Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Trikovi profića: Uz rum, konjak ili kavu torte i kolači dulje traju

Trikovi profića: Uz rum, konjak ili kavu torte i kolači dulje traju
2

Pečenje bez stresa: Topla jaja, kist s maslacem i okretanje posude jamče savršeno tijesto u pripremi slastica te su neki od trikova slastičarskih majstora

VIDEO

Ako su jaja prehladna, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a ni bjelanjci se neće moći dobro istući u snijeg. Ugrijte ih na brzinu tako da ih uronite na desetak minuta u toplu vodu. 

Biskvit se neće zalijepiti za posudu ako je prethodno premažete maslacem, a to možete najravnomjernije učiniti kistom. Želite li biti sigurni da je kvasac svjež, zamijesite tijesto pa otkinite komadić. Stavite ga u kipuću vodu. Ako odmah ispliva na površinu, dobar je. 

- Pretjerate li u miksanju tučenog vrhnja, spasite ga dodavanjem hladnog mlijeka i zatim ga ponovno istucite - kaže Anđelina Grbavac iz zagrebačke slastičarnice Meli te dodaje: Torti s kremom produljit ćete rok trajanja ako u kremu dodate malo ruma, konjaka ili hladne kave, a kako bi maslac bio pjenast, prije miksanja ga pobrašnite. Da biskvitni kolač prilikom pečenja ne bi pao, prije pečenja u sredinu ubodite jedan makaron. Kolač će se ravnomjerno ispeći.

Prhki božićni kolači 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 600 g brašna, 400 g maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 2 žlice ušećerena đumbira, žlica kakaa, žlica cvjetova lavande

Priprema: Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, šećera i jaja. Podijelite tijesto na tri dijela. U jedan dio dodajte đumbir, u drugi lavandu, a u treći kakao. Razvaljajte i režite različite oblike. Pecite osam minuta na 200°C. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)

Žarko Bašić/Pixsell

Orehnjača

Sastojci: tijesto: brašno, svježi kvasac,  sol, 2 dl mlijeka, 125 g maslaca, 125 g šećera, limun, 3 jaja, 2 žumanjka; nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, vanilin šećer, 1/2 limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 2 dl mlijeka, 0,3 dl ruma.

Priprema:  Malo brašna, na vrh noža soli i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite na toplom. Umutite 125 g maslaca, isto toliko šećera te tri jaja. Dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s dl toplog mlijeka. Tijesto stavite na toplo da se dvostruko digne. Pomiješajte 500 g mljevenih oraha, 150 g šećera, sok limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte dok se ne zgusne pa umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi. Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte kugle, prekrijte krpom i ostavite da „odmara”. Razvaljajte dvije kore, poprskajte ih rastopljenim maslacem, namažite nadjevom od oraha, savijte u roladu i stavite u namašćen lim za pečenje. Ostavite da odleže još oko pola sata, premažite žumanjkom te pecite na 200°C oko jedan sat. (Gastro.hr)

Žarko Bašić/Pixsell

Rustikalna torta od maka

Sastojci: 7 jaja, 200 g šećera, 150 g maslaca, 250 g mljevenog maka, žlica mljevenih badema, prašak za pecivo, naranča, 150 g čokolade, 2 žlice milerama

Priprema: Odvojite bjelanjke i žumanjke. Omekšali maslac dobro izradite sa žumanjcima i polovicom šećera. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s ostatkom šećera pa lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka. Dodajte mak, bademe, prašak za pecivo i narančinu koricu. Pecite na 170°C oko 50 minuta. U sok od naranče dodajte dvije žlice šećera i kuhajte dok se ne reducira na četvrtinu. Pečenu tortu prelijte umakom od naranče. Otopite čokoladu kojoj ste dodali mileram pa prelijte preko ohlađene torte. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje