Lifestyle

Komentari 32

Traperice su golem zagađivač no i one će se uskoro mijenjati

Traperice su golem zagađivač no i one će se uskoro mijenjati

Za razliku od konvencionalnog pamuka koji za jedne traperice treba otprilike 50 litara vode, pesticide i insekticide, organski pamuk je ugodniji i mekaniji te nanosi manje štete okolišu

Proizvodnja trapera već je dugo modna tajna, ali ne više. Zastrašujuća istina je da tradicionalna proizvodnja trapera šteti okolišu i ta industrija je jedna od najgorih zagađivača u svijetu mode, piše Daily Mail. Kako bi napravili popularni 'washed' efekt odnosno stari izgled trapera na hlačama, potrebna je velika količina vode, otrovne boje i ponavljano pranje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prilikom izrade takvih traperice koristi se konvencionalni pamuk koji zahtijeva vodu. Za njegov uzgoj treba otprilike 50 litara vode što je jedan par traperica. Uz to, koristi više od 10 posto svih pesticida i do 25 posto svih insekticida korištenih u svijetu.

Dobra vijest je, da veliki brendovi poput Levi's-a polako prelaze na 'zelene' programe u proizvodnji traperica. Tako se traže nove, netoksične boje, pokušava se smanjiti veliki gubitak vode prilikom izrade, ulaže se u tehnologiju za recikliranje korištene vode i ono najbitnije - pokušava se s konvencionalnog prebaciti na organski pamuk. On je za razliku od konvencionalnog ugodniji i mekaniji te ne šteti okolišu.

Strastvena eko pobornica Stella McCartney, uskoro lansira potpuno biorazgradivu kolekciju od 10 odjevnih predmeta. Za izradu je koristila organski pamuk omotan oko prirodne gumene jezgre, a kolekcija će biti dostupna u svibnju. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci