Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Tmurna jesen odmah postane slađa - čim kukuruz zamiriše

Tmurna jesen odmah postane slađa - čim kukuruz zamiriše
4

Hranjiv i ukusan: Zlatno-žuta zrna kukuruza u brojnim će vas jelima nahraniti, zadovoljiti vam potrebu za finim okusima i potaknuti vam maštu u kuhinji...

VIDEO

Kad vam na ulici zamiriše pečeni kukuruz, sigurno vam prva misao nisu južnoamerička indijanska plemena koja su među prvima na planetu uživala u slasnom kukuruzu. Vjerojatno ne pomislite ni na Kolumba koji nam je tu namirnicu približio. Danas je kukuruz namirnica za koju bi mnogi pomislili da je oduvijek među nama, a asocijacije na pečeni klip kukuruza ili mirisan kruh često nas vraćaju u djetinjstvo, u bakinu kuhinju. Peći i kuhati mogu se samo mlada još neotvrdnula zrna vrsta koje su namijenjene ljudskoj prehrani i slađeg zrna. 

Dozrela zrna vrsta namijenjenih ljudskoj prehrani melju se sitnije ili krupnije i koriste kao brašno.  Jedno od jela koje se na manje-više jednak način priprema i u Brazilu (angu), u Africi (sadza, nasima ili ugali), u Italiji (polenta), u SAD-u (krem-kukuruz), pa i u našim krajevima ono je poznato nam pod nazivom palenta ili žganci, hrana koja je prehranila naraštaje težaka, ratara i sirotinje. Ali za neuglednu palentu ima mjesta i na svečarskom stolu. Dok je kuhate, dodajte joj smrvljenog češnjaka, sušenih rajčica, kockice pancete i sira te zapecite u pećnici u kalupu. Režite na ploške i poslužite za predjelo ili kao prilog uz glavno jelo, najbolje uz neku vrstu gulaša ili brudeta. 

Tako pripremljenu palentu možete dodatno prepeći na roštilju i dobiti sasvim poseban prilog ili vegetarijanski obrok. O tome da zrna kukuruza možete dodati  salatama, rižotu i  varivu od graha ili zapečenom grahu ne treba previše govoriti, ali da kukuruzna palenta može biti podloga za pizzu ili sastojak ukusnog jednostavnog kolača mnogima je nepoznanica. Ako ste i čuli za “zlevanku“, jeftin kolač kakav se peče na sjeverozapadu Hrvatske, možda niste znali da prelivena voćnim preljevom postaje ukusna slastica. 

Kukuruzni kruh

Sastojci: 250 g glatkog brašna, 250 g kukuruznog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 1/2 vrećice praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 žličica šećera, 400 ml mlijeka, malo maslinova ulja  

Priprema: 

Jedno i drugo brašno prosijte. Tristo mililitara mlijeka zakuhajte pa u njega ulijte ostatak hladnog mlijeka. Brašno, kvasac, prašak, sol i šećer pomiješajte u zdjeli. Zatim dodajte veći dio mlijeka, ali ne sve i miješajte kuhačom. Tijesto nastavite mijesiti mikserom ili rukama, dodajući mlijeko prema potrebi. 

Ako mijesite rukama, tijesto prebacite na podlogu posipanu brašnom i mijesite pažljivo da se ne opečete. Kad ste umijesili jednolično tijesto, stavite ga u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da odstoji oko sat vremena, dok se digne. Potom ga premijesite i oblikujte u kalup koji ste premazali maslinovim uljem i posipali kukuruznim brašnom. 

Pecite u pećnici najprije na 60 Celzijevih stupnjeva 30 minuta, a potom pojačajte na 180 i nastavite peći još oko pola sata.

Rižoto s kukuruzom

Sastojci: 2 šalice riže, 500 g kukuruza šećerca, tri češnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, 100 g parmezana, 50 g mozzarelle, peršin, sol, papar, 1 žlica maslinova ulja

Priprema: 

Ako koristite svježi kukuruz, skuhajte ga u slanoj vodi i skinite zrna s klipa, zamrznuti odmrznite i prokuhajte, a ako je konzerviran, isperite  ga pod mlazom tekuće vode. U tavu ulijte žlicu maslinova ulja i na njemu kratko popržite češnjak. Dodajte rižu i kukuruz, te miješajte minutu. Potom ulijte temeljac koji ste prethodno doveli do vrenja. 

Držite na vatri još petnaest do dvadeset minuta, dok riža bude kuhana. Umiješajte naribani parmezan i mozzarellu.  Dosolite i poparite, prema ukusu. Promiješajte dok se jednolično rastope i rižoto postane lijepo kremast. 

Maknite ga s vatre i još malo promiješajte. Poslužite u dubokim tanjurima i prije iznošenja na stol posipajte svježa nasjeckanim peršinom i nakapajte s nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinova ulja. 

Ukusne pogačice

Sastojci: 200 g konzerviranog ili svježe kuhanog kukuruza,  200 g šunke, 15 g maslaca, 17 dag glatkog brašna, 1/2 vrećice  praška za pecivo, 2 jaja, 170 ml mlijeka,  sol, papar, 50 g sira, ulje za prženje, prstohvat soli, 1 jogurt, vezica vlasca

Priprema: 

Ocijedite kukuruz, isperite ga pod tekućom vodom i ostavite u cjedilu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Na sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaja i prstohvat soli. Ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom dok dobijete glatku smjesu. Ostavite smjesu neka odstoji oko 15 minuta.

Naribajte sir i umiješajte ga u smjesu kao i zrna kukuruza. Zagrijte ulje i pržite male palačinke. Svaki put zagrabite s dna posude kako vam zrna ne bi sjela na dno. Ispržene palačinkice slažite na kuhinjski papir da se upije masnoća. 

Šunku narežite na tanke ploške i popecite je u tavici s obje strane.  Na topli tanjur slažite palačinku, preko nje plošku šunke, pa opet palačinku, tako u tri sloja. Na vrh stavite žlicu jogurta i ukrasite vlascem.    

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj