Lifestyle

Komentari 1

Terapija koja će spasiti milijune života dostupna kroz 5 godina

Terapija koja će spasiti milijune života dostupna kroz 5 godina

Lociranjem i identificiranjem gena "raka dojke" znanstvenici su omogućili novi pristup liječenju nakon kojeg se rak neće vraćati ni desetljećima nakon terapije

Tri gena koji direktno utječu na nastanak i razvoj raka dojke otkrili su britanski znanstvenici iz Centra za istraživanje raka, i objavili da je jedan od gena pod imenom C6ORF211 glavni "krivac"  za rast tumora. On je i fokus istraživanja koje bi trebalo omogućiti bolju terapiju za rak dojke čime bi se i spasili životi milijuna žena diljem svijeta. Novi lijekovi radit će po principu blokiranja aktivnosti otkrivenih gena i trebali bi funkcionirati čak i ako sve druge terapije za tu bolest "zakažu".

Do lociranja i identificiranja "gena karcinoma" istraživači su došli analizom genetskog koda pacijentica oboljelih od tipa tumora nazvanog "pozitivan rak dojke" koji se hrani estrogenom i prisutan je kod četiri od pet pacijentica oboljelih od te bolesti. Mnogi postojeći tretmani rade na principu odsijecanja opskrbe tumora estrogenom. No tumori često postaju otporni na liječenje, zbog čega se rak može povratiti nakon operacije ili liječenja.

- Ubrzano istražujemo djelovanje tih gena kako bismo u što kraćem roku osigurali djelotvorniju terapiju, i kao krajnji rok smo si zadali pet godina do puštanja lijeka na tržište - izjavila je voditeljica istraživanja dr. Anita Dunbier.

Najčitaniji članci