Lifestyle

Komentari 2

U 17 osnovnih škola Zagrebačke županije sadi se Gupčeva lipa

U 17 osnovnih škola Zagrebačke županije sadi se Gupčeva lipa

Riječ je o projektu uređenja školskih eko vrtova za koji županiji osigurava po 5000 kuna po školi, za alat i opremu, a ogledni primjer vrta već je zasađen u OŠ Rugvica

U 17 škola čiji je osnivač Zagrebačka županija, a koje su se odlučile imati eko vrtove, ovih se dana sade klonovi sadnice Gupčeve lipe kao dio projekta uređenja školskih eko vrtova. Gupčeva lipa nalazi se neposredno do mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Rekonstrukcija Seljačke bune iz 2016. godine

 Projekt  'Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja' provodit će se u eko vrtovima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Županija, ogledni primjer vrta zasađen je u OŠ Rugvica.  Za svaku školu uključenu u projekt Županija je osigurala pet tisuća kuna za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Škole će dobiti i digitalni priručnik kao metodičko-didaktički materijal, koji će pomoći nastavnicima i učenicima u uspostavi eko vrtova, uzgoju, doradi i preradi bilja.

 Gupčeva lipa stablo je starije od 400 godina čije sadnice vegetativnim putem uzgajaju stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

- Svaka jedinka predstavlja jedinstvenu poveznicu sa stablom Gupčeve lipe, živućim svjedokom poznate Seljačke bune. Institut već deset godina proizvodi klon sadnice, a svako stablo ima svoju svjedodžbu o podrijetlu -  rekao je Ivica Čehulić, voditelj odjele rasadničke proizvodnje, objavila je u petak Zagrebačka županija.

Najčitaniji članci