Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Tvrda voda utječe na vašu kosu

Tvrda voda utječe na vašu kosu

Po načinu kako vam kosa stoji nakon pranja možete ustanoviti je li voda tvrda ili meka, a to ima dugoročan učinak na vašu frizuru, a u konačnici i na zdravlje vlasi

VIDEO

Jeste li ikada otišli u novi grad, oprali kosu i pomislili da sad djeluje drugačije? Možda je to dobra stvar: mekša je, živahnija, hidratizirana i puna života. Ili su vam odjedanput pramenovi ravni, suhi i krhki? To što osjećate razlika je između tvrde i meke vode, a s vremenom to može utjecati na zdravlje kose, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Po ovim znakovima možete otkriti dehidraciju

Pokretanje videa...

Dehidracija 01:14

Ovo se pitanje pojavilo s obzirom na trenutačne i jedinstvene okolnosti u kojima se nalazimo. Čak i ako ograničavamo putovanja, mnogi su se preselili u druge gradove kako bi bili bliži obitelji, bliže prirodi, kako bismo promijenili životni ritam ili smo bili prisiljeni na preseljenje. A s novim okružjem došle su i promjene u strukturi kose.

Trenutačno to nije najhitnija stvar zbog koje biste trebali biti zabrinuti, ali ako ustanovite da vaša kosa drugačije reagira, to nije samo u vašoj glavi. Evo što treba znati i što učiniti po tom pitanju.

Kako tvrda i meka voda utječu na kosu?

Tvrda voda jednostavno znači da sadrži veću koncentraciju minerala poput kalcija i magnezija. Mekana voda, s druge strane, sadrži nisku koncentraciju minerala. S vremenom tvrda voda može prouzročiti stvaranje grumenova na pramenovima i vlasištu jer se minerali lijepe za kosu i stvaraju svojevrsni film. On može ometati prodor vlage i hranjivih sastojaka u vlasi što rezultira suhim, lomljivim vlasima sklonim pucanju. Ako prelazite s tvrde vode na meku, vaša će se kosa vjerojatno osjećati mekšom i hidratiziranijom čim isperete te nakupine.

Tajna vrhunske kave je tvrda voda, a ne razne sorte i aparati
Tajna vrhunske kave je tvrda voda, a ne razne sorte i aparati

Istraživanja pokazuju da tvrda voda utječe na zdravlje i izgled kose. Studija iz 2016. pokazala je da su žene koje su kosu prale u tvrdoj vodi tijekom 30 dana smanjile debljinu vlasi i njihovu elastičnost u usporedbi s onima koje su kosu prale u mekoj vodi.

Također, tvrda voda može uzrokovati probleme s vlasištem, što je zabrinjavajuće jer ne možete imati zdravu kosu bez zdravog vlasišta.

Ilustracija kose

- Tvrda voda čini kožu sušom i osjetljivijom koja je zato sklona crvenilu - rekla je dermatologinja Loretta Ciraldo. Suho i osjetljivo vlasište zajedno s nakupinama na tjemenu može čak voditi do gubitka kose.

Kako prepoznati imate li tvrdu vodu?

Možda ćete samo po ponašanju kose moći prepoznati činjenicu da se ispirete tvrdom vodom, ali ako to trebate provjeriti, možete testirati vodu. Napunite bocu vodom iz slavine do pola, a potom dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna i snažno protresite. Ako voda izgleda mutno i nema puno pjene, vjerojatno imate tvrdu vodu.

Kosu ne perite šamponom svaki dan: Može se oštetiti i lomiti se
Kosu ne perite šamponom svaki dan: Može se oštetiti i lomiti se

Malo dodatne njege

Samo zato što imate tvrdu vodu ne znači da ste osuđeni na lošu kosu, a pojedinci neće ni primijetiti razliku pri prebacivanju između različitih koncentracija minerala. No zato morate napraviti nekoliko dodatnih koraka pri njezi kose.

Nabavite filter

Ako primijetite da tvrda voda smeta vašoj kosi te možda vaše područje ima posebno visoku koncentraciju minerala ili već za početak imate suhu kosu, tada razmislite o kupnji omekšivača vode. Dostupno je puno dobrih opcija, a mnoge je jednostavno instalirati.   

Koristite šampon za temeljitije pranje

Šamponi za temeljitije pranje pomažu jer uklanjaju zarobljene nakupine minerala na vlasima. Možete ga napraviti sami ili pronaći prirodne verzije. Samo pripazite na to koliko ih koristite, jer su vrlo jaki i mogu previše isušiti kosu. Naravno da to ne želimo, pa je preporuka koristiti ih najviše jedanput na tjedan.

Dodajte malo više hidratacije

Kada uspješno uklonite nakupine, u idealnom slučaju vaša će kosa moći upiti vodu i hranjive sastojke koji joj nedostaju. Možete joj pomoći obilnom uporabom hidratantnih prirodnih regeneratora i povremenim stavljanjem maske.

10 super frizura za tanku kosu
10 super frizura za tanku kosu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje