Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Tomislav Gretić uz malu varku postao je vrhunski gastrochef

Tomislav Gretić uz malu varku postao je vrhunski gastrochef
3

Jedan od najboljih hrvatskih kuhara Tomislav Gretić (41) ispekao je zanat u inozemstvu, a danas podiže domaću gastroscenu na jednu višu razinu...

VIDEO

Zagrepčanin Tomislav Gretić (41), jedan od najboljih kuhara u Hrvatskoj, morao je “prodati” roditeljima priču da nema dobre ocjene za turističkog vodiča i da zato mora upisati kuharsku školu. Kad odvrti film, sumnja da bi se našao u nečem drugom.  

- Htio sam biti kipar ili slikar. Ali završio sam kao kuhar. Mislim da je teško s 15 godina naći nešto što će te zadiviti i preokupirati cijeli život. Imao sam sreće. U drugom razredu Ugostiteljsko-hotelijerske škole sazrelo je to nešto u meni i znao sam da želim kuhati - prisjeća se Gretić.

- Kod roditelja sam vidio strast za kuhanjem, pogotovo kad su pripremali večere za prijatelje. Jako me to privlačilo. Mislim da je ta iskra bila mnogo važnija od nekih tajnih recepata - govori dečko s Trešnjevke. Iako se ne sjeća koje je prvo jelo skuhao, a da je njime bio zadovoljan, zna da je bio jako ponosan.

- S današnje pozicije vjerojatno je ono što sam skuhao bilo bliže košu za smeće nego tanjuru. Kao i u svakom poslu, bilo je početničkih pogrešaka i mnogo je toga završilo u smeću, ali nikad nisam mislio odustati od kuhanja. Zasad - govori kroz smijeh i dodaje kako bez napornog rada nema ni zanata.

S prvim poslom tek počinjete hodati po kuhinji

- Sa završenom srednjom školom niste kuhar. S prvim poslom tek počinjete učiti hodati po kuhinji. Bilo je važno zaposliti se i imati sreće raditi u kuhinji gdje su vam spremni pokazati kako se kuha. Nakon toga sve je na vama i vašoj spremnosti da ulažete u sebe i forsirate se do krajnjih granica. Kad sam završio školu, bio je rat i o velikoj potražnji za kuharima nije bilo govora. Trebalo se zaposliti i od nečega krenuti - priča Gretić, koji je najprije kuhao za prognanike u hotelu. No 1996. dobiva prigodu izbrusiti talent, i to izvan granica Hrvatske.

- U tom trenutku sam razmišljao: ‘Hm, ili sad ili nikad jer s 40 godina lupat ću se po glavi i misliti što bi bilo kad bi bilo.’ Uvijek sam radio po hotelima. Restorani su mi previše mali. Nema dovoljno strke i zbrke. Uz to u hotelima se moglo steći puno šire znanje jer je bilo kuhara iz cijelog svijeta. Kuhao sam na Bliskom istoku, malo i na Dalekom, u Africi i Europi - govori gastrostručnjak. Najviše se zadržao u Dubaiju, Zürichu, Dubrovniku i Egiptu iako je bilo još mnogo sporednih stanica.

- Dubai je bio dobra škola te sam se osamostalio i kao kuhar i kao mlad čovjek. Zürich je bio ispunjenje svih profesionalnih snova, Dubrovnik je bio izazov i zadovoljstvo zbog povratka kući, a Egipat vraćanje u surovu realnost i puko preživljavanje. Sva ta mjesta, a i mnogo drugih, naučila su me ponešto o životu i kuharstvu te su od mene napravila to što jesam danas - kaže Tom, koji je na svojoj koži iskusio i prohtjeve slavnih.

Ljubav i posao ipak idu zajedno...

- Najviše ih je bilo u Zürichu. Hotel za koji sam radio bio je meka za bogate i slavne pa je takva klijentela i dolazila. Od glumaca i rokera do predsjednika država i premijera vlada... No nema prevelike razlike kuhanja za slavne ili ‘obične’ goste. Pokazalo se kao pravilo da što su dulje osobe slavne, to su i prohtjevi manji - dodaje. Iako se mnogi ne bi složili da ljubav i posao idu zajedno, Tomov primjer “razuvjerit” će sve skeptike.

- Priska i ja upoznali smo se u Zürichu jer smo radili u istom hotelu. Ljubav na prvi pogled? Ne znam. Davno je to bilo. A tko je koga osvojio? Ovisi koga pitate - smije se i nastavlja:

- Mislim da je u našoj profesiji tražiti supružnika izvan kuhinje recept za propast. Dugi sati, neredovito radno vrijeme, radni praznici i nedjelje. Kad vam je supružnik također kuhar, stvari su mnogo lakše.

Zajedno su 12 godina, od toga u braku sedam. I, vjerovali ili ne, prosidba nije pala uz hranu. Ali je Tom kao pravi džentlmen najprije zatražio ruku od Priskina oca.

- Kod nas se sve događa instinktivno i bez previše pompe. Nisam staromodan, ali mi se činilo u redu da nazovem njezina oca i porazgovaram o planovima. A kad sam dobio blagoslov, ni Priska nije više mogla reći ‘ne’. Dolazak u Hrvatsku nismo planirali. Nakon egipatske pustolovine dobio sam ponudu iz Dubrovnika i pitao Prisku što misli o tome. Jako joj se svidjela ta ideja, a i htjela je naučiti hrvatski jezik. Sad smo tu oko osam godina - priča. Budući da oboje rade u ekskluzivnim rovinjskim hotelima, kuharski duo nema vremena na bacanje.

Naš odmor svede se na posjete restoranima i istraživanje tržnica

- Srećom pa su nam obveze slične. Vidimo se ujutro, popodne ako uhvatimo pauzu i navečer kad završimo. I to je u redu. Nema nam boljeg nego navečer sjesti na balkon i razgovarati o svemu što nam se dogodilo na poslu. Svake godine planiramo velik godišnji odmor, daleko od posla. No uvijek se svede na posjet restorana i istraživanje tržnica - govori i otkriva čega najviše imaju u hladnjaku kod kuće.

- U pravilu nam je prazan jer nemamo volje ni vremena kuhati. Ipak, sir, jaja i maslac su obvezne namirnice. Jedino kuhamo kad nam dolaze gosti. Najviše jedemo kod kuće ono što ne možemo jesti po restoranima. Azijsku hranu, indijsku, arapsku... A dogovor zbog toga tko kuha je kratak - kuham ja (smijeh). I perem uvijek suđe (smijeh). Iako kad odemo u Kanadu Priskinoj obitelji, njezina majka očekuje da kuhamo svaki dan. Onda podijelimo zadatke u kuhinji - kaže i dodaje kako rijetko prati recepte, pa čak i svoje, te da treba kuhati po osjećaju. 

Najveći uzori

Od hrvatskih kuhara jako cijeni Zdravka Tomšića, a od svjetskih Marca Pierrea Whitea i Pierrea Gagnairea.

- Marca jer su se cijele generacije kuhara našle u njegovu arogantnu polurokerskom pristupu koji je dotad bio nezamisliv. Od njega su učili i slavni Gordon Ramsay te Heston Blumenthal. S njim bih jako volio kuhati. Pierrea cijenim jer sam kod njega najbolje jeo. Čast mi je što sam imao privilegij raditi s njim. To mi je bio najsvjetliji trenutak karijere - otkriva. Već pet godina radi u rovinjskom hotelu Monte Mulini kao šef kuhinje restorana Wine Vault. Jedan je od rijetkih chefova koji i kuha, a ne “naređuje” samo drugima.

- Večere u Wine Vaultu rezervirane su isključivo za kuhanje. To mi je najdraži dio dana. Kuhamo sa svim i svačim; glavno da su namirnice svježe i vrhunske kvalitete. Stres? Ovisi od situacije do situacije. Nekad sve ide kao po špagi, a nekad je stres veći za moje kuhare nego za mene jer me moraju trpiti - govori i dodaje kako se taj posao prije svega mora voljeti. Prvi je i koji je u Hrvatskoj uveo “chef’s table” (stol šefa kuhinje).

- To nije moja izmišljotina jer u svijetu postoji već godinama. Mi smo samo prvi koji smo se odlučili na to. Jelovnik osmislim na temelju razgovora s gostima. Nakon toga počinjemo s večerom i gosti kažu kad je dosta. Dosad smo poslužili najviše 22 slijeda, a prosjek je 14, 15. Super je gledati reakcije ljudi kako se nakon nekog vremena opuste pa se chef’s table pretvori u njihov privatni tulum. Večera po osobi stoji 1000 kn, ali iskustvo je neprocjenjivo - opisuje i dodaje kako se u kuharstvu uvijek iznova treba dokazivati.

- Kulinarski trendovi iz godine u godine se mijenjaju. Kuharice, internet, poznanstva, sve može pomoći da naučite nešto novo. I treba biti spreman učiti od bilo koga - zaključuje.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju