Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tek pola sata hoda dovoljno za pomoć oboljelima od dijabetesa

Tek pola sata hoda  dovoljno za pomoć oboljelima od dijabetesa
2

Svatko tko želi sudjelovati, nakon što potvrdi svoje sudjelovanje uplatom, može u subotu od 10 do 12 sati prohodati relaciju koja mu odgovara s obzirom na dob, zdravstveno stanje i stečenu kondiciju

VIDEO

Na Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog 2020. Lions club Zrinjevac u suradnji sa Hrvatskim atletskim akademskim klubom Mladost (HAAK Mladost) i Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU) organizira javnozdravstvenu akciju podizanja svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja, kao i prevencije nastanka kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa.

Prvotna je ideja bila da se cijela akcija odvije na stadionu HAAK Mladost i na okolnim stazama te da svi sudionici u 30 minuta, svako prema vlastitim mogućnostima i fizičkoj spremi, prohodaju neku udaljenost. 

- Već u startu smo planirali dvije varijante. Kad smo krenuli s planiranjem bilo je manje novozaraženih u jednom danu u Hrvatskoj i epidemiološke mjere nisu bile toliko stroge. Pa smo mislili da ćemo, uz odgovarajuću zaštitu, baš zato što nema natjecanja i ne moraju svi istovremeno krenuti, moći akciju održati na otvorenom - ispričala nam je Sanja Matovina-Lulić, predsjednica ženskog Lions cluba Zrinjevac koji postoji već 21 godinu. 

Marin Zovko (38) u 100 dana prehodao Hrvatsku: 'Samoća mi je bila teža od fizičkog umora'
Marin Zovko (38) u 100 dana prehodao Hrvatsku: 'Samoća mi je bila teža od fizičkog umora'

- Svi su svoje sudjelovanje trebali potvrditi uplatom kotizacije od 100 kuna na za to otvoren račun za humanitarne akcije i planirali smo da svi dobiju na početku majicu s logom akcije i akreditaciju, a na kraju bi dobili bočicu vode, jabuku i potvrdu o sudjelovanju. U tom smislu su i dizajnirani plakati akcije koje je napravila naša članica Helena Bulaja Madunić, a koja je za to iskoristila likove iz crtića Priče iz davnina - objašnjava Matovina-Lulić. 

No, zbog epidemiološke situacije morali su promijeniti način sudjelovanja. Svatko tko želi sudjelovati, nakon što potvrdi svoje sudjelovanje uplatom, može u subotu od 10 do 12 sati prohodati relaciju koja mu odgovara s obzirom na dob, zdravstveno stanje i stečenu kondiciju i to u trajanju od 30 minuta. 

Kujica Kota nova je rekorderka - hoda unatraške na pet metara
Kujica Kota nova je rekorderka - hoda unatraške na pet metara

- Svaki sudionik može nas informirati o svom rezultatu i o svojem sudjelovanju u ovoj akciji tako da nam pošalju svoje fotografije snimljene tijekom hodanja i/ili screenshotove sa svojih pedometara - kaže Matovina-Lulić. 

Novac koji Lions club Zrinjevac prikupi donirat će Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga (HSDU) za projekt radijskih emisija "Abeceda dijabetesa". Emisije će se realizirati u suradnji s lokalnim udrugama članicama Saveza i radijima na lokalnoj i regionalnoj razini. Za sada su u realizaciji emisije na Gradskom radiju Trogir i Radiju Gorski kotar, a uskoro se očekuju i snimanja emisija na Radio Ludbregu. Savez se odlučio za radio emisije kako bi bile dostupne i ljudima starije životne dobi i onima kojima nije dostupan internet, da se informiraju o dijabetesu. 

Osam godina nije mogao hodati ni govoriti, pa se oporavio u 20 minuta - od lijeka za spavanje
Osam godina nije mogao hodati ni govoriti, pa se oporavio u 20 minuta - od lijeka za spavanje

- Lionsi u fokusu imaju pet ciljeva. Prvi i osnovni je pomoć slijepima i slabovidnima. Zatim je tu pomoć gladnima u svijetu, pomoć djeci oboljelih od malignih bolesti, ekologija i ostavština za budućnost, a zadnji i najnoviji je borba protiv dijabetesa, jer je to najbrže rastuća bolest čovječanstva i velik broj ljudi boluje od nje. U Hrvatskoj se procjenjuje da ima, što znanih, što neznanih, 500 tisuća oboljelih od te bolesti - rekla nam je Matovina-Lulić. 

- Mi se tokom godine trudimo ostvariti svih pet ciljeva. Organiziramo razne humanitarne akcije, predstave, koncerte, sportske događaje, na kojima prikupljamo donacije kojima onda te ciljeve i ostvarujemo - poručila je. 

Već 15 minuta šetnje u prirodi će poboljšati sreću i psihičko stanje
Već 15 minuta šetnje u prirodi će poboljšati sreću i psihičko stanje

Ukoliko se želite priključiti ovoj akciji, prijaviti se možete uplatom znosa od 100 kuna na račun za posebne namjene otvoren u Zagrebačkoj banci za humanitarnu akciju "Pokreni se" : IBAN HR5623600001502817258

A svoj napredak možete slati na e-mail adresu otvorenu za ovu akciju: pokrenise.lczrinjevac@gmail.com

Više informacija o akciji možete saznati na Facebook stranici događaja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith