Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Top 10 domaćih destinacija za zimski izlet: Tu je i ledeni disco

Top 10 domaćih destinacija za zimski izlet: Tu je i ledeni disco
23

Uz bogatu ponudu ovogodišnjih Adventa, posjetite domaća izletišta diljem zemlje i okusite čarobnu zimu. U Lici ćete se sanjkati, u Slavoniji piti fine rakije, a na Sljemenu skijati

VIDEO

Pripremite dobru volju i zimsku odjeću jer vas odlična izletišta i sanjkališta čekaju diljem zemlje, a puno njih još uvijek nije doživjelo svojih pet minuta slave. Donosimo vam 10 odličnih domaćih destinacija na koje se možete zaputiti i provesti idealan zimski vikend ili praznike, zabavljati se na snijegu i jesti mnoštvo tradicionalnih hrvatskih specijaliteta, kao i uživati u vrućoj spa ponudi. Za snježne pahulje ne morate ići izvan granice, kao ni za prirodne ljepote koje oduzimaju dah.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako Plitvice izgledaju zimi

Pokretanje videa...

01:40

Na dva sata od Zagreba, Splita i Rijeke te nepuni sat od Zadra smjestilo se popularno Izletište Cvituša u Lovincu u Lici pored Svetog Roka. Omiljena je destinacija Dalmatinaca u zimskom periodu, a u ljetnom svrate turisti iz cijele Europe, ali i svijeta.

- Imamo uređeno sanjkalište i topove za umjetni snijeg te restoran u kojem nudimo standardna, ali i tradicionalna jela. Otvorili smo izletište prije devet godina i Lovinac je svakako živnuo od tada - kaže nam vlasnik izletišta Hrvoje Račić.

Osim sanjkanja, možete se iskušati i u ziplineu, a u okolici se nude super uređene biciklističke staze. Za sanjke ne trebate brinuti jer ih možete unajmiti na samom sanjkalištu. U restoranu su vikendom organizirane zabave i nerijetko pjevaju domaći tamburaški sastavi ili glazbu puštaju DJ-i pa je fešta svakako zagarantirana. Od jela svakako se ističe lička pizza s krumpirom i slaninom, lička šnicla i knedle sa šljivama. Na sanjkalištu vas ne može uhvatiti hladnoća jer tu je i Medin bar s odličnim domaćim rakijama, kao i vatrica na otvorenom za ugrijati ruke. Ovaj vikend počinje i Lovinački advent, i to u subotu, 9. prosinca u 14 sati. Uz tamburaše, domaći OPG-ovci ponudit će svoje proizvode.

Tema ove subote je "Rakija" pa žestokog domaćeg pića neće nedostajati, kao ni ličkih pola.

Što se tiče smještaja, u blizini se nalazi hostel Sveti Rok, ali i pregršt obiteljskih kuća i apartmana za odmor. Na području Općine Lovinac možete posjetiti ostatke japodskih gradina, ruševina utvrde Štulića kulina ili izvor Banice. Blizu su i Cerovačke špilje, PP Velebit te NP Paklenica.

Ako ste željni netaknute prirode i pogleda koji zaustavljaju dah, zaputite se na najveći vrh Samoborske gore, Japetić. Na visini od 879 metara je omiljeno izletište planinara, a s brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama bukova je šuma na vrhu Japetića zaštićena još 1975. godine kao rezervat šumske vegetacije. S ovog prekrasnog vrha možete vidjeti Prigorje, Žumberak, Pokuplje i Klek, a ako ste sretnici i stignete na vrh te se popnete na 12 metara visoki vidikovac na lijep i sunčan dan, možda ćete u daljini vidjeti i Alpe. Prespavati možete u Planinarskom domu Žitnica, u kojemu vas čeka raznovrsna ponuda hrane i pića, kao i odlično društvo.

storyeditor/2023-12-06/Japetic.jpeg

Zimski izlet

Na samo pola sata od Zagreba ne zaboravite na Advent u Križevcima. Prekrasan grad u vama će probuditi pravi božićni duh. Osim lijepog ugođaja, tu su i zabavni program, kao i klizalište na otvorenom. Ove subote, u 19 sati, očekuje vas čak i ledeni disco. Za one koji obožavaju planinarenje križevački kraj prava je meka. Tu su dobro obilježene planinarske staze i putevi do kojih vodi planinarski dom na Kalniku, u kojemu se služe domaći specijaliteti. Ponuda su isključivo domaća hrana i specijaliteti kraja.

Rastoke u Slunju čarobne su u svako doba godine, a u ovo blagdansko vrijeme nećete ništa manje uživati nego što biste ljeti. Dapače, žubor vode pod lampicama postaje prava mala bajka. Delicije ovoga kraja još su slađe u blagdanskom ozračju. Slunj nudi vožnju autobusom Djeda Božićnjaka, koncerte na gradskom trgu, ali i radionice izrade tradicionalnih ukrasa. Osim samog Adventa, ne zaboravite da se u blizini nalazi izvor rijeke Slunjčice. Navigacija će vas odvesti do jednog lovačkog doma u okolici Slunja, zatim se kratko pješice spuštate do izvora, gdje ćete pronaći pravi raj na zemlji. U restoranima u Slunju i na Rastokama možete kušati prava domaća jela, a kiseli kupus, sarma i restani krumpir ugrijat će vas u ovim hladnim danima nakon što udahnete čist i hladan zrak u ovoj predivnoj prirodi kordunskog kraja.

Bajkovit pogled na Rastoke zimi

Uz prekrasne Rastoke, na manje od pola sata udaljenosti nalaze se nezaobilazna Plitvička jezera koja su posebno čarobna zimi. Manje turista i bijeli pokrivač na prekrasnim slapovima čini Plitvice idealnom destinacijom za izlet. Cijene ulaznica drastično su niže nego u toploj sezoni, a uz neponovljive prirodne ljepote, čeka vas i bogata ponuda.

Evo koliko Hrvati dnevno troše na putovanjima u inozemstvu
Evo koliko Hrvati dnevno troše na putovanjima u inozemstvu

Hotel Jezero nudi ponudu s uključenim ulaznicama za Nacionalni park, a kako ističu na službenim stranicama, možete uživati u masaži, jahanju na ranču Terra, posjetiti Kuću Velebit i kupiti proizvode tradicionalne proizvodnje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Vlainić. Restoran Lička kuća čeka vas sa specijalitetima poput ličkih sireva, tradicionalne juhe ili posebno pripremljene janjeće pljeskavice.

Park prirode Učka za svoje posjetitelje je još prošle godine otvorilo Centar Poklon u kojem se na zabavan i edukativan način želi podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite. Na oko 1200 četvornih metara nalaze se interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji, piše na stranicama Parka prirode Učka. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije. Centar radi svaki dan tijekom cijele godine.

Ako ste se poželjeli dobre slavonske rakije, finih vina i pokojeg bećarca - Pleternica je pravo odredište za vas. Od sadržaja posebno se ističe interpretacijski centar Terra Panonica. Stalna izložba na suvremeni i inovativan način priča priče o prirodnoj baštini grada i Požeško-slavonske županije. Pomoću VR naočala u sekundama ćete biti preneseni u prošlost više od 24 milijuna godina i zaronit ćete do samog dna Panonskoga mora, dok ćete pomoću tableta upoznati biljne i životinjske vrste. Za one koji vole dobre stihove svakako je preporuka Muzej bećarca, gdje možete naučiti kako otpjevati deseterac, a tu su i bećarske karaoke. U Pleternici je bećarac u genima, a on je tema i Adventa. Advent u bećarskom šoru je poseban program u Pleternici, kad se možemo vratiti u neka prošla vremena kad su šorom šetali bećari pjevajući bećarce, a po kućama i crkvama pjevale se stare tradicionalne božićne pjesme.

Omiljena zagrebačka gora rezervirana je najčešće za kratke izlete od nekoliko sati ili odličnu šetnju, no Sljeme se vrlo lako može pretvoriti u prekrasnu vikend destinaciju. Za ljubitelje sanjkanja i skijanja Sljeme je idealno, a možete prespavati u nekoliko objekata poput Hotela Tomislavov dom ili turističkih apartmana Snježna kraljica, u kojima možete pronaći i bazene, saune te hidromasažne kade za opuštanje nakon igre u snijegu. Kušajte sljemensku gibanicu, ručno rađene savijače ili štrukle i pobjegnite od gužve iz grada.

Prekrasna priča o jednome malom skijalištu smjestila se na samo kilometar od Ogulina, u selu Vučići, gdje se nalazi istoimeno skijalište: 450 metara skijaških staza s dvije vučnice, 100 metara sanjkališta, rasvjeta za noćno skijanje na cijelom skijalištu, pomoćni objekti za okrjepu posjetitelja, klupska prostorija, vlastiti stroj za uređenje skijališta i sustav s topom za umjetno zasnježenje - za sve su zaslužni vrijedni volonteri Ski kluba Ogulin, koji su svoje vrijeme, novac i donacije uložili u skijalište.

- Tu su se nekad sanjkali i skijali naši djedovi i očevi, pa smo odlučili raskrčiti tu jednu livadu i napraviti skijalište. Sve je odrađeno volonterski, a ove godine nam je već 13. sezona - ispričao nam je Darko vučić, predsjednik Ski kluba, koji nam je ponosno rekao da od 150 članova njih 80 čine djeca.

Uz vučnice, na stazi mališane čeka i topli čaj za okrjepu, a bogata gastro ponuda posjetitelje čeka u restoranima u obližnjem Ogulinu.

Željeli biste putovati? Donosimo vam 5 savjeta kako to ostvariti čak i sa skromnijim budžetom
Željeli biste putovati? Donosimo vam 5 savjeta kako to ostvariti čak i sa skromnijim budžetom

Za one koji ne traže samo prirodne ljepote, oduševit će prekrasni dvorac Trakošćan i njegovo jezero kad su pod snježnim pokrivačem. Bajkoviti dvorac i njegova okolica udaljeni su sat vremena od Zagreba, a nakon povijesnog razgleda unutrašnjosti možete uživati u mnoštvu restorana u neposrednoj blizini.

Od bakinih jela u novom ruhu, preko zagorske juhe pa sve do tradicionalnih deserata i odlične ponude vina, možete uživati u samom dvorcu ili dok gledate na njegove zidine. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla