Lifestyle

Komentari 10

'Tek u pedesetima sam postala mama, potrošila sam stotine tisuća kn na umjetnu oplodnju'

'Tek u pedesetima sam postala mama, potrošila sam stotine tisuća kn na umjetnu oplodnju'

Kao rezultat njezine borbe s neplodnošću, Manda kaže da sada maksimalno iskorištava svaku sekundu sa svojim djevojčicama, za razliku od mlađih mama koje vidi da vise na svojim telefonima

Postala je mama blizanki sa 50 godina. To što je starija, za nju znači da provodi više vremena igrajući se s njima umjesto da lista po telefonu, kao što to često rade mlade mame. U 11 godina koje je Manda Epton prolazila kroz tretmane neplodnosti, nikada nije izgubila nadu da će jednog dana postati majka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ova 54-godišnjakinja iz Sydneya u Australiji potrošila je više oko 350 tisuća kuna prije nego što je dočekala svoje kćeri blizanke u kolovozu 2018. Kao rezultat njezine borbe s neplodnošću, Manda kaže da sada maksimalno iskorištava svaku sekundu sa svojim djevojčicama, za razliku od mlađih mama koje vidi kako vise na svojim telefonima.

- Osjećam se kao da sam s 54 godine malo mudrija i da se ne bavim tehnologijom kao što to rade mladi roditelji ovih dana. Tako da ja provodim više vremena igrajući se s njima u parku i obavljajući zabavne aktivnosti, umjesto da ih ignoriram i visim na telefonu - priča Epton.

Međutim, njezine godine su imale utjecaj na trudnoću. Bila je prilično bolesna prvih pet mjeseci i neprestano je povraćala, a kao starija žena, primala je i puno injekcija koje su joj pomogle, ali ju je bilo strah kako će se to odraziti na njezino stanje, međutim, na svu sreću obje njezine djevojčice su izašle savršeno sretne i zdrave, prenosi The Sun

Imala je 39 godina kada je počela liječiti neplodnost i nastavila izlaziti u nadi da će upoznati nekoga s kim će imati svoju obitelj. Objasnila je kako joj je ponestalo vremena da nekog upozna i bude roditelj s nekim te je odlučila to učiniti sama uz pomoć donatora sperme i darivatelja jajnih stanica. 

Počela je trošiti svoja primanja i ušteđevinu na klinike za neplodnost. Jedna od klinika uputila ju je psihoterapeutu koji joj je rekao da se mora pomiriti s činjenicom da u 43. nikada neće imati djece. U desetljeću u kojem je Manda pokušavala dobiti dijete, prošla je dva i pol kruga IVF-a, no treći je otkazan zbog hiperstimulacije jajnika, što je pretjerani odgovor na hormone. Dvaput je zatrudnjela, ali je nažalost oboje izgubila u osam tjedana. Nakon toga, Manda je imala 13 tretmana plodnosti uz pomoć lijekova i treći put je pobacila.

- Borila sam se s pobačajima i dio mene je u trenucima želio odustati, ali stvarno sam željela svoju djecu. Čak sam razmišljala o posvojenju, ali lista čekanja je bila sedam godina, a neudate žene bile su na dnu liste - objašnjava Epton. Sa 54 godine smatra se nešto mudrijom, ne provodi vrijeme stalno baveći se tehnologijom, kao što to danas rade mlađi roditelji, već provodi više vremena igrajući se s djecom u parku i obavljajući zabavne aktivnosti. Umjesto da ih ignorira i bude na svom telefonu, Manda vrijeme posvećuje djeci. 

Epton je u 2017. godini otputovala u Cape Town na prijenos embrija, koji je rezultirao uspješnom trudnoćom blizanaca. Morala je odabrati donatora i na kraju je odabrala jednog iz Danske. Potrošila je oko 73 tisuće kuna na klinici i prenijela dva embrija, jer je to bila njezina posljednja prilika i stvarno je željela da barem jedan od njih bude uspješan. Kad se vratila kući u Australiju, Manda je bila jako nervozna jer se bojala da zahvat neće biti uspješan pa je bila potpuno šokirana kada su joj rekli da očekuje blizance.

Slobodna modna dizajnerica također posjeduje vlastitu tvrtku Maud N Lil Organic Cotton koja joj omogućuje da provodi što više vremena sa svojim djevojkama. Manda ističe da to što je samostalna osoba i ima vlastiti posao u kojem izrađuje organske i mekane igračke za djecu, znači da može provoditi više vremena s njima.

- To je najbolja odluka koju sam ikad donijela - sretna je Manda. 

Najčitaniji članci