Ako vam je na posljednjem zdravstvenom pregledu utvrđen povišen kolesterol, to nikako ne znači da je vašim gurmanskim užicima došao kraj...
Top devet namirnica koje bi trebale češće biti na jelovniku
Istraživanja su pokazala da velik udio populacije ima povišen kolesterol, čime je izložen riziku od bolesti.
Obiteljska anamneza, nepravilna prehrana i prekomjerna tjelesna težina najčešći su razlozi povišene razine kolesterola u krvi.
Kolesterol se prvo snižava pravilnom odabirom namirnica, a tek onda lijekovima po potrebi, piše Večernji list.
Ovo su namirnice koje će pomoći u snižavanju lošeg kolesterola, ali imajte na umu da je potrebno voditi brigu o uravnoteženoj prehrani svakodnevno i u svoj jelovik uvrstiti namirnice iz svih ključnih skupina.
Maslinovo ulje i ostali proizvodi od maslina
Maslinovo ulje je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Istraživanja su pokazala kako hrana s velikim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina utječe na smanjivanje razine „lošeg“ lipoproteinskog kolesterola male gustoće (LDL) i povećavanje „dobrog“ lipoproteinskog kolesterola velike gustoće (HDL). Svatko s povišenim vrijednostima kolesterola bi trebao povećati razinu svojeg HDL kolesterola i smanjiti LDL kolesterol, čemu pridonose maslinovo ulje i ostali proizvodi od maslina.
Konzumirajte jednu ili dvije jušne žlice maslinova ulja dnevno kao začin.
Lagani mazivi margarini
I mazivi margarini s velikim udjelom nezasićenih masnih kiselina pomažu smanjivanju LDL kolesterola. Konzumiranje laganih margarina, namijenjeno je svima koji osobito paze na unos masnoće. Mazivim margarinima s velikim udjelom nezasićenih masnih kiselina i laganim margarinima možete u svojoj prehrani nadomjestiti maslac, za ukusan i zdraviji doručak ili međuobrok.
Ostale zdrave namirnice pročitajte OVDJE.