Obavijesti

Lifestyle

Komentari 151

Svjetski je dan bez grudnjaka: Žene skinule 'okove' i pokazale kako uživaju u pravoj slobodi

Svjetski je dan bez grudnjaka: Žene skinule 'okove' i pokazale kako uživaju u pravoj slobodi

Diljem svijeta današnji dan žene obilježavaju nenošenjem grudnjaka kako bi se podsjetile na preventivni samopregled dojki koji pomaže rano dijagnosticirati rak dojke

VIDEO

Danas je Svjetski dan bez grudnjaka, a počeo se obilježavati 2011. godine. Svrha je podizanje svijesti djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede.

POGLEDAJTE VIDEO: oslobodite svoje grudi!

Pokretanje videa...

01:17

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, no posljednjih godina bilježimo pad smrtnosti od te bolesti. 

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsjetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Samopregled

Najbolje je samopregled napraviti tijekom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata, kazali su iz Hrvatske lige protiv raka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli FAMOUS TEENZ (@famous_teenz)

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne liječnike. Poseban rizik imaju žene s tzv. ‘gustim’ dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

Pregledavati se treba između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje ‘čvornata’. Samopregled je najbolje napraviti jednom mjesečno tijekom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata. Radite ga kružnim i dijagonalnim pokretima od bradavice uzduž dojke.

Grudnjaci

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale obuzdati velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega. 

Danas je dan kada se slavi nenošenje grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živjele bez 'te krpice', ali društvene norme im to ne dopuštaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ANGIE (@angelicamilzi)

Osim osjećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odjevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osjećaja samopouzdanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maxime (@maxime.beurskens)

Također, grudi su zapravo manje obješene ako nisu većinu vremena upakirane u grudnjak. Stručnjaci kažu kako je pogrešno vjerovati da će se grudi objesiti bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati jer neće imati umjetno stvorenu potporu.

Žene koje su pokazale svoju potporu Svjetskom danu bez grudnjaka:

1.

2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Manika Jessi (@manika_music)

3.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dragana Dukuljev (@dacamagic)

4.

5.

6.

7.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala
Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili