Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Top 10 najčudnijih medicinskih slučajeva u 2017., bilo je svega

Svaki doktor ima par "nevjerojatnih" priča o bolestima i pacijentima s kojima se susreo. Ovi slučajevi su krajnje čudni, a tijekom 2017. su izazvali mnogo prašine...

VIDEO

1. "Metalna" prehrana

U želucu 52-godišnjaka iz Francuske je pronađeno čak sto metalnih predmeta, uključujući noževe, čavle, odvijače i metalne novčiće.

U zadnjih pet godina čovjek je završio na hitnoj pet puta, od čega je četiri puta trebao operaciju kako bi se maknule ogromne nakupine metala u njegovom želucu. 

Nakon zadnje operacije, Francuzu je dijagnosticirana psihoza i upućen je u mentalnu ustanovu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Krvavi znoj

21-godišnjoj djevojci iz Italije je prošle godine primljena u bolnicu s tajanstvenim simptomom - krvi koja se pojavljuje na površini kože bez očite porezotine ili rane. Uglavnom su se krvave mrlje pojavljivale na licu i rukama. 

Nakon obavljenih pretraga ustanovljeno je da djevojka pati od hematohidroze, poznatije pod imenom krvavi znoj, rijetkog stanja koji je od 1880. godine prijavljen samo 42 puta.

Uzrok ovog stanja je nepoznat, a dio znanstvenika nagađa da bi to mogla biti posljedica povećanog krvnog tlaka u krvnim žilama koje onda propuštaju dio krvi u blizini znojnih žlijezda, piše Live Science.

3. Tetovaža na oku

24-godišnja manekenka doživjela je ozbiljne komplikacije nakon što je odlučila tetovirati očnu jabučicu, inače postupak za koji mnogobrojni liječnici upozoravaju da je izrazito bolan i opasan.

Manekenka, Catt Gallinger, odlučila je napraviti tetovažu na bjeloočnici te joj je ubrizgana ljubičasta tinta za tetoviranje. Ubrzo je doživjela ozbiljne posljedice, uključujući mutni vid, bol u oku, oticanje oka i cijeđenje ljubičaste tekućine iz oka.

Gallinger je stavljena na lijekove koji su joj olakšali bol, dobila je antibiotike i steroide, a kasnije je podvrgnuta operaciji kako bi se uklonio višak tinte iz  oka, piše na njezinim Facebook postovima. Nakon operacije, rekla je da joj se oko konačno čini da se sve bolje i ona je imala manje bolova nego prije.

4. Preveliki kamenac u mokraćnom sustavu

Inače veličina kamenca u mokraćnom sustavu varira od mikroskopski malih pa do 2 i pol centimetra. 

Čovjek iz Kalifornije je 2017. završio na hitnoj žaleći se na jake bolove u predjelu trbuha. na rengenu je otkriveno da muškarac ima kamenac dimenzija 12 x 9,5 x 7,5 centimetara i da je težak oko 700 grama. 

5. Magneti u nosu

magneti su jako zanimljivi djeci, ali su dosta opasni za igru, kao što je pokazao slučaj 11-godišnjeg dječaka s Cipra, koji je u igri stavio dva plosnata magneta u svoje nosnice.

Naravno da su se magneti spojili i ubrzo ga je počela boljeti nosna pregrada. Ubrzo je prebačen na hitnu gdje je došao s velikim bolovima u nosu i krvarenjem.

Doktori su ga poslali na hitnu operaciju na kojoj su izvučeni magneti i provjereno stanje nosne pregrade. nakon šest mjeseci dječak se vratio na pregled na kojem je ustanovljeno da je nosna šupljina u cijelosti zarasla.

6. Premještaj spirale

Inače je spirala dosta sigurna za žene koje se odluče na ovu vrstu kontracepcije, ali u ovom, izuzetno rijetkom slučaju, kod žene iz Kine spirala je migrirala u mjehur. 

Kad se 26-godišnja žena javila u bolnicu s bolovima u mjehuru, doktori su ju poslali na rengen i imali su što za vidjeti. Šest godina ranije mlada Kineskinja je dala ugraditi spiralu, koja nije poslužila svojoj svrsi i ona je ostala trudna. za vrijeme carskog reza, doktori nisu vidjeli spiralu, koja je u međuvremenu prošla kroz stijenke maternice i završila u mjehuru.

Nakon obavljenog rengena žena je poslana na hitnu operaciju na kojoj su joj izvadili izgubljenu spiralu. 

Podaci pokazuju da se kod manje od 1 posto žena dogodi trudnoća za vrijeme korištenja spirale, a da na tisuću žena se pojavi jedan slučaj spirale koja se pomaknula s mjesta na koje je ugrađena.

Najbizarniji predmeti koje su izvadili iz vagina i penisa 2017.
Najbizarniji predmeti koje su izvadili iz vagina i penisa 2017.

7. Metak u očnoj šupljini

Kad je 42-godišnjak upucan iz pištolja 22 kalibra, metak je prošao kroz drvena vrata i zaustavio se u njegovoj očnoj šupljini. Začudo nije oštetio nijedan djelić čovjekove lubanje. 

Kad je stigao na hitni prijem kod čovjeka se jasno vidjela ulazna rana od metka, au kutu oka i sam metak, kao i oštećenje suznih kanala na kapku.

Obavljena je operacija na kojoj je izvađen metak i popravljen kapak, te nakon operacije čovjek je rekao da uopće ne osjeća bol i da dobro vidi na to oko.

8. Otrgnuti skalp je ponovo pričvršćen

U groznoj nesreći ženi je kosa zapela za vrteći stroj koji joj je otrgnuo cijeli skalp s glave, od nosa do zadnjeg dijela vrata, uključujući i vrhove ušiju.

Srećom, ljudi koji su se našli na mjestu nesreće su se potrudili skalp staviti u vrećicu s ledom, zahvaljujući čemu su kirurzi mogli natrag prišiti skalp na glavu.

nakon operacije, 64-godišnja žena se potpuno oporavila. Godinu dana nakon strašne nesreće žena je ponovo počela rasti kosa i mogla je otvoriti i zatvoriti oba oka.

Rijetki su shvatili što s ovim mladićem nije u redu, vidite li?
Rijetki su shvatili što s ovim mladićem nije u redu, vidite li?

9.  27 leća

67-godišnjakinja iz Engleske je došla na predoperativni pregled kod doktora koji je utvrdio da u jednom oku ima čak 27 leća. Žena je trebala ići na operaciju katarakte.

Za vrijeme pregleda dežurni doktor je primijetio plavičasti odsjaj blizu gornjeg kapka te je ubrzo izvukao slijepljenih sedamnaest leća iz ženina oka. Daljnjim pregledom pronađeno je još deset leća.

Žena se žalila na stalne bolove u oku, ali nije joj palo na pamet d su u pitanju nikad izvučene leće. Mislila  je da je u pitanju suhoća oka koja se događa kod starijih ljudi.

10. Tetovaža pokrenula etičku raspravu

Tetovaža na prsima čovjeka s Floride je pokrenula pravu etički raspravu. Čovjek je došao na hitnu u nesvijesti, a nakon osnovnog pregleda doktori su vidjeli njegovu tetovažu, na kojoj je pisalo - nemojte oživljavati.

Doktori su bili u nedoumici trebaju li tetovažu shvatiti kao pravu zabranu oživljavanja, budući da legalni dokument o oživljavanju nema, ili da mu pomognu koliko god mogu bez obziran a tetovažu.

Stručnjak za etiku u medicini im je na kraju savjetovao da poštuju tetovažu i izraženu želju na njoj jer je razumno da si čovjek ne bi tetovirao nešto na prsa u što ne vjeruje. Nakon nekog vremena u bolnici doktori su dobili pravni dokument zabrane oživljavanja koju je pacijent potpisao.

Čovjekovo stanje se uskoro pogoršalo  i umro je bez pokušaja oživljavanja ili umjetnog održavanja na životu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam