Pečenje bez stresa: Topla jaja, kist s maslacem i okretanje posude jamče savršeno tijesto u pripremi slastica te su neki od trikova slastičarskih majstora
Trikovi profića: Uz rum, konjak ili kavu torte i kolači dulje traju
Ako su jaja prehladna, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a ni bjelanjci se neće moći dobro istući u snijeg. Ugrijte ih na brzinu tako da ih uronite na desetak minuta u toplu vodu.
Biskvit se neće zalijepiti za posudu ako je prethodno premažete maslacem, a to možete najravnomjernije učiniti kistom. Želite li biti sigurni da je kvasac svjež, zamijesite tijesto pa otkinite komadić. Stavite ga u kipuću vodu. Ako odmah ispliva na površinu, dobar je.
- Pretjerate li u miksanju tučenog vrhnja, spasite ga dodavanjem hladnog mlijeka i zatim ga ponovno istucite - kaže Anđelina Grbavac iz zagrebačke slastičarnice Meli te dodaje: Torti s kremom produljit ćete rok trajanja ako u kremu dodate malo ruma, konjaka ili hladne kave, a kako bi maslac bio pjenast, prije miksanja ga pobrašnite. Da biskvitni kolač prilikom pečenja ne bi pao, prije pečenja u sredinu ubodite jedan makaron. Kolač će se ravnomjerno ispeći.
Prhki božićni kolači
Sastojci: 600 g brašna, 400 g maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 2 žlice ušećerena đumbira, žlica kakaa, žlica cvjetova lavande
Priprema: Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, šećera i jaja. Podijelite tijesto na tri dijela. U jedan dio dodajte đumbir, u drugi lavandu, a u treći kakao. Razvaljajte i režite različite oblike. Pecite osam minuta na 200°C. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)
Orehnjača
Sastojci: tijesto: brašno, svježi kvasac, sol, 2 dl mlijeka, 125 g maslaca, 125 g šećera, limun, 3 jaja, 2 žumanjka; nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, vanilin šećer, 1/2 limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 2 dl mlijeka, 0,3 dl ruma.
Priprema: Malo brašna, na vrh noža soli i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite na toplom. Umutite 125 g maslaca, isto toliko šećera te tri jaja. Dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s dl toplog mlijeka. Tijesto stavite na toplo da se dvostruko digne. Pomiješajte 500 g mljevenih oraha, 150 g šećera, sok limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte dok se ne zgusne pa umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi. Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte kugle, prekrijte krpom i ostavite da „odmara”. Razvaljajte dvije kore, poprskajte ih rastopljenim maslacem, namažite nadjevom od oraha, savijte u roladu i stavite u namašćen lim za pečenje. Ostavite da odleže još oko pola sata, premažite žumanjkom te pecite na 200°C oko jedan sat. (Gastro.hr)
Rustikalna torta od maka
Sastojci: 7 jaja, 200 g šećera, 150 g maslaca, 250 g mljevenog maka, žlica mljevenih badema, prašak za pecivo, naranča, 150 g čokolade, 2 žlice milerama
Priprema: Odvojite bjelanjke i žumanjke. Omekšali maslac dobro izradite sa žumanjcima i polovicom šećera. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s ostatkom šećera pa lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka. Dodajte mak, bademe, prašak za pecivo i narančinu koricu. Pecite na 170°C oko 50 minuta. U sok od naranče dodajte dvije žlice šećera i kuhajte dok se ne reducira na četvrtinu. Pečenu tortu prelijte umakom od naranče. Otopite čokoladu kojoj ste dodali mileram pa prelijte preko ohlađene torte. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)