Lifestyle

Komentari 7

Tipovi djedova i baka: Mudraci, drugi roditelji ili pak zabavljači

Tipovi djedova i baka: Mudraci, drugi roditelji ili pak zabavljači

Bez obzira na to kakvu ulogu djed i baka preuzmu, djeca uz njih dobivaju više samopouzdanja, ljubavi, zabave i mudrosti. Roditeljim su omiljeni 'mudraci' jer se ne miješaju previše u odgoj

Ona je bila temelj obitelji. Naučila me odricanju i odgovornosti jer se svakom prilikom žrtvovala za nas, zahvalio se svojevremeno svojoj pokojnoj baki bivši američki predsjednik Barack Obama. Da su djedovi i bake neopjevani junaci obitelji, pokazuju i istraživanja. Djeca koja imaju sreću družiti se s djedovima i bakama poslije u životu imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Djedovi i bake mogu preuzeti jednu od pet odgojnih uloga, tvrdi gerontologinja Bernice Neugarten. Na “klasične” tipove djeda i bake roditelji se mogu osloniti ako treba pričuvati unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu roditeljima, ali se ne miješaju pretjerano u odgoj. 

Ovo je 5 najčešćih tipova baka i djedova: 

Zabavni i ‘luckasti’ 

Djed i baka koji su koncentrirani na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smiju uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode s njima vrijeme, naći ćete ih kako jure okolo s klincima, pjevaju, igraju se... 

Drugi ‘mama i tata’ često prelaze granicu

Oni ponekad pretjeruju u brizi o unucima i ponekad se ponašaju kao da se roditelji ne znaju brinuti o djeci sami. Često žele odlučivati o tome u koju će dijete školu ići, čime će se baviti osim škole, s kim se treba družiti i slično.

Obiteljski mudraci povezuju generacije

Glave obitelji koje dijele savjete, raspoređuju resurse te kontroliraju roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljive, odnosno davati sugestije i savjete samo onda kad procijene da je to potrebno i da će pomoći, ali i naporne. 

Daleki ‘rođaci’

Rijetko su s unucima, najčešće samo za blagdane, pa mogu ostati pomalo stranci. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne miješaju u njihove odluke, ne dijele sitnice s unucima, no baš zbog toga ostaju u sjećanju kao “egzotični” rođaci. 

Najčitaniji članci