Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Travno u Zagrebu: Ne propustite umjetnički projekt SuKultura i manifestacija Kultura za sve!

Travno u Zagrebu: Ne propustite umjetnički projekt SuKultura i manifestacija Kultura za sve!

U sklopu projekta SuKultura u novozagrebačkim kvartovima odvijat će se manifestacije Kultura za sve! i Akcija za trg!, koje donose niz dinamičnih umjetničkih programa

VIDEO

Na konferenciji za medije u Kulturnom centru Travno predstavljen je projekt SuKultura i manifestacija Kultura za sve! koja će se održati 10., 11. i 12. srpnja na nekoliko lokacija u novozagrebačkoj četvrti Travno. Tijekom jednog srpanjskog vikenda, na platou Mamutice, u atomskom skloništu Travno i Kulturnom centru Travno predstavit će se stanovnicima ove novozagrebačke četvrti, kao i svim ostalim posjetiteljima, umjetnički projekti i rezultati radioničkih programa koji su se prethodnih mjeseci u okviru projekta SuKultura provodili u suradnji umjetnika/ca te raznih udruga i organizacija s lokalnom zajednicom i građanima/kama Novog Zagreba.

Spomenute lokacije pretvorit će se tako u privremene pozornice za kazališne predstave, ambijentalne instalacije, izvedbene radove i klaunsko-cirkuske izvođačke točke. Dvogodišnji projekt SuKultura odvija se od listopada 2018., no njegovi su ciljevi dugoročni: jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi, a sve kako bi u novozagrebačkim kvartovima oživjeli različiti kulturno-umjetnički programi namijenjeni lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima.

Manifestacija Kultura za sve! pružit će primjer programa osmišljenih, provedenih i realiziranih upravo na ovim temeljima: zajedničkim angažmanom svih spomenutih strana.

Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz.

O projektu SuKultura govorila je Karla Pudar iz udruge Domino:

- SuKultura predstavlja značajan korak naprijed ne samo prema obogaćivanju kulturne produkcije u Novom Zagrebu, već i prema aktivnom uključivanju same publike u proces odlučivanja i kreiranja kulturnih programa. Naime, u sklopu SuKulture osnovano je zasebno tijelo, Vijeće SuKultura, koje uvodi novi model programskog vijeća temeljenog na sudioničkom upravljanju u kulturi. Vijeće razmatra potrebe lokalne zajednice i prema njima promišlja, odabire i predlaže dio godišnjeg programa koji će se provoditi u centrima za kulturu, na lokacijama u Novom Zagrebu, ali i šire. Na taj način odluke o programima koji će se održavati u centrima za kulturu donose se zajednički, a pritom razne nezavisne udruge i organizacije dobivaju priliku provoditi programe u javnim ustanovama, i to u direktnoj suradnji s lokalnom publikom - rekla je.

O ovim temama – konceptu sudioničkog upravljanja te primjerima dobre prakse – raspravljat će se i na panelu koji će se u KUC-u Travno održati u utorak, 30. lipnja, s početkom u 14 sati, a na kojem će sudjelovati Dea Vidović iz Zaklade Kultura nova te Anita Zlomislić iz Centra za kulturu Novi Zagreb, uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge Domino. Dinamiziranje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, otvorenost za sve građane koji se mogu aktivno uključiti i kreirati programe po svojim željama i potrebama te dostupnost kulture za sve, od najmlađe do najstarije populacije, osnovne su premise SuKulture.

AFP o zagrebačkom muzeju: Backovi vlakovi posjetitelje ostavljaju bez daha...
AFP o zagrebačkom muzeju: Backovi vlakovi posjetitelje ostavljaju bez daha...

- KUC Travno i ranije je organizirao i realizirao brojne kulturne i obrazovne programe, događanja i aktivnosti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu, a velik dio programa profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici, s kojom se kontinuirano njeguju prijateljski i dobrosusjedski odnosi. Bliska suradnja s mnogim umjetničkim organizacijama dovela je do toga da je KUC Travno ujedno i domaćin brojnih događanja značajnih za zagrebačku scenu. U projektu SuKultura prepoznali smo velik potencijal za produbljivanje suradnje upravo s lokalnom zajednicom, stoga smo odlučili staviti svoje resurse na raspolaganje udrugama koje razvijaju takve tipove programe. U tom partnerstvu zajednički radimo na stvaranju sadržaja za koje lokalna zajednica pokazuje najveći interes. Ovim projektom želimo ujedno ukazati i drugim institucijama na to koliko je bitno otvoriti vrata lokalnim stanovnicima i kako se kroz sudioničko upravljanje mogu proizvoditi programi na radost kvartovske zajednice - pojasnio je Andro Vladušić iz KUC-a Travno.

Umjetničke manifestacije koje će se u srpnju i rujnu održati u sklopu projekta SuKultura predstavio je Marko Milovac iz Centra za kulturu Novi Zagreb:

- Srpanjskom manifestacijom u Travnom – Kultura za sve! – pokazat će se na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje. U Travnom će tako svoje programe izvesti i predstaviti udruga Akrtik, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba i pod mentorskom palicom Irene Boćkaj i Vilima Matule radila na stvaranju izvedbenog rada o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize, udruga Domino izvest će Predstavu zajednice, dok će Točka na I prezentirati predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u kojoj, uz profesionalne glumce, sudjeluju i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana. Triko Cirkus Teatar će, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, izvesti predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija, a u organizaciji Eurokaza nastaje kombinacija predstave i ambijentalne tvorevine pod nazivom Pet godišnjih doba - rekao je.

- Zgrada Mamutice ishodiše je programa Tijelo Riječi, koji su za udrugu Domino osmislile Josipa Bubaš i Neva Lukić kako bi zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazale na koje načine može zaživjeti ideja 'zgrade-grada'. U rujnu će pak na zapadu Novog Zagreba, pod okriljem CZK-a Novi Zagreb, biti organizirana Akcija za trg!. Od 11. do 13. rujna u Remetinečkom gaju tada će svoje umjetničke programe, nastale također u suradnji s lokalnom publikom, prezentirati izvedbena skupina BADco., interdisciplinarna platforma Bacači sjenki, naš poznati VJ Ivan Lušičić Liik, umjetničke organizacije Studio Artless i Radio Kanzas te Udruga za Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). Studio Artless, primjerice, istraživat će skrivene priče iz susjedstva u Remetinečkom gaju, a kroz razgovore sa stanovnicima bilježit će se načini korištenja naselja i 'nevidljive' putanje. Dan Remetinca obilježit će brojne glazbene točke, kvartovske šetnje i privremene intervencije koje će podsjetiti na povijest naselja. Bacači sjenki će stvoriti mobilni interpretacijski izvedbeni centar Zapruđa u sklopu kojeg će sa stanovnicima Zapruđa razgovarati o povijesti, svakodnevici, potrebama i problemima ovog kvarta - dodao je.

- Proces rada s građanima pri stvaranju umjetničke predstave vrlo je slojevit, ali i poticajan jer podrazumijeva reverzibilan proces učenja i razmjenu znanja između obje uključene strane, a publiku oslobađa od njezine tradicionalne pasivne uloge konzumenta. Poticanje i oživljavanje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, koja će biti povezana s temama i potrebama stanovnika novozagrebačkih četvrti, pruža niz kreativnih mogućnosti, ali i pokazuje da kultura jest i treba biti neizostavan dio svakodnevnog života i iskustva. Inzistiranjem na uključivanju svih zainteresiranih građana i uvođenjem demokratičnijih oblika upravljanja centrima za kulturu gradi se sinergija između svih strana koje sudjeluju u procesu i stvara se direktan dijalog između umjetnika, kulturnih radnika i publike, što je vrlo važno - zaključila je Iva Srnec Hamer iz Umjetničke organizacije Točka na I.

Informacije i raspored događanja organiziranih u okviru manifestacija Kultura za sve! i Akcija za trg! bit će objavljene na internetskim stranicama udruge Domino , Kulturnog centra Travno i Centra za kulturu Novi Zagreb , kao i na Facebook stranici SuKulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa