Lifestyle

Komentari 16

Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Jedenje tamne čokolade povećava flekisibilnost krvnih žila, zato što ova poslastica obiluje flavonolom koji opušta stijenke arterija i tako olakšava protok krvi

Tamna čokolada sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija koji nastaje zbog kolesterola i staničnog otpada, izvijestili su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Wageningen i Instituta za hranu i prehranu. Jedenje ove poslastice u umjerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih žila i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih žila zbog nakupljanog plaka. 

Flavonol iz čokolade snižava krvni tlak i opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća razina flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava okus, a samim time i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje. 

- Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivnje, ali i daju nadu za bolju prevenciju i liječenje bolesti krvnih žila -  istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa "Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju". 

Najčitaniji članci