Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Tradicionalna jela diljem svijeta koja se poslužuju za Novu godinu - i njihova simbolika

Tradicionalna jela diljem svijeta koja se poslužuju za Novu godinu - i njihova simbolika

Mnoge nacije i destinacije imaju jelo koje generacijama pipremaju u vrijeme slavlja najduže noći u godini. Provjerite kakve se sve delicije kuhaju ovih dana

VIDEO

Od graška, svinjetine i grožđa do raznih okruglica i ribljih specijaliteta, novogodišnja je kuhinja raznolika, ovisno o tome gdje se i kako priprema.

'Hoppin’ John', Jug SAD-a

Glavna novogodišnja tradicija na američkom jugu, Hoppin' John je jelo od graška s okusom svinjetine ili crnog graška (koji simbolizira novčiće) i riže. Jelo se često često poslužuje sa zelenim povrćem, koje simbolizira boju novca te s kukuruznim kruhom, radi boje zlata. Kaže se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini.

Povijest i naziv ovog obroka prate razne povijesne priče, no smatra se da sadašnje jelo vuče korijene iz afričke i zapadnoindijske tradicije te su ga u Sjevernu Ameriku najvjerojatnije donijeli robovi. Recept za Hoppin’ John pojavljuje se još davne 1847. godine u knjizi 'Kućanica iz Karoline' koju potpisuje Sarah Rutledge, a tijekom stoljeća su ga na razne načine reinterpretirali i prepravili brojni domaći i profesionalni kuhari. Jelo je navodno dobilo ime u Charlestonu u Južnoj Karolini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sladoled od plastike 01:08

Dvanaest grozdova, Španjolska

U Španjolskoj u Novu godinu ulaze s 12 grozdova. Naime, kad otkuca ponoć, pojedu jedno grožđe na svaki od 12 udaraca zvona sata. Neki čak pripremaju svoje jelo od grožđa, gule ga i čiste sjemenke, kako bi bilo što jednostavnije za konzumaciju.

Ovaj neobičan običaj započeo je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a navodno su ga smislili proizvođači grožđa u južnom dijelu zemlje, koji su imali izuzetno velik urod. Od tada se tradicija proširila na mnoge zemlje španjolskog govornog područja.

'Zašto je na Adventu sve tako fancy? Upropastili ste sarmu, a tek ćevap, Bosanci drž'te se!'
'Zašto je na Adventu sve tako fancy? Upropastili ste sarmu, a tek ćevap, Bosanci drž'te se!'

'Tamales', Meksiko

Tamales, kukuruzno tijesto punjeno mesom, sirom i drugim slasnim dodacima i zamotano u list banane ili kukuruznu ljusku, dio je menija gotovo svake posebne prigode u Meksiku. No u blagdansko vrijeme posebno je važno.

Naime, običaj je da se familije okupljaju i rade na stotine malih paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuhanja. Nakon toga ih dijele podijelili prijateljima, obitelji i susjedima. Za Novu godinu često se poslužuje s juhom od tripica i koja je poznata kao dobra protiv mamurluka.

I gradovi diljem svijeta koji imaju visoki postotak meksičke populacije često imaju restorane u kojima se na Silvestrovo nude upravo tamales. U Mexico Cityju, tamalesi kuhani na pari prodaju se na štandovima.

'Oliebollen', Nizozemska

U Nizozemskoj se ovih dana pripremaju pržene kuglice od ulja ili oliebollen. Prodaju se na štandovima te se tradicionalno  konzumiraju u novogodišnjoj noći i na posebnim slavljeničkim sajmovima.

To su okruglice nalik na krafne, a recept je jednostavan - kuglica tijesta posutog ribizlom ili grožđicama ubaci se u fritezu i zatim pospe šećerom u prahu.

3 novogodišnje odluke kojima ćete razveseliti probavu, osjećat ćete se bolje i postati vitkiji
3 novogodišnje odluke kojima ćete razveseliti probavu, osjećat ćete se bolje i postati vitkiji

U Amsterdamu potražite Oliebollenkraams, male privremene kolibe ili prikolice na ulici koje prodaju pakete vrućih prženih oliebollena.

Svinja od marcipana ili 'Glücksschwein', Austrija i Njemačka

Austrija i susjedna Njemačka doček Nove godine zovu Sylvesterabend ili uoči Svetog Silvestra. Austrijski veseljaci piju punč od crnog vina s cimetom i začinima, za večeru jedu odojak, a stol ukrašavaju praščićima od marcipana, zvanim marcipan prase.

Svinje za sreću ili Glücksschwein, koje se izrađuju od najrazličitijih stvari, također su uobičajeni darovi u Austriji i Njemačkoj.

'Soba' rezanci, Japan

U japanskim kućanstvima familije pripremaju 'soba' rezance, napravljene od heljde, nazvane 'toshikoshi soba', u ponoć na Staru godinu kako bi se oprostili od prošle godine i pozdravili onu koja dolazi. Tradicija seže u 17. stoljeće, a dugi rezanci simboliziraju dugovječnost i blagostanje.

U drugom običaju koji se zove 'mochitsuki', prijatelji i obitelj dan prije Nove godine poklanjaju si mljevene mochi kolače od riže. Slatka, ljepljiva riža se opere, namoči, popari i istuče u glatku masu. Zatim gosti naizmjence otkidaju komadiće od kojih se prave male lepinje koje se kasnije jedu za desert.

Kraljevske torte i kolači diljem svijeta

Tradicija novogodišnjih kolača prisutna je u brojnim kulturama. Grci imaju Vasilopita, Francuzi gateau ili galette des rois, Meksikanci jedu Rosca de Reyes, a Bugari uživaju u banitsi.

Većina kolača konzumira se u ponoć na Staru godinu - iako se u nekim kulturama kolač reže na Božić ili Sveta tri kralja, 6. siječnja - i uključuje skriveni zlatnik ili figuru, koja simbolizira uspješnu godinu za onoga tko taj poklon pronađe u svojoj kriški.

'Cotechino con lenticchie', Italija

Talijani slave Novu godinu s gozbom La Festa di San Silvestro, koja često počinje s tradicionalnim cotechino con lenticchie, varivom od kobasica i leće za koje se kaže da donosi sreću (leća predstavlja novac i sreću). Neki ga obogate zamponeom, punjenim svinjskim nožicama.

Obrok završava chiacchiereom – kuglicama od prženog tijesta koje se uvaljaju u med i šećer u prahu – i prošekom. Ova jela vuku korijene iz Modene, ali novogodišnje gozbe ovog tipa održavaju se diljem Italije.

Ukiseljena haringa, Poljska i Skandinavija

Budući da haringe u Poljskoj i dijelovima Skandinavije ima u izobilju, riba je postala popularna u ukiseljenoj varijanti, a ponoćni obrok za Novu godinu predstavlja simboliku obilja u bliskoj budućnosti. Neki jedu ukiseljenu haringu u umaku od vrhnja, dok je drugi kombiniraju s lukom.

Posebna poljska novogodišnja varijanta jela od ukiseljene haringe, imena Sledzie Marynowane, priprema se tako da se slane haringe namaču u vodi 24 sata, a zatim se stavljaju u staklenku s lukom, pimentom, šećerom i bijelim octom.

Skandinavci će haringu često kombinirati uz dimljenu ribu, paštetu i mesne okruglice.

'Kransekage', Danska i Norveška

'Kransekage', što doslovno znači torta s vijencem, zapravo je toranj sastavljen od mnogo koncentričnih prstenova kolača koji su postavljeni jedan na drugi, a prave se za novogodišnju noć te brojne druge posebne prigode.

Torta se pravi od marcipana, a ringovi se postavljaju oko boce vina. Može biti ukrašena ornamentima, zastavicama i krekerima, piše CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje