Kako biste napravili brzi ručak ili večeru, poslužite se trikovima Rudolpha van Veena, Gordona Ramsaya... Naučite kako brzo oguliti bundevu ili začiniti maslac
Trikovi slavnih kuhara: Ribež će najbrže omekšati maslac
Kako biste što brže omekšali maslac za slatka i slana jela, jednostavno ga naribajte i dodajte ostalim sastojcima, savjetuje nizozemski chef Rudolph van Veen. Kralj torti i kolača stručnjak je i za pite.
- Kako kora za tart ili quiche ne bi bila previše mekana od sočnog punjenja, prije stavljanja nadjeva pospite tijesto s nekoliko žlica usitnjenih krekera ili krušnih mrvica koji će upiti višak tekućine - savjetuje Rudolph. Tako nećete morati prethodno peći tijesto i uštedjet ćete na vremenu. Bundeve su ukusne, no ponekad se teško gule.
- Ako bundevu ubacite u pećnicu zagrijanu na 190°C te pečete desetak minuta, guljenje će biti brže i jednostavnije - otkriva omiljena američka kuharica Martha Stewart. Također, kestene je najlakše oguliti tako da ih zarežete oštrim nožem i ostavite u kipućoj vodi desetak minuta. Procijedite ih, pustite da se malo ohlade i ogulite. Nar ćete najbrže očistiti tako da ga razrežete nožem i razdvojite iznad posude s vodom. Zrna će potonuti na dno, a kora će ostati na površini.
Pokupite je i procijedite zrna puna soka. Za čišćenje kivija i guljenje đumbira britanski chef Jamie Oliver savjetuje uporabu žlice umjesto gulilice ili noža. Tako ćete oguliti samo koru a da ne bacite i puno mesa.
Kako biste očistili veću količinu češnjaka, Gordon Ramsay otkriva jednostavan trik - dvije posude. U jednu stavite češnjak, poklopite je drugom posudom te obje snažno protresite. Na taj način ljuska će samo otpasti s češnjaka.
Ako vam je ostalo viška vina, zamrznite ga u posudicama za led te ih upotrijebite za pripremu juha i umaka.
Staklasti luk
Kako biste brže propirjali luk za variva i umake, nasjeckajte ga pa pospite sodom bikarbonom i šećerom.
Začinite maslac
Svježe začine poput timijana pomiješajte s maslacem. Dodajte ga odrescima, jelima s povrćem i varivima.
Marinirajte unaprijed
Uvaljajte meso u marinadu prije zamrzavanja, tako će se okusi bolje upiti te ćete uštedjeti vrijeme.
Pečena jaja
Kako biste brže ispekli jaja u tavi, na tavu stavite poklopac - para će skuhati jaje te će za pečenje trebati manje vremena.