Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Otkud baba u babljem ljetu? Bila je vještica, brdo i paučina

Sredina je listopada, ali toplo vrijeme se i dalje se zadržava. Još uvijek je suho, sunčano i ugodno vrijeme iako je kalendarski jesen. Takva pojava u narodu se zove 'bablje ljeto', a evo i zašto

51 komentara

Iako se lingvisti oko tog naziva ne mogu u potpunosti usuglasiti, postoji čak nekoliko teorija o podrijetlu naziva 'babljeg ljeta'. Jedno od objašnjenja je da riječ 'baba' predstavlja vješticu, pa upućuje na to da je vrijeme nesvakidašnje, odnosno naopako. Također postoji objašnjenje da su niti paučine koje lete zrakom vlasi kose svježe unovačenih vještica. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Baba može biti i planinski vrh te u tom smislu predstavlja najudaljeniju točku ljeta u godini. U Bugarskoj, ovakav tip vremena zove se ciganskim (sirotinjskim) ljetom, dok francusko i englesko govorno područje koristi naziv indijansko ljeto (eng. indian summer, fr. été indien).

hladnoca NARODNA VJEROVANJA Miholjsko ljeto predviđa zimu: Današnji dan određuje vrijeme

No, kao najčešće objašnjenje uzima se češki izraz 'babi leti', a odnosi se na niti paučine koje za vrijeme lijepih jesenskih dana lete zrakom. Takve paučine nema u proljeće niti ljeti, nego samo ujesen. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka, pa su taj period prozvali babljim ljetom. Ponekad se zove i miholjsko (po svetom Mihaelu/Mihovilu, 29. rujna) ili martinjsko ljeto (po svetom Martinu, 11. studenoga).

Foto: meteo.hr

Na tragu češkog 'babi leti' je i rusko 'babie leto' i njemačko 'Altweibersommer'. 

Velika sovjetska enciklopedija tako objašnjava da se radi o razdoblju kada 'starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti'. Mnoge su narode niti paučine koje su ispreli mladi pauci iz porodice Linyphiidae i koje u sunčanim listopadskim danima jedre zrakom podsjećale na vlasi kose njihovih baka i tako su nazvane u većini slavenskih jezika.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL Bačvice, Split, 13.10.2019.

Neki su ju smatrali i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili čak i Djevice Marije, a ako bi se nit leteće paučine uplela u kosu mlade djevojke, vjerovalo se da je vjenčanje na pomolu.

Podrijetlo sjevernoameričkog indijanskog ljeta vezano je uz narode koji su nastanili kontinent prije dolaska Europljana. I dok neki korijen ovog izraza traže u starim indijanskim legendama, jedno od mogućih objašnjenja je da su ga tako prozvali doseljenici koji se nisu baš slagali s Indijancima, jer su to listopadsko 'ljeto' smatrali lažnim, nevjerodostojnim i prevrtljivim, poput Indijanaca. ONO JE HRANA I DOM Lišće je bolje ne skupljati: Evo zašto je korisnije ostaviti ga

Većina priča o babljem ljetu uključuje i zlokoban predznak velikog mraza koji ga slijedi, te hladne zime. Meteorolozi danas znaju da to nikako ne mora biti slučaj i da je u listopadu nemoguće prognozirati kakva će biti zima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message