Lifestyle

Komentari 0

Temperaturni rekord za Arktik izmjeren lani u sibirskom gradu

Temperaturni rekord za Arktik izmjeren lani u sibirskom gradu

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijevih stupnjeva evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verkhoyansku tijekom dugotrajnog toplinskog vala koji je izazvao zabrinutost

Verkhoyansk, u kojemu je rekordno visoka temperatura zabilježena 20. lipnja 2020., nalazi se 115 kilometara sjeverno od ruba Arktičkog kruga, regije koja se zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ekstremne vrućine pridonijele su širenju požara u šumama i tundri na sjeveru Rusije. Istodobno su prouzročile požare obično vodom preplavljenih tresetišta, pri čemu su ispuštene rekordne emisije ugljičnog dioksida. 

"Moguće je, doista vrlo vjerojatno da će se u arktičkoj regiji u budućnosti događati i veći temperaturni ekstremi", stoji u priopćenju Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

U tom je području UN-ova agencija dosad provela rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima s obzirom na to da klimatske promjene potiču pojavu olujnih nevremena i visokih temperatura bez presedana. 

Budući da su podaci o utjecaju klimatskih promjena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je provjeriti i usporediti s ostalim postojećim podacima u sklopu procesa u kojemu sudjeluje velika mreža volontera.

Zabilježeni temperaturni rekord sada je uvršten u službene dokumente Svjetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Guinnessove knjige rekorda za vremenske prilike u kojoj su, primjerice evidentirani podaci o dosad najsnažnijoj tuči i najduljem bljesku munje.

Svjetska meteorološka agencija ranije je uvela novu kategoriju za područje Antarktike, a nakon podnošenja zahtjeva 2020. uvela je i novu kategoriju za Arktik. U objavi agencije stoji da je godina 2020. bila jedna od triju najtoplijih u povijesti mjerenja.

Odbor WMO-a istodobno se bavi provjerom ostalih potencijalno rekordnih temperatura, poput one evidentirane 2020. u kalifornijskoj Dolini smrti i temperature od 48,8 Celzijevih stupnjeva izmjerene 11. kolovoza 2021. nedaleko od sicilijanskoga grada Sirakuze.

Još uvijek je riječ o neslužbenome novom rekordu za Italiju, ali i za čitavu Europu.

Najčitaniji članci