Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Tehnike za reguliranje emocija i više pozitivnih misli kroz život

Tehnike za reguliranje emocija i više pozitivnih misli kroz život

Prihvaćanje problema, ponovna procjena te rješavanje su tehnike koje pomažu da potaknemo pozitivno raspoloženje ubuduće, a manje se okupiramo negativnim mislima

VIDEO

Imajte na umu da je bez obzira na uzrok stresa - bila to bolest, prometna nesreća, nevjera, brakorazvodni postupak, raskid radnog odnosa ili loša ulaganja ili financijske odluke, često je moguće smanjiti intenzitet negativnih emocionalnih reakcija preoblikovanjem stresne situacije i promjenom njezina značenja. 

U časopisu Neuroscience and Biobehavioral Reviews, u studiji koju su proveli Boemo i koautori, provedena je analiza odnosa između korištenja strategija regulacije emocija i trenutnih, odnosno budućih emocija u svakodnevnom životu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Deset trikova za sreću

Pokretanje videa...

01:47

Da bi bilo jasnije o čemu se radi i kako strategije djeluju, evo prvo popisa najčešćih strategija i osnovnih pojašnjenja: 

Prihvaćanje: Prihvaćanje činjenice da se neka neugodna situacija dogodila i otvorenost (za razliku od izbjegavanja ili osuđivanja) vlastitih neugodnih emocionalnih reakcija na tu situaciju.

Odvraćanje pažnje: Usmjeravanje pažnje od izvora stresa prema nepovezanim aktivnostima.

Rješavanje problema: Svjesni pokušaji da se promijeni stresna situacija ili njezine posljedice,  pronalaženjem učinkovitih rješenja.

Ponovna procjena: Preoblikovanje i reinterpretacija averzivnog događaja, kako bi se promijenilo njegovo značenje i sagledalo ga se u neutralnom ili pozitivnom svjetlu (npr. gledanje na nešto ne kao na problem, već kao na izazov ili priliku).

Ruminacija: Stalno fokusiranje na svoje negativno raspoloženje ili na simptome depresije i što bi oni mogli značiti. Pokazalo se da ruminacija povećava osjetljivost na depresiju.

Potiskivanje: Svjesni pokušaji da se spriječi izražavanje emocija (npr. 'poker face').

Zabrinutost: Ponavljajuće i često nekontrolirane misli o nepoželjnom, ali neizvjesnom budućem ishodu. Iako je pogrešna, zabrinutost je u biti pokušaj rješavanja problema.

Otkrivamo Einsteinov tajni recept za rješavanje problema
Otkrivamo Einsteinov tajni recept za rješavanje problema

Imajte na umu da su razmišljanje i briga povezani, ali nisu isto. U usporedbi s brigom, ruminacija je više usmjerena na gubitak (za razliku od predviđanja potencijalnih prijetnji) i na prošlost (za razliku od brige o budućnosti). 

Studija je obuhvatila 1188 sudionika, s tim da je uključeno oko 80 posto zdravih sudionika, a više od polovice njih bili su studenti. Temelji se na sintezi 76 ranije provedenih studija iz razdoblja od 1999. do 2021. godine. Istraživanje je trajalo u prosjeku 13 dana, tako da su ispitanici praćeni između 3 i 101 dana. 

Rezultati studije

Dreamstime

Pokazalo se da je potiskivanje povezano s negativnim raspoloženjem, a ne može se povezati s pozitivnim. To sugerira da se potiskivanje događa uglavnom onda kad ljudi doživljavaju negativne emocije. Ruminacija je na sličan način povezana s negativnim raspoloženjem. Slično kao proživljavanje i potiskivanje, zabrinutost je bila povezana s negativnim emocijama. Prihvaćanje, odvraćanje pažnje, rješavanje problema i ponovno procjenjivanje, međutim, nisu, donosi Psychology Today.

Podaci su pokazali da su rješavanje problema, prihvaćanje i ponovna procjena povezani s pozitivnim raspoloženjem. Također, niti jedna strategija  regulacije emocija nije povezana s pozitivnim i negativnim emocijama, što podupire ideju da su pozitivne i negativne emocije relativno neovisne.

Prestanite odgađati rješavanje problema i krenite već danas!
Prestanite odgađati rješavanje problema i krenite već danas!

Kako strategije djeluju na buduće raspoloženje: 

Ruminacija i potiskivanje bili su povezani s negativnim emocijama, dok je distrakcija bila povezana s pozitivnim emocijama. Nadalje, u studijama u kojima su eksperimentalno izazvane neugodne emocije, korištenje ponovne procjene često je također rezultiralo smanjenjem negativnih emocija tijekom vremena.

Dakle, čini se da je ponovna procjena moćan i prilagodljiv način regulacije emocija. Nije iznenađujuće da mnogi učinkoviti terapeutski modaliteti, kao što su kognitivne bihevioralne intervencije, uče klijente upravo kako koristiti ponovnu procjenu.
Kako koristiti tehniku ​​regulacije emocija ponovne procjene?

Gore navedeni rezultati pokazali su da tehnika regulacije emocija ponovnog procjenjivanja (tj. preoblikovanje negativnih i stresnih situacija u neutralnom ili pozitivnom svjetlu) predviđa povećanje pozitivnih emocija, a često i smanjenje negativnih emocija, trenutno i tijekom vremena . To se slaže s prethodnim istraživanjem koje povezuje ponovnu procjenu s boljim raspoloženjem (npr. srećom , radošću, samopoštovanjem i samopouzdanjem , optimizmom ) i boljim međuljudskim funkcioniranjem.

Video igrice krivci za nasilno rješavanje problema kod djece
Video igrice krivci za nasilno rješavanje problema kod djece

Dakle, evo primjera kako koristiti ponovnu procjenu u svom svakodnevnom životu:

Pretpostavimo da vam je tijekom godišnje kontrole postavljena dijagnoza ozbiljne bolesti. Dostupan je učinkovit tretman, ali tretman može biti bolan i također zahtijeva odsustvo s posla dva do tri mjeseca. U početku se možete uključiti u katastrofiziranje, neprilagodljivu taktiku regulacije emocija koja uključuje zamišljanje najgoreg ishoda (npr. nepodnošljiva bol, nulta kvaliteta života, rana smrt). No, onda počnete koristiti ponovnu procjenu i preoblikovati situaciju na pozitivniji način. Na primjer, pokušate na bolest ne gledati kao na problem, nego kao na izazov, pa onda: 

- usporedite se s manje sretnima (onima s ozbiljnijim bolestima ili bez pristupa kvalitetnoj medicinskoj skrbi)
- razmislite o prednostima rane dijagnoze (koja je rezultat redovitih liječničkih pregleda), a time i ranog liječenja
- na odsustvo s posla gledajte kao na priliku da nadoknadite nešto što ste pročitali ili pogledate svoje omiljene filmove. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru