nektara bio bi ugrožen cijeli hranidbeni lanac, a u konačnici i čovjek. 

POGLEDAJ VIDEO: Blagodati meda

Velike klimatske promjene izazvale su pad broja pčela širom svijeta, upozorili su još prije par godina znanstvenici. Istraživanja su  pokazala kako se vjerojatnost da se pronađu pčele na bilo kojemu mjestu u Europi i Sjevernoj Americi smanjila za trećinu od 1970-ih. godina. 

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihova broja, koji je veći nego što se prije mislilo, kažu znanstvenici. Albert Einstein svojedobno je izjavio: 'Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života'. Bez pčela nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane, pa ni ljudi.

Pčela dnevno posjeti preko tisuću cvjetova dok skuplja nektar i peludni prah, te u tom procesu oprašuje cvijeće koje se može pretvoriti u plodove, koje jedu i ljudi (jabuka, kruška i sl.)

Pčele ugibaju zbog ekstremno visoke vanjske temperature, iako koriste mnoge zanimljive načine kako bi se rashladile tijekom vrućih dana, poput traženja skloništa u sjenovitim dijelovima njihova staništa, unošenjem vode u gnijezda, pa čak i smanjivanjem ili prekidanjem letačke aktivnosti.

U svakoj pčelinjoj koloniji nalazi se između 20 do 80 tisuća radilica, nekoliko tisuća trutova i jedna matica, koja može živjeti do 5 godina, a dnevno može snesti i 2000 jajašca.

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu koju mogu jesti i ljudi, a tu spadaju med, propolis i matična mliječ. 

Najčitaniji članci