Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Transplantacija koštane srži kod dva pacijenta suzbila HIV

Transplantacija koštane srži kod dva pacijenta suzbila HIV
1

Iako postoji mogućnost povratka virusa, pacijenti nemaju tragova HIV-a u organizmu nakon dvije i četiri godine od presađivanja, što donosi novu nadu u izlječenje

VIDEO

Dvojica pacijenata koji su živjeli s HIV virusom gotovo 30 godina nakon transplantacije koštane srži već su četiri mjeseca bez lijekova za HIV, a nemaju ni naznaka povratka virusa, izvijestili su znanstvenici iz američke bolnice Birgham. Svoje rezultate rada predstavili su na konferenciji Mežunarodnog društva za AIDS.

Oba su pacijenta oboljela od limfoma, raka bijelih krvnih stanica i limfnih čvorova, što je zahtijevalo presađivanje koštane srži. Nakon transplantacije, kod jednog pacijenta nisu otkrili tragove HIV virusa dvije godine, a kod drugog čak četiri godine, što se smatra nepredviđenom nuspojavom transplantacije.

- Prerano je govoriti o lijeku za HIV jer se virus može vratiti u bilo kojem trenutku, no ovo je svakako velik pomak u terapiji - kaže voditelj znanstvenog tima dr. Timothy Henrich za BBC.

Dodaje kako je teško izbaciti virus HIV-a iz organizma jer se on krije u ljudskom DNK-u i formira nedodirljive "rezervoare" u tijelu. Koštana srž je mjesto gdje se stvaraju nove krvne stanice te se smatra glavnim ishodištem razmnožavanja virusa HIV. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pacijenti su ranije ove godine skinuti s koktela lijekova za liječenje HIV-a te nemaju naznaka infekcije.

- Moguće je da se virus i dalje skriva u moždanom tkivu ili u probavnom traktu, a ako se vrati to će demonstrirati da je znanstvenicima potreban drugačiji pristup u liječenju te bolesti i povećati nade u izlječenje.

Berlinski pacijent Timothy Brown smatra se prvim čovjekom na svijetu izliječenim od AIDS-a, nakon što je dobio koštanu srž muškarca čiji se organizam smatra otpornim na HIV.

Ovi slučajevi američkih pacijenata sliče onom Timothyja Browna, a svakako daje znanstvenicima novo polazište u traženju lijeka za taj opasan virus.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'