Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Trnu vam ruke i noge: Zašto se to događa - i kako si pomoći?

Trnu vam ruke i noge:  Zašto se to događa - i kako si pomoći?
1

Osjetite li obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan

VIDEO

Utrnulost, obamrlost, "mrtva ruka", neosjetljivost stopala...kako god ga nazvali, taj nam je osjećaj svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge dijelovi su tijela koji najčešće "umrtve", posebno noću kada spavamo. No, zašto se to događa?

Taj čudan osjećaj je zapravo posve normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj.

- Pritisak izlaže živce stresu - rekla je njemačka neurologinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškaraci
Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškaraci

Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodala je. Ono također ima preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj.

- Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja - kaže Hahn.

Osjetite li obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan. Ako je živac odsječen tek privremeno, ne brinite. Osjet u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta, kaže Hahn.

No, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite liječničku pomoć. Doktoru bi trebali otići i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci. Tada bi se moglo raditi o simptomu neke bolesti.

Stalno vam je hladno? Ovo su razlozi, a neki su vrlo ozbiljni...
Stalno vam je hladno? Ovo su razlozi, a neki su vrlo ozbiljni...

Povrede živaca mogu uzrokovati pojavu trnaca

Stručnjacu kažu kako trnci brzo prođu kada promijenimo položaj tijela, dignemo se, razgibamo, odnosno kada krv procirkulira tijelom pa tako i područjem koje je utrnulo. No, ponekad nezgodan položaj tijela nije uzrok pojave trnaca već ozljeda nekog živca u tijelu.

- Trnci mogu nastati i uslijed povrede živca, tada  traju duže i liječenje je dugotrajnije. Ozljede u području vrata ili bilo koji drugi uzrok pritiska na živce izazivaju trnjenje ruku, a ozljede ili pritisak na živce u leđnom dijelu mogu izazvati slične simptome na nogama i stopalima. Trnjenje može nastati i uslijed loše cirkulacije i nedostatka krvi bilo kojeg uzroka. Masaža u svakom slučaju pomaže boljoj cirkulaciji i smanjenju osjećaja utrnulosti - objasnili su na tajlandska-masaza.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith