Lifestyle

Komentari 3

Trikovi poznatog chefa: Kako dobiti savršeno hrskav pomfrit

Trikovi poznatog chefa: Kako dobiti savršeno hrskav pomfrit

Iako mnogi radije kupuju hrskave vruće krumpiriće iz obližnjih 'fast foodova', moguće je dobiti isti rezultat i kod kuće, bez potrebe za kupnjom posebne opreme i to sa samo tri sastojka

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

Sve što vam treba su krumpir, litra biljnog ulja za prženje, duboki lonac i sol. Idealno je odabrati škrobni i zlatni krumpir, jer se bijeli ili blijedi krumpir brže suši kod pečenja prije nego što ga ogulite i narežete na trake srednje veličine. Također je važno oprati i namočiti krumpir u posudi s vodom kako bi se postigla hrskavost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon toga, izrezani krumpir stavite u duboki, široki lonac napunjen uljem na srednje jakoj vatri, miješajte ga svakih nekoliko minuta prvih 20 minuta, a kada počne plutati na vrhu ulja, to ukazuje na to da su skoro gotovi. Jednom kada svi počnu plutati i poprime zlatno smeđu boju, uklonite ih s ulja pomoću žičane lopatice. Zatim ih stavite u tanjur obložen s par listova papirnatih ručnika kako bi se upio višak masnoće.

Važno je staviti pomfrit u veliku duboku zdjelu ili lonac s dubokim dnom. Trebate samo dopola napuniti lonac uljem. Naime, iz sigurnosnih razloga morate pronaći veći lonac da vas masnoća ne poprska.

Vrhunski kuhari i stručnjaci također preporučuju posipati žlicu kukuruznog škroba preko pomfrita kako bi upio vlagu i dodao mu hrskavost. Za okus dodajte jednu ili dvije žlice soli preko svježe napravljenog pomfrita i jelo je spremno za posluživanje uz bilo koji obrok.

Zvijezda Masterchefa, Callum Hann, savjetuje da ako volite kuhati i jesti krumpir je najbolje da ga snažno protresete u metalnom cjedilo nakon što prokuhaju. To će povećati površinu topline da može lakše prodrijeti kroz svaki krumpir.

- Takav krumpir možete 'baciti' na maslinovo ulje u pećnicu sa vrućim zrakom ili peći u običnoj pećnici na 200°C - objasnio je.

Hann je također dodao da je potrebno, ako volite krumpire iz pećnice, prethodno ih kuhati u slanoj kipućoj vodi oko 10 minuta ili dok ne omekšaju. I za čips i za pečeni krumpir važno je paziti da se ne prekuhaju, odnosno prepeku. Pri pečenju pomfrita to se može izbjeći redovitom provjerom krumpira prilikom prženja.

- Hrana se nastavlja kuhati i nakon što je maknete s vatre, bilo da je to odrezak, rižoto ili prženo jaje. Maknite ih s vatre prije nego što budu spremni, a ne točno kada su gotovi - objašnjava. Osim začina, kod posluživanja se nemojte bojati dodati razne umake u pržene krumpiriće. Budite kreativni i dodajte različite sireve, mljeveno meso ili luk, mogućnosti su beskrajne, piše Daily Mail.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Top 3 recepta za super zdravi doručak: Za dan pun energije

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Najčitaniji članci