Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Tvrde da Aspirin liječi erektilnu disfunkciju - dobar kao Viagra?

Urolozi upozoravaju da ovom studijom nije bio obuhvaćen velik dio pacijenata koji nose najveći rizik od erektilne disfunkcije - oboljeli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti

Foto: Dreamstime
16 komentara

Znanstvenici sa Sveučilišta Medipol u Istanbulu pratili su 184 muškarca prosječne dobi od 48 godina tijekom šest tjedana. Oko 70 posto njih nije moglo postići erekciju, prenosi Daily Mail. Do kraja pokusnog roka situacija kod njih se poboljšala.

Glavni autor studije dr. Zeki Bayraktar objasnio je da neki muškarci imaju veći volumen trombocita od ostalih. To pak vodi većoj proizvodnji tromboksana za koji se zna da je odgovoran za blokiranje cirkulacije. 

NE DIŽE SE! Muškarci koji imaju ovu krvnu grupu češće 'zakažu u krevetu'

Grupi od 120 njih istraživači su davali Aspirin od 100 mg dok je ostatak dobivao placebo. U tih šest tjedana periodično su im postavljali dva pitanja:

  • Jeste li mogli umetnuti svoj penis u vaginu?
  • Je li erekcija bila dovoljno duga da biste imali uspješan odnos?

Foto: Shutterstock

Obje grupe muškaraca, i oni koji su uzimali Aspirin i oni kojima je serviran placebo, u oko 50 posto slučajeva su na prvo pitanje odgovorili "Da". Manje od trećine njih iz svake skupine odgovorilo je "Da" i na drugo pitanje. 

Do kraja studije njihovi odgovori postajali su različitiji. 

Nakon šest tjedana muškarci koji su uzimali Aspirin, odgovorili su "Da" na prvo pitanje u 88,3 posto slučajeva, a njih 78 posto pozitivno je odgovorilo i na drugo pitanje. Istraživači tvrde da te brojke nisu daleko od onih koje dolaze nakon uzimanja Viagre.

Oni koji su šest tjedana uzimali placebo na prvo pitanje su u 59 posto slučajeva odgovorili "Da", a na drugo u 43 posto.

Thinkstock VAŽNO Dokazali: Penis može otkriti koliko dugo će muškarac živjeti

Ipak, urolozi upozoravaju da ovom studijom nije bio obuhvaćen velik dio pacijenata koji nose najveći rizik od erektilne disfunkcije, kao što su oni oboljeli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti. 

Dr. Darshan P. Patel sa Odjela za urologiju pri Medicinskom fakultetu u Utahu u SAD-u smatra da su potrebna daljnja istraživanja da bi se moglo tvrditi kako Aspirin može spriječiti i liječiti erektilnu disfunkciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message