Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
121 komentara

Torta s jagodama, čokoladom i mascarponeom za osvježenje

Torte sa sirom sve su popularnije, a verzija s jagodama i čokoladom zadovoljit će sve sladokusce. Poslužite ju potpuno ohlađenu kao pravo osvježenje u ljeto

Barbara Črgar
Foto: Barbara Črgar

Sastojci:

Biskvit: 

  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1/2 šalice oštrog brašna 
  • 1/2 šalice glatkog brašna 
  • 1 žličica praška za pecivo 
  • 1 žličica sode bikarbone 
  • 1/2 šalice kakaa 
  • 1 jaje 
  • 1/2 šalice mlijeka 
  • 1/4 šalice ulja 
  • 1 vanilin šećer 
  • 1/4 šalice vrele vode

Mascarpone krema sa čokoladom

  • 250 gr mascarponea
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 60 g čokolade za kuhanje

Macarpone krema s jagodama

  • 100 g jagoda
  • 18 g  želatine
  • 5 žlica šećera

Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.

Barbara Črgar

Priprema: 

Upaliti pećnicu na 170 °C. Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.  Postupno dodajte mokre sastojke u suhe da se sjedine. Dodajte vrelu vodu, promiješajte pjenjačom i preliti u kalup za pečenje (promjera 26 cm) u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi.

Krema sa čokoladom: Čvrsto izmiksajte vrhnje za šlag te dodajte mascarpone i miješajte dok se ne sjedini.  Podijelite smjesu u dvije zdjele. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi.  Rastopljenu čokoladu dodajte u jednu zdjelu s mascarponeom i šlagom i promiješajte.

Krema s jagodama: Listiće želatina namočite u hladnoj vodi. Jagode narežite na manje komade i  stavite u lončić u koji ste prethodno stavili malo vode i šećer te kuhajte na vatri dok ne omekšaju. Pomoću štapnog mikser napravite pire i procijedite jagode da se riješite koštica. Želatinu ocijedite i umješajte u vrući pire od jagoda.  U drugu polovicu smjese  mascarponea i šlaga dodajte lagano prohlađeni pire od jagoda sa želatinom.

Ohlađeni biskvit prebacite na stalak za tortu i oko njega stavite kolut od kalupa za torte. Na biskvit dodajte mascarpone kremu s čokoladom pa sa jagodama. Tortu ostavite u hladnjaku minimalno 3 sata kako bi se krema stisnula. 

Napravite preljev od čokolade, prelijte preko ohlađene torte i ukrasite jagodama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message