Lifestyle

Komentari 0

Tek pola sata hoda dovoljno za pomoć oboljelima od dijabetesa

Tek pola sata hoda  dovoljno za pomoć oboljelima od dijabetesa

Svatko tko želi sudjelovati, nakon što potvrdi svoje sudjelovanje uplatom, može u subotu od 10 do 12 sati prohodati relaciju koja mu odgovara s obzirom na dob, zdravstveno stanje i stečenu kondiciju

Na Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog 2020. Lions club Zrinjevac u suradnji sa Hrvatskim atletskim akademskim klubom Mladost (HAAK Mladost) i Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU) organizira javnozdravstvenu akciju podizanja svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja, kao i prevencije nastanka kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa.

Prvotna je ideja bila da se cijela akcija odvije na stadionu HAAK Mladost i na okolnim stazama te da svi sudionici u 30 minuta, svako prema vlastitim mogućnostima i fizičkoj spremi, prohodaju neku udaljenost. 

- Već u startu smo planirali dvije varijante. Kad smo krenuli s planiranjem bilo je manje novozaraženih u jednom danu u Hrvatskoj i epidemiološke mjere nisu bile toliko stroge. Pa smo mislili da ćemo, uz odgovarajuću zaštitu, baš zato što nema natjecanja i ne moraju svi istovremeno krenuti, moći akciju održati na otvorenom - ispričala nam je Sanja Matovina-Lulić, predsjednica ženskog Lions cluba Zrinjevac koji postoji već 21 godinu. 

- Svi su svoje sudjelovanje trebali potvrditi uplatom kotizacije od 100 kuna na za to otvoren račun za humanitarne akcije i planirali smo da svi dobiju na početku majicu s logom akcije i akreditaciju, a na kraju bi dobili bočicu vode, jabuku i potvrdu o sudjelovanju. U tom smislu su i dizajnirani plakati akcije koje je napravila naša članica Helena Bulaja Madunić, a koja je za to iskoristila likove iz crtića Priče iz davnina - objašnjava Matovina-Lulić. 

No, zbog epidemiološke situacije morali su promijeniti način sudjelovanja. Svatko tko želi sudjelovati, nakon što potvrdi svoje sudjelovanje uplatom, može u subotu od 10 do 12 sati prohodati relaciju koja mu odgovara s obzirom na dob, zdravstveno stanje i stečenu kondiciju i to u trajanju od 30 minuta. 

- Svaki sudionik može nas informirati o svom rezultatu i o svojem sudjelovanju u ovoj akciji tako da nam pošalju svoje fotografije snimljene tijekom hodanja i/ili screenshotove sa svojih pedometara - kaže Matovina-Lulić. 

Novac koji Lions club Zrinjevac prikupi donirat će Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga (HSDU) za projekt radijskih emisija "Abeceda dijabetesa". Emisije će se realizirati u suradnji s lokalnim udrugama članicama Saveza i radijima na lokalnoj i regionalnoj razini. Za sada su u realizaciji emisije na Gradskom radiju Trogir i Radiju Gorski kotar, a uskoro se očekuju i snimanja emisija na Radio Ludbregu. Savez se odlučio za radio emisije kako bi bile dostupne i ljudima starije životne dobi i onima kojima nije dostupan internet, da se informiraju o dijabetesu. 

- Lionsi u fokusu imaju pet ciljeva. Prvi i osnovni je pomoć slijepima i slabovidnima. Zatim je tu pomoć gladnima u svijetu, pomoć djeci oboljelih od malignih bolesti, ekologija i ostavština za budućnost, a zadnji i najnoviji je borba protiv dijabetesa, jer je to najbrže rastuća bolest čovječanstva i velik broj ljudi boluje od nje. U Hrvatskoj se procjenjuje da ima, što znanih, što neznanih, 500 tisuća oboljelih od te bolesti - rekla nam je Matovina-Lulić. 

- Mi se tokom godine trudimo ostvariti svih pet ciljeva. Organiziramo razne humanitarne akcije, predstave, koncerte, sportske događaje, na kojima prikupljamo donacije kojima onda te ciljeve i ostvarujemo - poručila je. 

Ukoliko se želite priključiti ovoj akciji, prijaviti se možete uplatom znosa od 100 kuna na račun za posebne namjene otvoren u Zagrebačkoj banci za humanitarnu akciju "Pokreni se" : IBAN HR5623600001502817258

A svoj napredak možete slati na e-mail adresu otvorenu za ovu akciju: pokrenise.lczrinjevac@gmail.com

Više informacija o akciji možete saznati na Facebook stranici događaja. 

Najčitaniji članci